Tahini-kvinoasalaatti

Tahinikastikkeella höystetty linssi-kvinoasalaatti.


Tuoreet yrtit ovat tärkeimpiä raaka-aineita omassa keittiössäni, enkä mielellään luovu niiden käytöstä edes talvella. Esimerkiksi pastaruoista ei tule mitään ilman tuoretta basilikaa tai tortilloista ilman korianteria. Harva Lähi-idästä inspiroitunut ruokakaan maistuu yhtä hyvälta ilman raikkaan vihreää minttua. Talvisaikaan yrttien raahaaminen kaupasta ei ole kovin taloudellista eikä ekologista, mutta kasvivalolla varustettu pöytäpuutarha on ollut jo vuosikausia oma pelastukseni. Kaupasta ostetut yrtit voi unohtaa siihen kasvamaan ja huonollakin hoidolla niistä saa kerättyä monta satoa. Viime viikkoina olen kärsinyt positiivisesta ongelmasta mintun kanssa: kaupasta ostettu viherminttu kasvaa sitä tahtia, että se rönsyilee jo pitkin pöytää.

Tänään sain onneksi kynittyä mintun vähän pienempään tilaan mahtuvaksi ja upotin ylimääräiset tähän hyvään salaattiin. Tämäkin ruoka syntyi taas mitä kaapista löytyy -periaatteella. Ruoanlaitto on muuten aina helppoa, kun pitää kaapeissa vain lempiraaka-aineitaan!

Kvinoa-linssisalaatti tahinikastikkeella

2-3 annosta

 • 1,5 dl kvinoaa*
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 1 tlk ruskeita linssejä
 • 2 porkkanaa
 • 2 kourallista miniversoja
 • 1 kourallinen tuoretta minttua
 • 1 kourallinen tuoretta lehtipersiljaa
 • 0,5 dl paahdettuja kurpitsansiemeniä

Kastike

 • 3 rkl vaaleaa tahinia
 • 1 limen mehu (vastaava määrä sitruunaa käy myös)
 • 3-4 rkl vettä
 • 1 tl vaaleaa agavesiirappia
 • suolaa ja mustapippuria
 1. Huuhtele kvinoa ja keitä se kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kaada tarvittaessa ylimääräinen neste pois.
 2. Huuhtele ja valuta linssit.
 3. Sekoita kastikkeen aineet yhteen. Lisää vettä, kunnes kastike on paksua, mutta sopivan notkeaa (veden määrä voi vaihdella paljonkin riippuen tahinin paksuudesta). Yhdistä linssit ja kvinoa ja sekoita kastike niiden joukkoon.
 4. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi ”kolikoiksi” esimerkiksi kuorimaveitsen avulla. Silppua yrtit. Sekoita porkkanat, versot, yrttisilppu ja kurpitsansiemenet kvinoan sekaan. Tarkista suola.
 5. Herkuttele salaatti esimerkiksi tuoreen maalaisleivän kanssa.

*Tässä reseptissä kannattaa käyttää ulkomaista kvinoaa, sillä se ei puuroudu yhtä helposti kuin kotimainen.

5 vastausta kirjoitukseen “Tahini-kvinoasalaatti

 1. Olen aina ollut todella surkea tekemään salaatteja. Vaikka kuinka menen kauppaan suurin suunnitelmin, mukaan tarttuu ne perinteiset vihersalaatit, tomaatit ja kurkut, joskus välillä avokadokin jopa. Päätin opetella erilaisten, monipuolisten salaattien teon ja tämä oli ensimmäinen kokeiluni.

  Voi että tuli hyvää. Koostumus on hieman puuromainen (vaikka käytin ulkomaista kvinoaa), mutta eipä se haittaa. Pienikin annos vie nälän pois. Tuli kyllä aika kalliiksi, raaka-aineet maksoivat n. 20 euroa, kun kaapissa ei ollut näistä mitään valmiina, mutta pistin yrtit multaan ja lähiaikoina teen hummusta, niin että saa niillä rahoilla sentään muutakin.

  Nyt olen rohkaistunut ja tiedän, että osaan tehdä monenlaisia salaatteja, kunhan vain uskallan yrittää.

  (Mitähän nuo miniversot ovat? Itse ostin kaupasta lehtikaalin versoja, ne olivat kyllä juuri sopivia tähän.)

  1. Kiva kuulla, että maistui! Suosittelen muuten tutustumaan Terry Hope Romeron Salad Samurai -kirjaan, jos kaipaat uutta inspistä! Ihan mahtavia salaatteja siinä kirjassa, eikä makua puutu! :)

   Miniversot eli englanniksi microgreens on yleisnimitys kaikkien kasvien syötäville pikkuversoille. Kaupoista löytyy aika laajasti ainakin Mimi’s -firman versoja (valikoiman voi kurkata netistä: http://www.mimis.fi/tuotteet/miniversotmicrogreens), mutta juuri esimerkiksi tuo mainitsemasi lehtikaali sopii hyvin! Miniversot on superterveellisiä ja niissä on ihania värejä ja muotoja.

 2. Todella hyvää ja erilaista salaattia. Myös hyvin täyttävää! Tykästyttiin kovasti 😊

 3. Tein eilen tätä salaattia illaliseksi, mutta en ollut lopputulokseen aivan tyytyväinen. Kastike jäi mielestäni liian tönköksi ja limen maku löi vahvasti yli. Tänään päätin ottaa uusintayrityksen ja notkeutin kastiketta veden sijasta omenamehulla ja pyöristin makuja lisäämällä reippaan lorauksen oliiviöljyä.

  Voilà! Nyt maut ovat paljon paremmin tasapainossa. Hyvä että annoin reseptille toisen mahdollisuuden, koska ainekset ovat edullisia, maistuvia ja sisältävät runsaasti proteiinia ja energiaa. Kun resepti on vielä helposti varioitavissa, nopea ja huoleton valmistaa, menee tämä salaatti ehdottomasti jatkoon kiireisten päivien ”raikasta, mutta tuhtia”-kategoriassa. Kiitos reseptista ja inspiraatiosta, tahinikastike on mainio uusi tuttavuus! :)

  1. Kastikkeen paksuus riippuu aivan hurjasti siitä, mitä tahinia tässä käyttää. Reseptissä on siksi mainittu, että vettä kannattaa lisätä tarpeen mukaan :) Kiva kuitenkin kuulla, että omilla lisäyksillä onnistui hyvin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights