Kiireisen kotipuutarha

Yhteistyössä Plantui – Parvekepuutarhan hoito on jäänyt tänä kesänä vähän vähemmälle huomiolle. Onneksi keittiön nurkassa on nököttänyt koko kesän älypuutarha.

plantui

Kuten täältä on saanut rivien välistä lukea, kulunut kesä on ollut melkoisen kiireinen, mikä on havaittavissa myös parvekeviljelyyn panostetussa ajassa. Huhtikuussa istutetut yrtit ja muutavat koristekasvit näyttävät tällä hetkellä melko lohduttomilta. En silti suostu tinkimään siitä, että kotona kasvaisi aina jotain vihreää – jos ei parvekkeella, niin sitten keittiössä.

Keittiössämme on ollut kokeilussa vuosien varrella monta erilaista vesiviljelyteknologiaan perustuvaa keittiöpuutarhaa. Aloitin vuosia sitten ostamalla Zen Grow’n, mutta kyllästyin sen kovaan ääneen ja hankalaan puhdistamiseen. Sen jälkeen meillä on ollut monta vuotta käytössä IndoorGarden Herbie (nyk. Tregren), johon on ollut helppo heittää kaupasta ostetut yrtit viihtymään hieman pidemmäksi aikaa. Herbien huono puoli on kuitenkin sen vaivalloinen puhdistaminen ja se, ettei lampun korkeutta voi säätää.

Ihastuin Plantui-älypuutarhaan jo työskennellessäni aikasemmin puutarhamyymälässä. Plantuilla kasvit lähtee lähestulkoon takuuvarmasti kasvamaan ja sen puhdistaminen on todella helppoa. Kun kasveista on kerätty sato ja on aika aloittaa alusta, ei tarvitse muuta kuin nostaa vanhat kasvikapselit pois, huuhdella vesiastia ja aloittaa uudelleen :)

plantui2

Plantuin valikoimissa on paljon erilaisia kasveja yrteistä lehtivihanneksiin ja syötäviin kukkiin. Kasvit on lajiteltu kasvuajan mukaan: samalla kertaa laitteeseen kannattaa laittaa kasveja, jotka itävät ja kasvavat samassa syklissä. Valikoimissa on kaikki suosikkiyrttini korianterista basilikaan ja paljon kiinnostavia vihreitä, joita ei löydy lähikaupan hyllyiltä: punainen paksoi, lehtikaali ”lacy”, lehtisinappia, komatsunaa ja shisoa, jotka sopivat mahtavasti erilaisiin salaattisekoituksiin ja aasialaisiin ruokiin. Itse onnistuin tällä kasvatuskerralla erityisen hyvin paksoin kanssa. Se on kasvanut näiden kuvien ottamisen jälkeen vielä muutaman viikon ja kasvanut valtavan upeaksi. Seuraavaksi sitten alan ihmetellä, mitä herkkuja siitä kokkaisin! Jostain syystä vesikrassi ei tällä kertaa lähtenyt lainkaan kasvamaan, mutta vika taisi olla siemenerässä.

Plantuin käyttöönotto on todella helppoa, eikä sadon saamiseksi tarvitse olla viherpeukalo. Itse asiassa kun vain unohtaa kasvit Plantuin omaan hoitoon, saa satoa varmasti. Ainoat hoitotoimenpiteet, joita laite vaatii, on lampun korottaminen kasvien kasvamisen mukaan sekä veden ja ravinteiden lisääminen. Lamppu sammuu automaattisesti yöksi (ajastaminen tapahtuu vain yhdellä kämmenliikkeellä), eikä hiljainen pumppu häiritse äänellään varsinkaan, kun se ei muiden keittiöpuutarhalaitteiden tavoin ole koko aikaa päällä.

plantui3

Plantui ei ole mikään ihan halpa investointi, mutta se suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Jos muuten ostaisi usein tuoreita yrttejä kaupasta, maksaa laite itsensä aika äkkiä takaisin. Plantui voisi olla oiva kimppalahja esimerkiksi uuteen kotiin :)

sponssi_musta (1)

Yhteistyössä Plantui älypuutarha 

2 vastausta kirjoitukseen “Kiireisen kotipuutarha

  1. Mua kiinnostais näiden pöytäpuutarhojen kohdalla aina kehuttu rahan säästö tuoreyrttien kanssa. Plantuinkin kohdalla 3 kappaleen siemenpakkaus maksaa 5,9e (+postit), eli yksi siemenpatruuna maksaa käytännössä yli 2 euroa. Järvikylän yrtit maksaa reilusti vajaa kaksi euroa/kpl ja kalliimpaa Sorriakin saa marketeista reiluun kahteen euroon. Ovatko pöytäpuutarhojen yrtit suurempia kuin esim Järvikylän perusyrtit tai pystyykö niistä kerämään useamman sadon, jolloin säästöä syntyisi?

    1. Yrteistä saa kyllä kerättyä monta satoa ja itse asiassa ne kasvavat aina vain paremmin, kun niitä leikkaa säännöllisesti! Kunhan yrttejä leikkaa vähän kerrallaan, ne kasvavat tuuheiksi ja niistä saa kerättyä syötävää useiden kuukausien ajan. Esimerkiksi korianteri on sellainen yrtti, jota en saa kaupasta ostettuna pysymään hengissä yhtään millään, mutta pöytäpuutarhassa se viihtyy pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights