Vegaaninen juustomakaronilaatikko

Yhteistyössä Becel – Arkiruokaklassikon superherkullinen vegaaniversio.Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Becelin kanssa.

Muistan vieläkin ne ajat 2000-luvun alkupuolelta, kun vegaaniset leivänpäälliset kaupoissa käsittivät Tartex-tahnan ja kaksi erilaista vegaanista margariinia. Nykyään kaupan rasvahyllyllä on jo varaa valita, mistä olen enemmän kuin iloinen! Margariineja löytyy monta erilaista eri tarkoituksiin: leivontaan, leivälle ja ruoanlaittoon. Olen itse viime vuosina tykästynyt käyttämään juoksevia kasvirasvavalmisteita ruoanlaittoon, sillä niitä on helppo käyttää esimerkiksi kastikepohjissa ja ne tuovat öljyä enemmän makua. Tällä kertaa kehittelin makaronireseptin, jossa käytin Becel Original juoksevaa kasviöljyvalmistetta. Soijarouhepaistos sai siitä mukavasti makua ja sipulit paistuvat sen kanssa meheväksi.

Vaikka menen kokkaillessani pääsääntöisesti maku edellä, kiinnitän huomiota myös rasvojen laatuun. Käytän säästeliäästi kovia kasvirasvoja, kuten kookosta, ja pyrin suosimaan pehmeitä rasvoja. Erityisesti kiinnitän huomiota Omega-3-rasvahappojen saantiin ja käytän leivän päälle runsaasti hyvä rasvahappoja sisältävää margariinia ja syön reilusti esimerkiksi saksanpähkinöitä.

Becelin valikoimista löytyy useita erilaisia vegaanisia margariineja, joista löytyy sopivia niin leivän päälle, leivontaan kuin ruoanlaittoonkin. Voit kurkata kaikki tuotteet Becelin nettisivuilta!

Makaronilaatikko on keittiössäni niitä ruokia, joita en syö kovin usein, mutta  siihen iskee kuitenkin joku outo himo silloin tällöin! Tällä reseptillä tehdystä makaronilaatikosta tuli ehkä herkullisin ja perinteisimmän makuinen makaronilaatikko, mitä olen tehnyt. Valmistaminen on lisäksi superhelppoa, kun makaronit laitetaan vuokaan kuivana.


vegaaninen juustomakaronilaatikko

4-6 annosta

Soijarouheseos

 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 dl tummaa soijarouhetta
 • 2 rkl Becel Original juoksevaa kasviöljyvalmistetta
 • 1 rkl savupaprikajauhetta
 • 2 rkl kasvisliemijauhetta
 • 1 tl kuivattua basilikaa
 • mustapippuria myllystä
 • 3 dl vettä
 • 1/2 dl ravintohiivahiutaleita

Muut aineet

 • 400 g tummaa makaronia
 • 150 g vegaanista sulavaa juustoraastetta (esim. Porlammin Vege Plus)
 • 6 dl kiehuvaa kasvislientä
 • 1/2 tl suolaa
 • 4 dl kaurakermaa
 • 1 rkl Becel Original kasviöljyvalmistetta vuoan pohjalle
 • ketsuppia tarjoiluun
 1. Kuumenna uuni (200°C).
 2. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannu ja lisää sille Becel kasviöljyvalmiste. Lisää pannulle sipulit ja kuullota hetken aikaa. Mittaa soijarouhe kuivana pannulle ja lisää mausteet. Kaada vettä pannulle desilitra kerrallaan ja paista soijarouhe välissä kuivaksi ennen kuin lisäät vettä. Jatka, kunnes kaikki vesi on käytetty. Kääntele lopuksi ravintohiivahiutaleet soijarouheseoksen joukkoon.
 3. Sekoita yhteen soijarouheseos, kuivat makaronit ja 50 g juustoraastetta. Levitä Becel kasviöljyseos uunivuoan pohjalle ja kaada makaroni-soijarouheseos vuokaan. Sekoita yhteen kasvisliemi ja suola. Kaada vuokaan ensin kiehuva kasvisliemi, sitten kaurakerma ja ripottele pinnalle lopuksi loput juustoraasteesta.
 4. Paista makaronilaatikkoa uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Anna makaronilaatikon vetäytyä hetki ja syö ketsupin kanssa.

37 vastausta kirjoitukseen “Vegaaninen juustomakaronilaatikko

 1. Hei! Voiko soijarouheen vaihtaa johonkin muuhun? Mitä suosittelet? T. Allergikko

  1. Heippa! Täältä blogista löytyy monta muuta makaronilaatikon reseptiä, jossa ei ole soijarouhetta. Löydät reseptit, kun haet hakusanalla ”makaronilaatikko” tuosta blogin sivupalkissa olevasta hakukentästä.

   Tätäkin reseptiä voi toki muokata, esimerkiksi Härkis sopii tähän mainiosti.

 2. Tämä oli tosi hyvää, kiitos. Sekasyöjäpuoliso tykkäsi, minä tykkäsin. Ja nämä helpot ohjeet on parhaita. Teen juuri tuplasatsia. Lisäsin vähän vielä aurinkokuivattua tomaattia joukkoon.

 3. Kokeilin ohjetta ja aion käyttää ohjetta tulevaisuudessakin. Huippu hyvää oli/on. Itsellä lihan käyttö koko ajan vähenee. Ja miksipä ei kun löytyy näin hyviä ohjeita! Kiitos!

 4. Todella maukas makaronilaatikko, ajattelin tänään tehdä kolmannen kerran tällä reseptillä!

 5. Huhhuh. Aloittelija-kokki tässä. Sain kuin sainkin makaronilaatikon tehtyä. Odottelen, että paistuu uunissa. Kiitos ohjeesta!

 6. Tulipas hyvää! Laitoin kasvisliemijauheen tilalle vain suolaa ja vähän jotain muita mausteita, kun ei sattunut kaapista löytymään. Aika savupaprikainen maku, mutta eipä ollut mautonta!

 7. Korvasin soijarouheen nyhtökauralla, sipulin asafoetidalla/tilkalla valkosipuliöljyä ja kaurakerman mantelikermaan. Makaronit vaihdoin gluteenittomiin. Tuli oikein hyvä laatikko vegaanisena näin ”mahavammaisellekin”

 8. Vaikittaapa hyvältä! Tätä kokeilen heti huomenna, jospa uppoaisi nirsohkoihin lapsiinkin ;). Yksi kysymys rakenteesta, tuleeko laatikosta ns. lohkeavaa, eli pysyykö hyvin kasassa että voi haarukoida kätevinä suupaloina? Aiemmissa kokeiluissani on nimittäin usein hajonnut yksittäisiksi makaroneiksi, mikä myös voi olla pienille nirsoilun syy 😅.

  1. Koostumus ei ole ihan samanlainen kuin kananmunaa sisältävässä makaronilaatikossa, mutta laatikko kiinteytyy vielä jäähtyessään :)

 9. Tajuttoman hyvää! Hieman työläs oli, mutta kaiken vaivan arvoinen. Opin myös samalla soijarouheen maustamisen salat. Kiitos!

 10. Oi tämä oli niin hyvää, että piti melkein nuolla lautanen jälkeenpäin :) Tulee tehtyä varmasti toistekin! Paras vegaaninen makarooniloora, mitä oon syönyt. Kiitos reseptistä! :)

 11. Tämä maistui tosi hyvin meidän sekasyöjälapsille 1- ja 3-v.! Kiitos! Isompi toivoi makaronilaatikkoa, ja minä haluan kääntää meidän perheen ruokatottumuksia kohti vegaania hiljalleen. Aika monet vegaanivaihtoehdot vaan ei tunnu maistuvan lapsille. Mutta tämä oli eka soijerouheruoka, joka oli kuulemma hyvää. Jee, tällä saan totutettua perhettä vaivihkaa soijarouheen makuun. :) Sitkeästi tarjoan, niin kai he joskus tottuvat.

 12. Ihana ohje! Tein kaksinkertaisen satsin (viiden hengen perheelle kahdelle illalle) nyhtökauralla ja vähän ”vapaalla kädellä” maustaen – tuli niin hyvää, ettei meinannut malttaa lopettaa syömistä ollenkaan…. Kiitos tästä!

 13. Tästä on tullut ehdoto luotto-ohje, ja ainut resepti, jolla enää makaronilaatikkoa teen. Tämä on niin parasta! 🙏
  Maistuu myös sekasyöjäpojalleni ja lapsenlapsilleni. 😍
  Juuri pistin taas satsin uuniin, mutta tällä kertaa testissä on Kaslinkin juustonmakuinen kaurakerma. Katsotaan, miten sopii tähän. Uskoisin, että hyvin.
  Kiitos mainiosta reseptistä, taas kerran. 😊👍

 14. Hyvää! Ikävä kyllä tein testieränä vain 1/2 annoksen, virhe! Käytin pippurikaurakermaa, kun sitä oli kaapissa. Huominen työeväs on tätä, huomisessa on takuulla jotakin positiivista! :D

  1. Ihana kuulla, että upposi! Pippurikaurakema, tai se uudehko juustonmakuinen kaurakerma, sopivat tähän kyllä oikein mainiosti :)

 15. Kiitos mainiosta ohjeesta. Epäillen kasvisruokiin suhtautuva sekasyöjälapseni totesi, että tämä on parempaa kuin ”tavallinen” lihamakaronilaatikko. Teen siis ehdottomasti toistekin!

 16. Tämä on niin hyvää! Tästä on tullut mun yksi lemppariruoista tehdä.

 17. Hei, käykö tähän joku muu vegekerma kaurakerman sijasta? Jos käy, mitä suosittelisit?

  1. Mä en nykyään käytä enää juuri mitään muita kasvipohjaisia kermoja kuin kaurakermaa, kun ne on niin hyviä ja helposti saatavilla. Floralla on kuitenkin sellainen linssipohjainen (!) kerma, joka on tosi hyvää ja toki jotain soijakermaakin voi kokeilla.

 18. On paremman makuinen makaronilaatikko kuin mikään sekasyöjäaikanani syömä lihasökötys. :)

 19. Olen tehnyt tätä monta kertaa ja tykännyt. Aina kuitenkin ilman ravintohiivahiutaleita. Nyt ekaa kertaa kotona sattui olemaan oluthiivahiutaleita, ja voi vitsit, miten selvästi vaikutti makuun (mukavasti makeampi) ja koostumukseen. Ei ne näköjään turhaan ole reseptissä mukana!

 20. Tuli tehtyä tänään ekaa kertaa ja on kyllä todella hyvää! Tulen ehdottomasti tekemään tätä uudestaan :)

 21. Hei, eikö makaroneja siis keitetä ollenkaan ennen vuokaan laittoa? Yt. Sanja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights