Vegaanin joulu 2018

Perinteisen joulupostauksen aika on tullut taas!


Postaus sisältää linkkejä Vegekauppaan, jonka osakas olen, mutta en saa tästä kirjoituksesta rahaa Vegekaupalta. 

Kaikkia teitä joulufaneja varten kirjoitin tänä vuonna Vegaanin joulukirja -nimisen opuksen, josta löytyy toivottavasti kaikki tarpeellinen vegaanin joulunviettoa varten! Olen kasannut kirjaan laatikkoreseptit, kinkut ja muut pääruoat, lisukkeet, leivonnaiset ja makeiset, muutamia juomareseptejä unohtamatta. Kirjaa löytyy ainakin kirjakaupoista ja Prismoista ja netistä sitä voi tilata esimerkiksi Adlibriksestä ja Vegekaupasta. Vegaanin joulukirjaa voi toki lainata myös kirjastosta!

Tässä kuitenkin vielä jokavuotinen tietopaketti vegaanisesta joulusta, olkaa hyvä!

VEGAANINEN JOULUKINKKU

  • Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy helposti seitanista tai tofusta.
  • Jos teen jouluna jouluruokia, pöydästä löytyy ehdottomasti Vegaanin joulukirjan nyhtökaura-sieniwellington.
  • Glaseerattu tofukinkku on erinomainen vaihtoehto!
  • Seitankinkku valmistuu helposti valmiista jauhoseoksesta, johon lisätään vain vesi ja öljy. Todella helppoa! Ainesta löydät mm. Vegekaupoista.
  • Kinkun voit tehdä myös itse tällä reseptillä. Vegaanin joulukirjassa on myös superhyvä kinkkuohje, joka sisältää mm. maapähkinävoita (kuvassa yllä)!
  • Mikäli haluat tarjota seitania muussa kuin kinkun muodossa, kokeille herkullista seitania ja luumuja -ohjetta tai Vegaanin keittiössä -kirjasta löytyvää cola-seitania.

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy Vegekaupoista montaa eri sorttia. Kinkkuja voi etsiskellä myös ekokaupoista ja isoista marketeista.

Jos kinkku ei houkuttele, voit kokeilla joulupöytään proteiinipitoisiksi ruoiksi myös myös erilaisia pyöryköitä (esim. Anamma tai Hälsans Kök) tai itse tehtyjä papupyöryköitä. Myös kvinoa-hernerouhekroketit sopivat loistavasti joulupöytään! Vegaanin joulukirjan punajuuripyörykät ovat jo saaneet kehuja monilta!

LAATIKOT JA MUUT LÄMPIMÄT RUOAT

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä ruokia:

Suosittelen Vegaanin joulukirjasta myös paahdettuja porkkanoita, tahinia ja pähkinägremolataa, paahdettuja ruusukaaleja sekä uunissa paahdettuja munakoisoja linssitäytteellä.

VEGAANIN JUUSTOLAUTANEN

Aika monen joulunviettoon kuuluu juustolautanen ja sen kokoaminen vegaanisena on nykyään helppoa! Vegaanisia juustoja voi etsiskellä Vegekaupoista (siellä myytävä Simply V on suosikkini valmiista vegaanisista juustoista).

Suosittelen kasaamaan juustolautaselle esimerkiksi seuraavia:

KYLMÄT RUOAT JA ALKUPALAT

Kuohuva glögi on yksi suosikkijuttujani jouluna ja se kaipaa kaverikseen jotain pientä suolapalaa. Suosittelen lämpimästi porkkalalla päällystettyä saaristolaisleipää tai karjalanpiirakoita ja vegaanista munavoita.

Myös itse joulupöydässä on kiva olla joitakin kylmiä ruokalajeja, kuten supernätteja pikkelöityjä raitajuuria. Perinteisen rosollin kastikkeineen voi valmistaa helposti vegaanisena tällä ohjeella.

PIPARIT JA JOULUTORTUT

Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Ja mikä parasta, piparkakkutaikinoitakin löytyy  nykyään myös montaa erilaista vegaanisena! Kurkkaa kaikki vaihtoehdot täältä.

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Vaikkapa tällä ohjeella. Vegaanin joulukirjaa varten kehittelin piparkakkuohjeen, jolla tulee takuuvarmasti hyvät ja ihana rapeat piparit!

RIISIPUURO

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidosta. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

SUKLAAT JA KARKIT

Vegaanin joulupöytään löytyy paljon vaihtoehtoja, mitä tulee karkki- ja suklaaosastoon. Monet tavallisten ruokakauppojen jouluiset klassikkonamut, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat, lakkaliköörikonvehdit ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista:  esimerkiksi vegaanisia valkosuklaajoulupukkeja. Vegaanituotteet.net -sivustolta löydät listattuna tavallisissa ruokakaupoissa myytävät joulunamut.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

SUKLAAKALENTERI

Joulufiilistelijän must have on tietysti vegaaninen suklaakalenteri. Kalentereita on tänä vuonna näkynyt paitsi Vegekaupoissa (tsekkaa valikoima täältä), mutta myös isoimmissa ruokakaupoissa, Punnitse & Säästä -kaupoissa sekä ekokaupoissa.

MUUT MAKEAT

Kakut ja leivonnaiset

Jälkiruoat

JOULULEIVÄT

Jouluiset leivät syntyvät kotona seuraavilla resepteillä:

JUOMAT (K-18)

JOULULAHJAT

Kaikenlaisen turhan krääsän sijaan suosittelen joululahjoiksi itse tehtyjä herkkuja tai ajatuksella kasattua ruokakoria. Suklaatryffelit ovat aina varma valinta, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta! Jos Vegaanin joulukirja, Vegaanin aamupalakirja tai Vegaanin keittiössä on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa kirjakaupoista tai Vegekaupan verkkokaupasta.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus TuulispääOikeutta eläimilleAnimalia tai Vegaaniliitto varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen. Jos haluat tukea krääsän ostamisen sijaan luonnonsuojelua, Luonnonperintösäätiö on myös hyvä kohde sijoittaa joululahjarahat.

Edit 21.12.2018 lisätty pari reseptiä.

4 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2018

  1. Siis aivan mahtava postaus! En ole ennen lukenut sun joulupostauksia, niin tuli yllätyksenä kuinka paljon eri reseptejä sinulta löytyy jouluun. Ihanaa! Saa nyt vaihtelua niihin ainaisiin perinteisiin jouluruokiin. Kiitos!

  2. Mikähän meni seitankinkussani vikaan, kun on kovin murenevaa ja siitä on vaikea leikata viipaleita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights