Kermaiset valkosipulimaa-artisokat

Valkosipulikermaperunat maa-artisokasta. Nam!

valkosipulimaa-artisokat

Kävin viikonloppuna tyhjentämässä vanhempieni kasvimaan maa-artisokasta. Kävin keväällä äitienpäivän aikaan lisäämässä maa-artisokille multaa ja vähän lannoitetta, ja ne ovat sen jälkeen kasvaneet pihamaalla oman onnensa nojassa. Maa-artisokka on yksi helpommista viljelykasveista, sillä se kasvaa ja leviää kuin itsestään eikä sitä tuholaiset juuri vaivaa. Bonuksena maa-artisokka kasvattaa komeat pitkät varret ja söpöt keltaiset kukat. Jos minulla on joskus oma piha, maa-artisokka on ehdottomasti yksi ensimmäisistä kasveista, joita aion sinne istuttaa. Omat vanhempani eivät (jostain käsittämättömästä syystä!) tykkää maa-artisokasta, joten saan aina ihan vapaasti käydä korjaamassa sadon omaan käyttööni. Ei huono diili tämäkään!

maa-artisokka-kukka

maa-artisokka

Maa-artisokan paahteinen maku sopii moneen. Kannattaa kokeilla esimerkiksi rukiista maa-artisokkafocacciaa tai yksinkertaisia uunissa kuorineen paahdettuja maa-artisokkia, joka on kenties se helpoin ja maukkain tapa valmistaa maa-artisokkaa. Mukulat sopivat tietysti myös sosekeittoihin, pyreisiin tai niistä voi valmistaa näitä herkullisia ”valkosipulikermaperunoita”.

Muhkuraisten maa-artisokkien kuoriminen käy hermoille, joten tätäkin ruokaa varten vain harjasin mukulat puhtaiksi ja viipaloin ne mandoliinilla. Helppoa! Kuori oli tietysti vielä ohut ja pehmeä, kun mukulat olivat samana aamuna nostettu maasta. Halutessasi voit toki kuoria maa-artisokat ennen käyttöä.

Kermaiset valkosipulimaa-artisokat

6 annosta (lisukkeena)

 • 1 kg maa-artisokkia
 • 5 isoa valkosipulinkynttä*
 • 5 dl soija- tai kaurakermaa (käytin Provamelin luomusoijakermaa)
 • 1 rkl kasvisliemijauhetta
 • suolaa ja mustapippuria
 1. Harjaa maa-artisokat puhtaiksi juuresharjalla ja viipaloi ne ohuiksi (helpoiten homma onnistuu mandoliinileikkurilla). Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
 2. Sekoita kaikki aineet yhteen ja kumoa seos uunivuokaan.
 3. Paista maa-artisokkia 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Paistoaika voi vaihdella jonkun verran sen mukaan, kuinka paksuja viipaleita olet leikannut. Laita tarvittaessa folio vuoan pinnalle.
 4. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua ja koristele vuoka halutessasi jollain vihreällä.

* Käyttämäni valkosipulitkin olivat vanhempieni kasvimaalta, ja todella isoja ja maukkaita. Ulkomaisia valkosipuleita voi lisätä huoletta enemmänkin.

valkosipulimaa-artisokat-2

7 vastausta kirjoitukseen “Kermaiset valkosipulimaa-artisokat

 1. Mahtavaa saada uusia ideoita välillä vähän vahingossa yksipuolistuvaan kasvisravintoon…Keep it up! (Tsekkaa uusi blogini, jos kiinnostaa :))

  1. Kiva kuulla, että voin olla inspiraatioksi! :) Ruokabloggaaminen on mahtava harrastus, ihanaa että säkin olet innostunut!

 2. Ihana resepti! Mutta ei sopisi ihan kaikille meidän perheessä. Toisilla meinaten vatsa rutkuttaa maa-artisokasta. Silti sitä syödään.

  1. Voisiko sekin olla tottumiskysymys? Ja joo, mäkin kyllä mutustan ruisleipää ja omenoita, vaikka ei pitäisi ja illalla aina kaduttaa :P

 3. Maa-artisokka on superihana raaka-aine, joka sopii moneen muuhunkin kuin sopaksi. Tähän tapaan en maa-artisokkia olekaan vielä valmistanut, mutta täytyypä kokeilla ensitilassa, kiitos inspiraatiosta!

 4. Maa-artisokista saa kyllä kivaa vaihtelua perunoihin, niissä on sellainen oma hieman makea sivumakunsa mistä tykkään tosi paljon. Ja kaikki reseptit joissa niitä ei tarvitse kuoria laitan kyllä korvan taakse! :)

 5. Tässä istun ja. Katselen maaartisokan varsia. Jos puput niistä tykkää niin niistä voisi varmaan tehdä pestoa. Onko kukaan kokeillut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights