Kookos-suklaakakkuset ja uusi alku

Kuten olettekin Chocochilin Facebookista lukeneet, päätin hypätä uusille urille. Jätän huomenna kukkahommat ja aloitan kauppiaana Turun Vegekaupassa, joka muuttaa kesällä keskustaan. Työkaverit saivat viimeisen työpäivän kunniaksi herkkuja.

kookos-suklaakakkuset

Pidin kovasti floristin töissäni siitä, että pääsin tekemään luovaa työtä käsilläni. Minulla oli ihanat työkaverit ja useimmiten asialliset työajat. En kuitenkaan voinut sille mitään, että joka päivä takaraivossa kyti tarve muutokselle. Mikä työ voisi olla sellaista, että sillä olisi joku suurempi merkitys? Miten voisin tehdä jotain hyvää ja yleishyödyllistä sen sijaan, että myyn ihmisille epäeettisissä oloissa tuotettuja leikkokukkia ja kiinalaisten tekemää krääsää? Ja muutenkin. Olin ollut samassa työpaikassa 8 vuotta, joten alkoi olla jo aikakin muutokselle.

Olin ehtinyt pyöritellä mielessäni jos jonkunlaisia kuvioita sen suhteen, miten saisin tehtyä elantoni jotenkin ruokaan liittyvillä töillä, mutta lopullinen ahaa-elämys oli vielä keksimättä. Olen tehnyt tämän blogin eteen ilmaiseksi töitä melkein seitsemän vuotta, ja nyt olen siinä tilanteessa, että saan erilaisten blogiyhteistyökuvioiden ja kirjojen avulla osan tuloistani. En kuitenkaan elä pelkästään tällä blogilla, joten jotain muutakin täytyi vielä kehitellä. Tarpeeksi kauan kun odotteli, siinä se ahaa-elämys sitten oli nenän edessä eräänä huhtikuisena keskiviikkona.

Vegetukkua ja Turun Vegekauppaa pyörittävän Tuukka Simosen Facebook-päivitys ei olisi voinut osua parempaan saumaan. ”Haluisko joku ryhtyä Turkuun Foorumiin tulevan Vegekaupan kauppiaaksi?” Laitoin hetken mielijohteesta Tuukalle viestiä ja seuraavana maanantaina olinkin jo irtisanonut itseni työpaikaltani. Tunnen Tuukan jo vuosien takaa vegaanipiireistä ja olen tietysti itsekin ollut koko ajan Vegekaupan vakioasiakas. Tätä tilaisuutta ei siis kauaa tarvinnut mietiskellä!

Nyt olemme saaneet firman pystyyn, liiketilan avaimet taskuun ja suunnitelmat rullaamaan. Monen monta asiaa on vielä kesken lopullista rahoitusta myöten, ja olen itse vielä muutenkin melkoisen pihalla kaikesta! Yhtiökumppanini Tuukka ja Timo ovat kuitenkin onneksi kartalla talousasioista ja paperinpyörittelystä, ja ovatkin hoitaneet kaikki perustamiseen liittyvät kuviot sillä välin, kun olen itse vielä hoidellut vanhoja töitäni alta pois. Minähän en siis tiedä juuri mitään ruokakaupan pyörittämisestä, mutta onneksi olen nopea oppimaan! Tällä hetkellä intoa riittää enemmän kuin taitoa, mutta tällä tiimillä saamme varmasti mahtavia juttuja aikaiseksi. Yrittäjäksi ryhtyminen on itse asiassa kauhistuttanut aika vähän. Olen tähänkin asti ollut suunnilleen koko ajan töissä, joten asia tuskin tulee sen suhteen olennaisesti muuttumaan ja byrokratiankin kanssa varmasti oppii elämään. Onhan tässä ihan hirvittävä määrä uusia asioita edessä, mutta se on pelkästään positiivista!

Vegekaupoissa on nyt mahtava meininki meneillään. Kaupoille suunnitellaan parhaillaan uutta graafista ilmettä, Helsingin Vegekauppa avautuu ihan kohta, Lappeenrannassa hommat rullaa ja Turussakin on nyt näitä hyviä muutoksia menossa! Oma kädenjälkeni näkyy jatkossa ennen kaikkea Vegekaupan tuotevalikoimassa, mutta enköhän saa näppini sotkettua myös Vegetukkuun verkkokaupan asiakkaita varten!

Ennen kuin pääsen tositoimiin uusien työkuvioiden kanssa, vien jo tänään työkavereille vähän herkkuja, koska koko poppoo ei ole enää viikonloppuna töissä. Tein myös salmiakki-vadelmakakkusia, mutta ne eivät parin yrityksen jälkeenkään olleet vielä täydellisiä, joten jatkan vielä vähän tuotekehittelyä ennen kuin jaan reseptin teille. Näistä suklaakakkusista tuli kuitenkin oikein mainioita. Erityisesti tykkäsin itse tuosta kuorrutteesta, joka on hyvä vaihtoehto överimakealle ja rasvaiselle buttercreamille.

Suosittelen leipomaan kakkuset koviin pahvisiin leivosvuokiin, jotka pitävät muotonsa uunissa.

Kookos-suklaakakkuset

noin 25 kpl

 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl kookosjauhoja
 • 2 dl sokeria
 • 100 g tummaa suklaata rouhittuna
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl soodaa
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 0,75 dl kaakaojauhetta
 • hyppysellinen suolaa
 • 5 dl suklaa-mantelimaitoa
 • 1,5 dl rypsiöljyä

Kuorrute:

 • 2 prk (á 250 ml) jääkapissa säilytettyä kookoskermaa (Blue Dragon)*
 • 3 rkl kaakaojauhetta
 • 5 rkl tomusokeria
 • 85 g tummaa suklaata sulatettuna
 • kookoshiutaleita koristeluun
 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi suklaa.
 2. Sekoita kuivat aineet yhteen. Tee ainesten keskelle kolo ja kaada siihen suklaa-mantelimaito ja öljy. Kääntele taikina tasaiseksi.
 3. Lusikoi taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä hyvin ja tee sitten kuorrute.
 4. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa.
 5. Vatkaa sähhkövatkaimella kevyesti yhteen kookoskerma, kaakaojauhe ja sokeri. Lisää sula suklaa ja jatka vaahdottamista kunnes seos on tasaista.
 6. Laita kuorrute pursotinpussiin ja koristele kakkuset. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Laita kakkuset jääkaappiin hetkeksi ennen tarjoilua, jotta kuorrute jähmettyy. Säilytä kakkuset jääkaapissa.

*En ole testannut kuorrutetta muilla kookoskermamerkeillä, joten en osaa sanoa, onko koostumuksessa eroa. Jos käytät muuta merkkiä, lisää tarvittaessa suklaata/kaakaojauhetta/tomusokeria ja muista, että kuorrute jähmettyy jääkaapissa.

kookos-suklaakakkuset2

Nyt kuitenkin tehdään vauhdilla uutta. Tunnen itseni aika onnekkaaksi, että olen päässyt mukaan porukkaan, jossa on mahtava tekemisen meininki ja intoa suunnitella parempaa tulevaisuutta. Kaikki lähtee eettisestä ja kaikin puolin paremmasta ruoasta!

Turun Vegekaupan valmistumista ja kuulumisia voit seurata Facebookista. Nähdäänhän kesällä Vegekaupassa? :)

Screen Shot 2015-05-07 at 20.47.51

40 vastausta kirjoitukseen “Kookos-suklaakakkuset ja uusi alku

 1. Onnea uudelle elämänuralle! Toivottavasti ehdit jatkossakin luoda näitä ihania ja toimivia reseptejä tänne blogiin (ehkä Vegetukun tuotteista ja asiakkaille reseptilappusina tarjoten?) Kesälomalla tullaan Turku-visiitillä kauppaan tutustumaan; kiva että Forumiin tulee rentoa eloa!

  1. Ehdottomasti on tarkoitus, että voin lomittaa Vegekaupan ja blogin yhteen myös reseptien osalta. En oikein osaa vielä edes kuvitella kuinka paljon kaupan pitäminen tulee viemään aikaa. Mutta se, jääkö blogin pitämiselle aikaa, riippuu ihan siitä kuinka hyvin kauppa käy :) Jos asiakkaita riittää ja on mahdollista palkata henkilökuntaa kauppaan, niin silloin minulle jää aikaa myös blogille ja kenties uudelle kirjallekin jossain vaiheessa.

 2. Onnea uudesta pestistä! Olet varmasti mitä parhain kauppias :) Ihanaa myös saada Vegekauppa keskustaan, tuo aiempi liike kun oli vähän syrjässä niin ei tullut käytyä.

 3. Se on aina hienoa kun uskaltaa lähteä kokeilemaan jotain uutta ja toteuttaa omaa unelmaansa, onnea siis uudelle yritykselle :)
  Mutta tähän ohjeeseen, vaikuttaa todella herkulliselta, jostain syystä en ole ikinä tullut edes ajatelleeksi, että kasvissuklaajuomia voisi käyttää leivonnassakin! Täytyypä siis kokeilla jos malttaa niitä siihen asti säästää… Ei myöskään ole tullut mieleeni tehdä suklaista kookoskermatäytettä. Kerran olen kuitenkin maustanut kuorrutteen piparmintulla ja värjännyt sen vihreäksi ja se toimi hyvin, mutta ah, suklaata…
  Itse olen kokeillut vähän isompaa repertuaaria kookoskermavaahtoon… Ainakin Pirkan (minkä merkkistä sitten alunperin lieneekään), wok’n rollin ja spice upin kookosmaidot ovat antaneet ihan kiitettävän kermasaannon jääkaapin jälkeen ja on mielestäni käyttäytynyt hyvin saman tyyppisesti kuin blue dragonin tuote.

  1. Minäkin olen salaa ihaillut muiden rohkeutta ryhtyä yrittäjäksi ja olen mielelläni itse laittanut vähäiset roposeni aina pienyrittäjien liikkeisiin isojen ketjujen sijaan. Täytyy sanoa, että en ehkä olisi uskaltanut lähteä tähän hommaan yksin, mutta koska mulla on niin mahtava taustajoukko, uskon tästä syntyvän hienoja asioita! :)

   Joo, sitä jähmettynyttä kookosmaitoa voi myös käyttää tässä :)

 4. Onnea paljon! Tulen olemaan vakioasiakkaanne :) Tuolla tavalla Forumiin saisi taas vähän elämää, tarjoamalla edullisia toimitiloja pienille yrityksille.

  Pitää kokeilla Blue Dragonin kermaa ensi kerralla, edellinen yritys vispata kookoskermaa oli täysi katastrofi (ja tapahtui tietenkin juhlia edeltävänä iltana/yöna) :D

  1. Kookoskermasta ei tule yhtä tanakkaa vaahtoa kuin esim. Alpron Airy & Creamystä, mutta varsinkin suklaan kanssa se jähmettyy sen verran hyvin, että toimii monessa jutussa mainiosti :)

   Toivotaan, että Forum herää taas eloon! Ainakin kova tohina on päällä sen suhteen.

 5. Onnea uuteen elämänvaiheeseen – ja onnea, Turku!

  Tuo tarve muutokseen ja halu omistautua työlle, jolla on tarkoitus kuulostaa tutulta, ja on toteutuessaan huikea onnenpotku. Muista kuitenkin se, Elina, että helposti lähestyttävä, toimiva, kaunis ja asiallinen Chocochili on ollut ja on varmasti monille iloksi ja avuksi.

  Ainakin minulle, joka olen ollut vegaani vasta runsaat 2 kuukautta.

  1. Teidän lukijoiden ihanien palautteiden perusteella ei ole onneksi jäänyt huomaamatta, että tästä blogista on mitä ilmeisimmin ollut suuri ilo monelle :) Senpä takia rohkaistuin ja halusin tehdä näistä ruokahommista itselleni kokopäivätyön.

 6. Paljon paljon paljon onnea ja menestystä Elina, Vegekauppa, Turku, eläimet ja globaali ympäristön tila! Uskon että sun vahvuudet ja käytännön kokemus sellaisesta kukkakauppatyyppisestä arjen estetiikasta on tosi paljon hyödyksi vegekauppakäynnin muovaamisessa tosi miellyttäväksi kokemukseksi. Olen todella innoissani näistä uutisista, ihan mahtavaa!

  1. Kiitos, Tea! Floristin visuaalista silmää pystyy varmasti hyödyntämään myös ruokakaupassa, en epäile ollenkaan :)

 7. Ihan mahtava juttu, onnea kovasti!! Sopii taatusti sulle kuin nenä päähän tuo homma!

  1. En ole itse testannut, mutta kyllä varmastikin! :) Olen itse leiponut monesti hyvällä menestyksellä ainakin Semperin hienosta gluteenittomasta jauhoseoksesta.

  2. Tein näitä kuppikakkuja jyttejauhoilla, ja taikinasta tuli aika tymäkkää. Lisäsin nestettä silmämääräisesti, kunnes taikina oli pehmeää. Paistoaika oli varmaan lähempänä puolta tuntia, joskin madalsin myös uunin lämpöä, jotteivat kuivu päältä. Kannattaa siis joko vähentää jauhojen määrää tai lisätä muita aineita ensi kerralla. (Kaipasin myös makeanhimoisena lisää sokeria, mutta epätasapaino saattoi johtua omista kikkailuistani.)
   Hyvää tuli yhtä kaikki! Kookoskermakuorrutus vei kielen mennessään.

 8. Onnea, hienoja uutisia!! Meidänkin pereestä saat vakikävijät kauppaasi :) Huomenna tarkoitus nauttia näistä kakuista (leivon yhdessä melkein-3.v.n kanssa) sekä vegaanisesta pavlovasta. Isotkin marenkilevyt onnistuivat kikherneliemestä loistavasti, vegaaninen lemoncurd on jo tehtynä. Vain marjat, hedelmät ja soijakermavaahto niin uskon, että tulee mielettömän hyvää! :)

  1. Voi miten kiva kuulla! :)

   Millä reseptillä teit lemon curdin? Sitä en ole koskaan vielä itse testannut!

 9. Olipa tosi tosi hyviä kakkusia! Tarjosin niitä omille vanhemmille, appivanhemmille, miehelle, lapsille, miehen veljelle ja loput vein päiväkodin tädeille. :) Ja kovasti saivat kiitosta kaikilta, vaikka kaikki eivät kookoksen ystäviksi tunnustautuneetkaan ennakkoon. Yleensä mun kokemuksen mukaan tämmöset kuppikakku-jutskat ei itessään maistu oikein miltään ja sitten kuorrute on ihan ällön makea. Tässä kaikki oli balanssissa, kiitos.

  Mulla oli kaksikin reseptiä tuohon lenon curdiin. Toisessa oli arrow-juurta, joka oli mulle ihan vieras. Valitsin sitten tosi perinteisen version, jokin englanninkielinen blogi se oli. Taisi olla dairyfreecooking. Ohje oli seuraava:

  1 1/4cup (eli vajaa 3dl) tuoretta sitruunamehua
  Saman verran sokeria
  2rkl sitruunan raastettua kuorta
  1/4tl suolaa
  2rkl kookosmaitoa
  3rkl maissitärkkelystä (tai perunajauhoa) liuotettuna 3rkl kylmää vettä
  2rkl maidotonta margariinia (tässä luki ”divided”, en oikein käsittänyt, mitä sillä tarkoitettiin)

  Mehu, sokeri, kuoriraaste ja suola yhdistettiin kattilassa ja lämmtiettiin keskilämmöllä sekoittaen, kunnes sokeri oli liuennut. Sitten lisättiin tärkkelysseos ja kookosmaito hyvin sekoittaen. Sekoitettiin koko ajan, kunnes seos paksuuntui. (Noin 8 min). Lisättiin margariini ja keitettiin sekoittaen useita minuutteja, kunnes seos muistutti paksua vanukasta.

  Maku tossa oi hyvä, koostumus tavallista lemon curdia juoksevampi, kiisselimäinen. Lisäksi mun marenkipohjille oli tapahtunut jotain, ja ne oli kutistuneet. (Mähön tein ne jo muutama viikko etukäteen, vappuna ne oli musta vielä ihan normaaleja). Kun lisäsin ton lemon curdin, liian juoksevan soijakermavaahdon ja mm. Passionhedelmää, oli katastrofi valmis. Valui siis pois pohjalta, lisäksi koostumus oli tosi ”tiukka”. Ei meinannut saada leikattua, ja oli tosi paksua toffeeta.
  Jos teen tuota poikani synttäreille, teen pohjat vain pari päivää aikaisemmin. Lisäksi mietin, pitäisikö valuttaa yön yli soija- tms jogurttia ja lisätä tuohob kermavaahtoon paksuntamaan sitä. En tiedä, toimisiko (tavalliseen pavlovaan olen joskus kermavaahdon sekaan lisännyt turkkilaista jogurttia).

  1. Ihana kuulla että tykkäsit! :)

   Ja kiitos reseptistä, täytyy panna testiin! Mä säilyttelin itse tekemiäni minipavlovia viikon verran ja sen ajan ne säilyi hyvinä. Eihän sun vaan saanut kosteutta missään vaiheessa, ts. säilytit ne ilmatiiviissä rasiassa?

 10. Säilytin kakkukuvun sisällä. Pitäisi olla tiivis. Mutta onhan se mahdollista, että meni jotnkin huonosti kiinni, kun vappuna niitä tsekkailin (ja silloin olivat vielä hyvässä kuosissa).

  Mä muuten pakastin yhden kakkusen kuorrutteineen päivineen. Voin tulla kertomaan, miten kesti pakastuksen ;) Ajattelin, et jos kestäisivät sen, olis vielä helpompi valmistella synttäreitä varten kun vois leipoa pakastimeen jo alkuviikosta.

  1. Ilman kuorrutetta ainakin kestävät pakastamisen, sekin helpottaa jo valmisteluja :) Mutta kerro ihmeessä, mitä kuorrutteelle kävi pakkasessa!

 11. Oho, onnea muutokseen! Olen Lappeenrannasta kotoisin ja Vegekauppa on yksi ylpeydenaiheistamme! :)

 12. Hei, ja tsemppiä liikkeen avaamiseen, viime metrit menossa ja stressi ja innostus varmasti huipussaan!! Siellä nähdään!
  Olisin halunnut kysyä, koska en ole aiemmin kuppikakkuja vääntänyt, vegaanisia tai ei, että voisiko mantelimaidon korvata jollakin muulla, ja mitä suosittelisit, koska pähkinäallerginen on tulossa kylään ja tekisin näitä muuten mielelläni?

  1. Olin ihan varma, että olin vastannut kysymykseesi aikaisemmin! Pahoittelut!

   Suklaa-mantelimaidon voi hyvin korvata esim. suklaasoijamaidolla :)

 13. Hyvä ohje on, kiitos! Kuppikakuista tuli kuohkeita ja täyteläisiä. Kakut irtosivat nätisti irti muffinipaperista, tämä on ennen koitunut ongelmakseni. Kookosjauhot korvasin mantelijauhoilla ja nesteenä käytin suklaa-kauramaitoa. Kaakaojauheen jätin kokonaan pois, kun se oli loppu, mutta suklaisia kakuista tuli silti. Maistuivat hyvin ilman kuorrutettakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights