Vegaani Uudessa-Seelannissa

Miltä vegaanihommat näyttää maapallon toisella puolella?


Tiedättekö kun joskus osuu kohdalle se täydellinen loma?  Uusi-Seelanti oli ihmeellinen. Näin ja tein asioita, joista riittää muisteltavaa koko loppuelämäksi. Vieläkin vähän hengästyttää katsoa reissun varrelta kertyneitä kuvia. Turkoosinsiniset vedet, lumihuippuiset vuoret, vihreät saniaismetsät, pitkät hiekkarannat, vuonot ja vesiputoukset ovat palaneet verkkokalvoilleni. Jos joku paikka on joskus vienyt sydämeni, niin Uusi-Seelanti teki sen. Harvoin reissusta on ollut niin vaikea lähteä takaisin kotiin kuin tällä kertaa. Kotiin palattuani täällä onkin Googleen naputeltu puolivakavissaan erinäisiä hakutermejä kuten New Zealand visa options ja working in New Zealand. Jonain päivänä aion palata takaisin!

Uuteen-Seelantiin kannattaa reissata ennen kaikkea maagisen luonnon takia. Saarilta löytyy kaikkea mitä ihminen keksii haluta tulivuorista rantoihin ja metsästä jäätiköihin ja luonto ihmetyttää ihan joka kulman takana. Uudessa-Seelannissa on turvallista ja ihmiset ovat joka paikassa niin ystävällisiä ja mukavia, että reissaaminen maassa on helppoa. Hyvä kohde myös yksin matkustavalle!

Uuden-Seelannin luontoa ei voi kehua tarpeeksi, se kannattaa mennä itse näkemään ja kokemaan. Mutta miten vegaani pärjää reissussa?

 

vegaanibuumi odottelee vielä tuloaan

Vegaanibuumi ei ole vielä rantautunut maapallon toiselle laidalle ihan samalla volyymilla kuin tänne Suomeen. Uudessa-Seelannissa on lehmiä enemmän kuin ihmisiä, ja sen kyllä huomaa myös ruokatarjonnassa. Ilmeeni oli varmasti näkemisen arvoinen, kun heti ensimmäisessä majapaikassa kysyttiin sisäänkirjautumisen yhteydessä, haluammeko maitoa. Ummmm, no? Sama meno jatkui joka paikassa: kuului oletuksena pakettiin että huoneeseen kuuluu pullollinen maitoa.

Vegaanista ruokaa löytyy helposti isoista kaupungeista, mutta ruokakauppojen valikoima on kautta maan todella paljon huonompi kuin Suomessa. Siinä missä meillä löytyy useampaa sorttia kasvimaitoja, vegaanisia jogurtteja ja kasviproteiinituotteita ihan mistä tahansa perähikiän ruokakaupasta, Uudessa-Seelannissa ei kaupungin suurimmasta ruokakaupasta löytynyt välttämättä kuin yhtä tai kahta erilaista soijamaitoa (jotka eivät edes olleet kovin hyvän makuisia), vegelihat loistivat poissaolollaan ja ainoa leivänpäällisvaihtoehto oli hummus (jota kyllä oli monesti tarjolla hyllymetreittäin). Maasta ei helpolla löydy meille jo itsestäänselvyyksiksi muodostuneita tuotteita, kuten vegaanisia juustoja ja leikkeleitä, savutofua ja monipuolisia kasviproteiinivalmisteita.

Kuukauden aikana aloin kaivata erityisesti monipuolisempaa valikoimaa kasvimaitotuotteita. Maustamaton soijajogurtti ja -rahka, hyvänmakuinen kahvimaito ja kaurakerma olivat heti ostoslistalla kun pääsin takaisin Suomeen. Kookoksen ystäviä Uudessa-Seelannissa kyllä hemmotellaan: kookosjogurtteja ja -jäätelöä maasta on helpompi löytää kuin esimerkiksi soijapohjaisia tuotteita.

 

ravintolatarjonta ja ruokahuolto reissussa

Wellington, Auckland, Christchurch, Queenstown ja Dunedin ovat helppoja kohteita vegaanille, eikä vegaaniruoan löytymisessä ole mitään ongelmia. Happy Cow’n ja TripAdvisorin ravintolahaun avulla näistä kaupungeista löytyy enemmän tarjontaa kuin muutaman päivän visiitin aikana ehtii testata. Muutamat keskikokoiset kaupungit, kuten Rotorua, Taupo ja Wanaka ovat myös tarjonnaltaan aivan hyviä.

Pieniä haasteita tulee eteen pienissä kylissä, joissa paras vaihtoehto onkin majottua joko yhteiskeittiöllä varustettuun hostelliin tai muuhun kämppään, jossa on mahdollista kokkailla itse. Kuukauden reissun aikana meillä ei muutenkaan ollut varaa syödä ihan joka ilta ulkona, joten keittiöllä varustettu kämppä on muutenkin hyvä olla majapaikkana suurimman osan reissusta. Olimme vaihdellen yötä hostelleissa, motelleissa ja Airbnb:ssä, joista suurimmasta osasta löytyi kokkausmahdollisuus. Pienten kylien ruokakauppojen tarjonta oli toisinaan aivan onneton, mutta muutaman päivän pärjäilee aivan hyvin pastalla, valmiskastikkeella ja pavuilla.

Uudesta-Seelannista löytyy myös useampia ketjuravintoloita, joilla on pisteitä ympäri maan ja niistä löytyy vegaanista tarjontaa jos haluaa päästä helpolla. Burgeripaikka Burger Fuel, pizzaketju Hell Pizza ja meksikolaista pikaruokaa tarjoava Zambrero ovat ihan kelpoja paikkoja syödä vegaanisesti.

Näitä ei kannata jättää väliin, mikäli matkustat Uuteen-Seelantiin: kokonaan vegaaninen leipomo Tart Bakery Aucklandissä ja The Botanist Wellingtonissa.

muuta

Uusi-Seelanti on viinimaa, joten jos viinit kiinnostaa yhtään, suosittelen lämpimästi vierailua jossain maan lukuisista viinialueista. Pyöräretkestämme Hawke’s Bayn viinialueella voi lukea lisää täältä.  Myös pienpanimohommat ovat Uudessa-Seelannissa kovassa nosteessa, joten käsityöläisoluiden ystäviäkin hemmotellaan. Tsekkaa ainakin The Garage Project Wellingtonissa.

Uusi-Seelanti ei siis ehkä ainakaan vielä ole vegaanikulinaristin ykköskohde maapallolla, mutta en voi silti muuta kuin suositella. Jos sinulla on joskus kuukausi ylimääräistä aikaa ja muutama tonni rahaa, niin lähde. Uusi-Seelanti on upea.

5 vastausta kirjoitukseen “Vegaani Uudessa-Seelannissa

  1. Olin myös tammikuun Uudessa-Seelannissa roadtrippaamassa, mutta mun kokemus vegaanisesta tarjonnasta oli hieman positiivisempi. Etenkin ravintolatarjonta miellytti ja monelta huoltoasemaltakin löysin esim. vegaanihamppareita. Kauppojen valikoima kyllä tosiaan häviää suomen vastaavalle. Meidän reitti kulki usein samojen kaupunkien kautta päivän tai pari sun jälkeen, joten poimin sulta monta hyvää vinkkiä 😀👍🏻

    1. Oho, huoltoasemaburgerit jäi kyllä täällä bongaamatta! Mun kokemus huoltoasemien tarjonnasta oli ne iänikuiset lämpimät (juusto)piirakat, joita oli tarjolla joka paikassa. Mutta nälkää ei siis kyllä todellakaan tarvinnut nähdä ja aina jotain syötävää järjestyi. Suomen nykytilanteeseen verrattuna petrattavaa on silti aika paljon vegaanisen tarjonnan osalta :)

      Ja ihan huippua kuulla, että Instagramista oli hyöytyä tän suhteen! Toivottavasti sullakin oli yhtä onnistunut reissu!

  2. Moikka, kauniita kuvia! Jos olet alle 35v niin saat helposti maksuttoman vuoden working holiday -viisumin kiivimaahan :) Olin itse melkein vuoden ja toisen perään Australiassa, good times!

  3. Moikka ja kiitos tästä postauksesta, olen juuri Uudessa Seelannissa! En ole onnistunut löytämään soijarouhetta tai paloja kaupan hyllyötä, muistatko, olisitko nähnyt? Tofua on hyvin tarjolla, mutta sekasyöjämiehen kanssa soijarouheesta saisi.parhaat soossit!

    1. En kyllä muista nähneeni! Jos joku ekokauppa osuu kohdalle, niin se voisi olla mahdollinen paikka löytää soijarouhetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights