Paahdettu parsakaali-pastasalaatti

Yhteistyössä Ikaalisten luomu – Tämä pastasalaatti saa herkulliset makunsa uunissa kuivatuista tomaateista ja persiljasta tehdystä pestosta, maustettuna ihanalla punaisella basilikalla.


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Ikaalisten luomun kanssa. 

Hyvää vuotta 2018! Tein itse tälle vuodelle muutaman lupauksen: aion tehdä enemmän asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi, eli kokkaan, kuvaan, kirjoitan, syön ja matkustan niin paljon kuin suinkin pystyn. Muitakin onnellisuutta edistäviä juttuja aion pitää mielessä: lupasin itselleni syödä värikkäämmin. Ruoan ajattelu väreinä on minulle helppo ja konkreettinen tapa tehdä arkiruoasta terveellisempää. Ennustan taistelun kiireen ja terveellisesti syömisen välillä jatkuvat myös tänä vuonna, mutta olen iloinen jos saan tehtyä edes pieniä muutoksia parempaan.

Tulikin sopivaan saumaan, että pääsin heti vuoden alkajaisiksi kokkaamaan Ikaalisten luomun vihanneksista ja yrteistä. Olette ehkä huomanneetkin, että tuoreet yrtit ovat usein kokkailujeni kulmakivi. Ikaalisten luomun punainen basilika ja sileälehtinen persilja tuovat maut tähänkin ruokaan. Hyvällä hoidolla ruukkuyrteistä saa kerättyä kotona pari-kolme satoa. Minulla yrtit kasvavat pienessä vesiviljelymenetelmällä toimivassa pöytäpuutarhassa.

Minulle on myös tärkeää, että tiedän missä ruokani on tuotettu. Kasvihuonevihannesten syöminen keskellä talvea ei ehkä ole kaikkein ekologisin ratkaisu, mutta jos sinäkään et halua järsiä koko talvea jäisiä nauriita, niin voi valita paremmat tuotantomenetelmät: Ikaalisten luomun vihannekset ja yrtit kasvavat Ikaalisissa ja Honkajoella pääosin maakaasulla ja biohakkeella täysin kierrätettävissä kasvualustoissa. Pidän siitä, että tuotantomenetelmät on avattu kuluttajille läpinäkyvästi. Tarkemmin Ikaalisten luomusta voi lukea heidän nettisivuiltaan. Tuotteiden maku on kuitenkin aina pääasia, enkä muista ihan hetkeen syöneeni yhtä mehevää persiljaa tai makeita tomaatteja tähän aikaan vuodesta.

Uusi vuosi tuntuu hyvältä aloittaa vaikkapa tämän pastasalaatin voimin. Pyöräytin pastan mausteeksi itse tehdyn peston, joka sisältää uunissa kuivattuja miniluumutomaatteja ja sileälehtista persiljaa. Salaatti kasataan paahdetusta parsakaalista, linsseistä ja kauniista punaisesta basilikasta. Tomaattien kuivattaminen uunissa vie jonkun aikaa, mutta se on kaiken vaivan arvoista; samalla vaivalla kannattaa tosin kuivattaa muutama rasiallinen miniluumutomaatteja, sillä niitä voi esimerkiksi laittaa salaattien joukkoon sellaisenaan tai lisätä pastan joukkoon ja voileipien väliin. Jos et ole vielä kokeillut aikaisemmin kuivattaa tomaatteja uunissa, suosittelen! Niistä tulee ihan uskomattoman hyviä ja makeita. 

Paahdettu parsakaali-pastasalaatti

3-4 annosta

UUNITOMAATTI-PERSILJAPESTO

 • 250 g Ikaalisten luomu miniluumutomaatteja
 • suolaa
 • 1 ruukku Ikaalisten luomu sileälehtistä persiljaa
 • 2 rkl auringonkukansiemeniä
 • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
 • noin 1/2 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • suolaa ja mustapippuria

paahdettu parsakaali

 • 1 parsakaali
 • öljyä ja suolaa

Linssit

 • 1 1/2 dl kuivia vihreitä tai ruskeita linssejä
 • 1 kasvisliemikuutio

muut aineet

 • 1 ruukku Ikaalisten luomu punaista basilikaa
 • 5 dl kuivaa pastaa (gnocchi)
 • 2 rkl auringonkukansiemeniä
 • suolaa
 1. Kuumenna uuni (125°C). Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Halkaise miniluumutomaatit ja laita ne leikkauspinta ylöspäin uunipellille. Ripottele pinnalle hiukan suolaa. Kuivata tomaattit puolikuiviksi uunin keskitasolla (noin 1 1/2 h). Avaa uunin luukku muutaman kerran kuivaamisen aikana, jotta kosteus pääsee ulos uunista. Nosta tomaatit jäähtymään.
 2. Nosta uunin lämpötilaa (225°C). Irrota parsakaalista nuput ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla. Paahda parsakaaleja uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä mutta silti säilyttäneet rapeutensa.
 3. Samalla kun parsakaalit ovat uunissa, huuhtele ja valuta linssit ja laita ne kiehumaan kasvisliemikuutiolla maustettuun veteen. Keitä linssit pehmeiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja kaada sitten ylimääräinen vesi pois.
 4. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä.
 5. Valmista pesto laittamalla korkeareunaiseen kulhoon kuivatut tomaatit ja kaikki muut peston aineet. Soseuta pesto sauvasekoittimella. Tarkista suola.
 6. Sekoita yhteen pasta ja pesto. Lisää linssit, parsakaalit ja auringonkukansiemenet. Tarkista suola. Viimeistele salaatti lopuksi punaisella basilikalla.

11 vastausta kirjoitukseen “Paahdettu parsakaali-pastasalaatti

 1. Vaikuttaa todella herkulliselta reseptiltä, taitaapi huomenna löytyä lautaselta.
  Minäkin aion satsata ruoka-annoksien värikkyyteen. Siinä ikäänkuin jekuttaa itsensä syömään myös terveellisesti :-D.

  Onnea uudelle vuodelle!

  1. Kyllä! Se on itse asiassa yllättävän helppo tapa lisätä monipuolisesti kasvisten syöntiä. Sopii erityisen hyvin visuaalisille tyypeille :)

 2. Kuulostaa hyvälle Tammikuun salaatille! Kysyisin vain, onko ravntohiivahiutale miten oleellinen/tarpeellinen ainesosa tähän?

  1. Ravintohiivahiutaleet ei ole ihan välttämättömiä, mutta suosittelen kyllä lämpimästi että hommaat paketillisen niitä kaappiin :) Ravintohiivahiutaleilla saa ruokiin helposti juustoista umamin makua, ne sopii tosi hyvin myös esimerkiksi uuniruokiin kaurakermaan sekoitettuna.

  1. Jääkaapissa, kannellisessa rasiassa. Kannattaa huomioida, että tomaatit jäävät puolikuiviksi, eli ne pilaantuvat siinä missä muukin valmistettu ruoka. Sanoisin, että viitisen päivää säilyy hyvänä jääkaapissa. Nämä ovat kuitenkin niin hyviä, että ei ole mitään ongelmaa syödä pellillistä parissa päivässä! :)

 3. Joku muukin Tampereella lukee blogiani, punaisen basilikan kohdalla oli kaupan hyllyssä pelkkä lappu :-). Erittäin hyvää tuli vihreälläkin basilikalla, kiitos taas ohjeesta!

   1. Hahah, sattuuhan näitä! Joku mainitsi Twitterissäkin pari päivää sitten, että kaupassa oli ollut pelkkä tyhjä kolo punaisen basilikan kohdalla. Oh no!

 4. Kiitos reseptistä! Tämä salaatti jää nyt meidän ruokalistoille pysyvästi. Todella hyvää tuli, lapsikin söi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights