Pähkinäinen chiavanukas

Olen taas pienen tauon jälkeen innostunut syömään chiavanukkaita. Tällä kertaa tein aamiaiseksi ihanan pehmeän pähkinäisen version.

chia-pahkinavanukas

Jos et ole vielä tullut tutuiksi chiasiementen kanssa, suosittelen kokeilemaan! Chiasiemenistä muodostuu hyytelöä, kun ne pääsevät tekemisiin nesteen kanssa. Niistä saa siis helposti terveellisiä vanukkaita. Makuja voi muutella helposti soseuttamalla vanukkaan sekaan marjoja tai hedelmiä ja vaihtelemalla eri kasvimaitoja. Vanukkaan voi myös soseuttaa, jos sekaan ei halua kokonaisia siemeniä, mutta minusta chiavanukkaassa juuri parasta on se hassu koostumus :)

Chiasiemenissä on muuten myös paljon hyviä rasvahappoja, kuituja ja proteiinia. Marjojen, kasvimaidon ja pähkinöiden kanssa niistä saa täydellisen aamiaisen tai välipalan!

Tällä hetkellä suosikkimaitoni chiavanukkaan tekemiseen on Provamelin agavesiirapilla makeutettu hasselpähkinämaito tai kookos-riisimaito. Kuten saatatte arvata, kumpaakin löytyy Turun Vegekaupasta. Ensi viikolla meille tulee muuten aivan uusia kasvimaitoja, mutta siitä lisää myöhemmin :)

Pähkinäinen chiavanukas

1-2 annosta

 • 3 rkl chiasiemeniä
 •  noin 2 dl hasselpähkinämaitoa
 • pekaanipähkinöitä ja marjoja tarjoiluun
 1. Laita chiasiemenet ja hasselpähkinämaito kulhoon ja turvota siemenet jääkaapissa yön yli.
 2. Murustele aamulla sekaan pekaanipähkinöitä ja tarjoa tuoreiden marjojen kanssa.

chia-pahkinavanukas2

9 vastausta kirjoitukseen “Pähkinäinen chiavanukas

 1. Hei Elina ja kiitos kiinotavasta, huolella kirjoitetuista blogista. Toimisikohan tuollainen vanukas pellavansiemenistä valmistettuna?

  1. Heippa ak, ja kiitos kehuista :)

   Pellavansiemenet eivät ikävä kyllä toimi ihan samalla tavalla – ihan yhtä hyvää hyytelöä niillä ei saa aikaiseksi. Mutta toki pellavansiemenet ovat muuten ihan huippukamaa! :) Syön pellavansiemenrouhetta päivittäin joko kaurapuuron tai kaura-/soijajogurtin joukossa.

 2. Hiljattain ostin ensimmäistä kertaa chian siemeniä ja päätin sitten kokeilla tätä ohjetta. No, kokeilin kahdesti, ja molemmilla kerroilla sain aikaan ”möykkynestettä”, ei siis tosiaan mitään hyytelöä tai vanukasmaista. Pari klimppiä nesteessä siis. Käytin soijamaitoa, liotin yön yli. Ekalla kerralla sekoitin siemenet sekaan, toisella kerran en. En tajua mikä voi mennä niin vikaan :D

  1. Chiasiemenet hyytelöityvät tosi voimakkaasti, mutta sekaan voi aina tarvittaessa lisätä nestettä! Sileimmän vanukkaan saat, kun annat siementen ensin seistä noin 5 minuuttia, ja sekoitat sitten hyvin. Nestettä voi lisätä myös joukkoon seuraavana aamuna. Nesteen määrä vaihtelee myös sen mukaan, kuinka jämäkästä tai juoksevasta hyytelöstä pidät :)

   1. Mulla kävi tää ihan sama! Yön jälkeen lopputuloksena soijamaitoa, jossa on muutama piskuinen chiaklimppi ja muuten siement vain lillui maidossa. Ei edes hätäisesti vanukkaan rakennetta. Onko olemassa erilaisia chiasiemeniä vai mistä tämä voi johtua?

 3. hei

  saako noista chian siemenistä kaikkia hyviä aineita irti, jos sitä ei soseuta lopuksi tai rouhi siemeniä aluksi? koska ne on niin pieniä, niin ei kaikkia oikein saa pureskeltuakaan..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights