Kardemumma-porkkanakeitto

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut kardemumman käytöstä suolaisissa ruoissa. Nyt löytyi aivan hurmaava resepti!

kardemumma-porkkanakeitto

Olen tässä viimeisen parin-kolmen vuoden aikana karsinut kotoa tavaraa aika rankalla kädellä. Nyt syksyn tullen on taas alkanut tuntua siltä, että kotona lojuvan tavaran määrästä voisi aivan hyvin edelleen nipistää, vaikkei meillä varsinaisesti mitään ylimääräistä rojua nurkissa pyörikään. Syynin alle joutui tällä kertaa erityisesti keittiön keittokirjahylly. Minkä takia säilön hyllyssä kirjoja, joista en koskaan kokkaa mitään? Olen hamstrannut kotiini läjän aivan ihania keittokirjoja, mutta jostain syystä en ole kovinkaan monesta opuksesta kokannut ainoatakaan reseptiä. Sen sijaan, että olisin luovuttanut kirjat heti eteenpäin, päätin ottaa syksyn projektiksi valmistaa vähintään kerran kuukaudessa ruokaa muiden reseptien mukaan. Samalla tulee toivottavasti hypättyä ulos monelta mukavuusalueelta, opittua uusia tekniikoita ja ennen kaikkea kokeiltua uusia makuyhdistelmiä! Kenties hyllystä löytyy myös joku uusi arkiruokasuosikki?

Ensimmäisenä kaivoin hyllystä esille Sally Butcherin Veggiestan -kirjan (opuksesta on sittemmin ilmestynyt myös suomenkielinen versio Vegestan), jota olen kuola valuen selaillut monen monta kertaa, mutta en ole kuitenkaan päässyt tuumasta toimeen reseptien kanssa. Koska olin juuri sopivasti mietiskellyt kardemumman ja suolaisten ruokien komboa, bongasin kirjasta ensimmäiseksi testiin kardemummalla maustetun porkkanakeiton. Lopputuloksena oli ihanan raikas, täydellisesti syksyyn sopiva keitto, johon kardemumma tuo jännittävän säväyksen.

Muutama oma huomio reseptistä: Keitosta sanotaan tulevan 4 annosta, mutta mielestäni se on aika optimistinen arvio. Jos keittoa tarjoaa pääruoaksi, tästä riittää kahdelle. Reseptin vehnäjauho ei myöskään tuonut keittoon mitään lisäarvoa, joten sen voi hyvin jättää pois. Lisäksi itse laittaisin kenties vain puolikkaan limen mehun keiton joukkoon. Muuten reseptiä voi noudattaa säntillisesti ja lopputulos on herkullinen! Ensi kerralla taidan vielä kuitenkin lisätä punaisia linssejä joukkoon tuomaan ruokaisuutta. Kardemumman ja porkkanan kombo on joka tapauksessa niin herkullinen, että se löytyy taatusti lautaseltani toistekin!

Kardemumma-porkkanakeitto

 • 1 keskikokoinen sipuli
 • 500 g porkkanoita
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 cm pala inkivääriä
 • nokare margariinia (tai öljyä)
 • 1 reilu tl kardemummaa
 • 1 tl kurkumaa
 • (1 rkl vehnäjauhoja)
 • noin 750 ml kasvislientä
 • 1 appelsiinin mehu
 • 1 limen mehu
 • 1 dl kookosmaitoa (säästä osa koristeluun)
 • sokeria, suolaa ja pippuria maun mukaan
 1. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Hienonna inkivääri.
 2. Kuumenna margariini kattilan pohjalla. Lisää sipuli, valkosipuli, porkkanat, inkivääri, kardemumma ja kurkuma. Kuullota muutaman minuutin ajan.
 3. (Lisää vehnäjauho) ja sekoita joukkoon kasvisliemi, appelsiinin mehu ja limen mehu. Anna keiton kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia tai kunnes porkkanat ovat aivan pehmeitä.
 4. Lisää kookosmaito.
 5. Soseuta keitto ja mausta maun mukaan sokerilla, suolalla ja pippurilla.
 6. Tarjoa keitto esimerkiksi ruisleivän kanssa.

Alkuperäinen resepti: Sally Butcher – Veggiestan

kardemumma-porkkanakeitto-2

Mihinköhän sitä seuraavaksi upottaisi kardemummaa? :)

10 vastausta kirjoitukseen “Kardemumma-porkkanakeitto

 1. Kiitos reseptistä! Minullakin tuo Veggiestan on ollut käyttämättömänä hyllyssä jo kauan, täytynee tutustua uudelleen. Keitto oli herkullista, mutta olisi pitänyt lukea tarkemmin vinkkisi limen käytöstä, maltillisemmalla määrällä olis varmaakin ollut vielä parempaa.

  1. Omasta keittokirjahyllystäkin tekee välillä löytöjä :)

   Joo, ensi kerralla vähemmän limeä!

 2. Moi Elina! Oon 18-vuotias nuori nainen ja mul ois kysyttävää. Tää menee nyt vähän aiheen vierestä, mut kumminkin… Voiko vegaani mitenkään työskennellä kokkina vai pitäiskö mun vaihtaa alaa mun mahdollisen tulevan ruokavalion takia? Vai pitääkö mun olla olematta vegaani ja potea huonoa omatuntoa mun syömisistä vain siksi, ettei vegaani vois olla kokki? Valaisenpa nyt tätä asiaa vähän enemmän. Mä oon siis lakto-ovovegetaristi, eli kasvissyöjä, joka ei syö lihaa tai kalaa, mutta joka käyttää maito- ja kananmunatuotteita, niin kuin tiedätkin. Mut mä tunnen jo noiden maito- ja kananmunatuotteiden käytöstä huonoa omatuntoa. Ja mä oon kokiks opiskelemas tällä hetkellä. Mä en haluis maistaa tai syödä niitä juttuja, mitä siellä tehdään, ku ne ei oo vegaanisia, mut mun opettaja ei oo kannustava. Se sanoo, ett kaikkee pitää pystyä maistamaan ja että en välttämättä oo oikealla alalla. Ja siis oon tähän mennessä syöny lähinnä pelkkää salaattia siellä koulussa, ku ei oo ollu muutakaan, mitä syödä ja oon aina hirveen nälkänen. Vatsa murisee ja lihakset kipeytyy ja oon väsynyt. Lisäks mul on viel sekin ongelma, ett mun vanhemmat ei oo hyväksyväisiä mun ruokavalion suhteen. Ne sanoo, että mulle tulee puutostiloja ja että en voi syödä mitään, jos haluan olla vegaani. Ja isä alko ihan oikeasti raivoamaan ja itkemään, ku kerroin haluavani olla vegaani. Ja toi on ihan totta! Mun sukulaisetkaan ei oo kovin innoissaan. Ne kauhistelee, mitä mulle oikein voi enää tarjota, jos haluun olla vegaani. Haluaisin siis olla vegaani, mutta onko se näissä olosuhteissa ollenkaan mahdollista vai täysin mahdotonta? Kiitos, jos jaksat auttaa! Ja sulla on todella mahtava blogi! Oon nyt lukenu tätä ihan hulluna monta päivää. Oon niin koukussa! Kiitos, että jaksat kirjotella tänne. Oon sun blogia lukemalla oppinu, ettei ruoanlaiton tarvitse olla ikävää ja/tai hidasta.

  1. Moi! Ja ihanaa kuulla, että olet innostunut vegaaniruoasta! :)

   Mulla ei itselläni ole kokemusta ravintola-alan koulutuksesta, mutta olen kyllä kuullut vegaaneista, jotka ovat onnistuneesti läpäisseet koulutuksen. Valitettavasti varmaan jonkun verran siellä joutuu pakosta käsittelemään lihatuotteita, mutta maistamisen voinee ulkoistaa luokkatovereille? Vaikka osa opiskeluun liittyvistä tehtävistä olisikin itselle epämieluisia, niin kannattaa pitää mielessä, että jatkossa tekee vegaanikokkina varmasti enemmän hyvää :) Vegaanina joutuu vielä monessa paikassa puolustelemaan omia arvojaan ja tekemisiään, mutta uskon, että hyvällä esimerkillä saa paljon hyviä asioita aikaan. Oisko sun mahdollista aktiivisesti ehdotella koulussa kasvisruokien tekemisen lisäämistä opetukseen?

   Onko sun mahdollista ottaa eväitä mukaan kouluun? Esimerkiksi pähkinät on helppo kuljettaa mukana ja ne pitää hyvin nälkää. Myös vaikkapa tofulla ja hummuksella täytety leivät säilyy huoneenlämmössäkin useita tunteja. Älä hyvä ihminen pelkällä salaatilla kitkuttele! On tärkeää että syöt hyvin, muuten ei jaksa.

   Vanhemmat kyllä tottuvat asiaan varmasti, mutta se saattaa viedä aikaa. Kun he huomaavat, että olet tosissasi asian kanssa ja opettelet kokkaamaan heillekin hyvää kasvisruokaa, eiköhän sielläkin aleta suhtautua myönteisemmin :) Voit antaa sun vanhemmillesi luettavaksi vaikkapa Vegaaniliiton ravitsemusesitteitä, jos se rauhoittaa heidän mieltään.

   Tsemppiä!

 3. Ohje vaikuttaa herkulliselta. Pitää kokeilla. Kardemummaa laitan sienikastikkeeseen, sopii hyvin 😊

  1. Huh, onpa jännä yhdistelmä! Käytätkö kardemummaa ihan kaikkien sienien kanssa, vai onko joku tietty lajike johon yhdistät sen?

 4. Mmm, tämä pitää ottaa testiin syysiltojen lämmikkeeksi, tavallinen porkkanakeitto ei niin ”syyskeitto” ole.

  Itsellä muuten kardemummaa tulee käytettyä intialaisiin ruokiin, kuten myös kanelia, mutta niinhän käytetään ihan intiassakin. Nam!

  1. Totta! Mun ”intialainen” ruoanlaitto tarkoittaa yleensä currytahnan lisäämistä ruokaan, mutta tosiaan, pitääkin tarkemmin tutkia tota mausteiden käyttöä siellä :)

 5. kiva idea! pitää kokeilla joku päivä ja en tiennyt että kardemumaa voi käytää moneen asiaan. :D

 6. Kääks! Luin vasta nyt tarkemmin, ”..750 ml..” Laitoin litran!

  Tein kaksinkertaisella ohjeella ja ajattelin tekeväni paksumpaa.

  Ei ihme, että tätä tuli näin paljon :-D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights