Nusa Lembongan, Bali

Bali on ollut upea, mutta saarella on ongelma.


Saavuin Balille vajaa viikko sitten. Vietin ensimmäiset päivät Ubudissa (ruokahommia voi kurkata Instagramista mm. täältä ja täältä).  Saari on monin paikoin kuin paratiisi: luonto on henkeäsalpaavan kaunista, ihmiset ovat ystävällisiä ja ruoka on hyvää. Olen viihtynyt täällä todella hyvin, etenkin kun vilkkaimman turistikauden ulkopuolella täällä on ollut rauhallista. Bali kärsii kuitenkin massaturismin aiheuttamista haasteista sekä aivan valtavasta muoviongelmasta.

Ubudissa oli melko siistiä, joten muoviongelma konkretisoitui kunnolla vasta täällä Nusa Lembongan -saarella, joka sijaitsee Balin pääsaarelta reilun puolen tunnin lauttamatkan päässä. Saaren keskellä on valtaisia muovipulloröykkiöitä ja palavia roskakasoja. Vaikka asialta tekisi varmasti mieli sulkea silmänsä ja maata autuaan tietämättömänä mistään ongelmista infinity poolissa, toivoisin että muutkin turistit miettisivät täällä ja muualla miten olisi matkaillessaan mahdollisimman vähän haitaksi. Turistina olen täällä paitsi osa ongelmaa monin tavoin, myös toivottavasti tuomassa paikallisille rahaa ja elinkeinon, joiden avulla Balin infrastruktuuri kenties kohenee tulevaisuudessa.

Olen yrittänyt olla täällä mahdollisimman huomaamaton, mikä tarkoittaa sitä, että en jätä tänne minkäänlaisia roskia jälkeeni. Raahaan parit ostamani muovipullot ja muutamat muut roskat mukanani seuraavalle etapilleni Australiaan kierrätettäväksi. En ole myöskään ostanut mitään yksittäispakattuja ruokia (kuten sipsejä tai muita snacksejä). Useimmat ravintolatkin ovat täällä heränneet ongelmaan, eikä muovipillejä tai kertakäyttömukeja näy enää missään. Rannalla kävelijöitä kehotetaan keräämään ohimennessän muutamat roskat ja toimittamaan ne läheisillä kujilla oleviin roskiksiin.

Lataamalla puhelimeen Refill Bali -nimisen sovelluksen, voit tarkistaa kartasta mistä löytyy lähimmät vesipullon täyttöpaikat. Hanavettä Balilla ei suositella juotavaksi. Itse kyllä olen esimerkiksi pessyt hampaat hanavedellä aivan huoletta, vaikka ei sekään taida olla suositeltavaa. Bali bellyltä on kuitenkin vältytty!

Kävin tänään lounaalla Bali Eco Deli -nimisessä ravintolassa. Ehkä sana ekologinen on vähän liioittelua kuvaamaan ravintolaa, joka kuitenkin tarjoaa lihaa ja maitotuotteita, mutta ravintolassa oli erinomaisia toimia kierrättämiseen ja jätteen syntymisen ehkäisyyn. Ravintolassa sai täyttää vesipullon ilmaiseksi ja jos muovipulloja oli päässyt kertymään, ne sai toimittaa ravintolaan kierrätettäväksi. Bali Eco Deli on myös nettisivujensa mukaan aloittanut saarella isomman kierrätysprojektin, johon toivottavasti muutkin ravintolat innostuvat osallistumaan.

Ja ruoka Bali Eco Delissä oli myös oikein hyvää. Listalla on useita vegaaniseksi merkittyjä vaihtoehtoja ja esimerkiksi paistettu riisi tofulla ja tempellä toimii aina. Paikasta sai myös erinomaisen hyvää jääteetä ja kahvit soijamaitoon.

Nusa Lembongan on kuitenkin kaikesta huolimatta kaunis saari ja siellä on paljon rauhallisempaa kuin Balin pääsaaren hälinässä. Tulee vain hieman voimaton olo, kun ei ole varma, mitä olemassaoleville epäkohdille voisi tehdä. Tavallaan tuntuu myös epäreilulta tulla tänne rikkaana länsimaisena viisastelemaan vähempiosaisille kierrätyksestä, mutta tämä on meidän kaikkien yhteinen planeetta ja ympäristöstä huolehtiminen on lopulta kaikkien etu. Mistään pienestä ongelmasta ei ole kyse, sillä on arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovia kuin kaloja. Turistina voi tehdä ainakin sen, että ei tuota roskaa jälkeensä tai jos ostaa kertakäyttöpakkauksia, vie kaiken mukanaan ja kierrättää muualla. Lisäksi voi viedä rahansa ravintoloihin ja majoituspalveluihin, jotka toimivat vastuullisesti ja edistävät kierrätysprojekteja. Ensin tämän asian kanssa meinasi iskeä pieni epätoivo, mutta hyviäkin asioita täällä näyttää tapahtuvan muovijätteen vähentämiseksi. Toivon, että edes osa tänne jäävistä rahoistani menisi hyötykäyttöön. Minä jatkan vielä tutkimista, löytäisinkö jonkun hyvän paikallisen ympäristöjärjestön, jolle lahjoittaa rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights