Syksyinen luumu-kikhernepata

Yhteistyössä Earth Control – Syksyinen pataruoka syntyy kikherneistä, kasviksiksta ja luumuista.


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Earth Controlin ja Asennemedian kanssa. 

Marraskuun pimeydestä ja harmaudesta selviämiseen tarvitaan tietysti hyvää ruokaa. Mehevät ja lämmittävät pataruoat helpottaa pahempaakin syysahdistusta! Minä ainakin keittelen tähän aikaan vuodesta mieluiten erilaisia keittoja ja tuhteja patoja, jotka ovat minulle lohturuokaa parhaimmillaan.

Tämä mausteinen pata sopii mainiosti muuten vaikka isänpäivän päivälliselle! Pata saa makunsa paitsi erilaisista kasviksista, myös appelsiinista, punaviinistä,  pohjoisafrikkalaisesta Ras el hanout -mausteseoksesta sekä makeista luumuista, jotka tuovat pataan mehevyyttä. En ollutkaan pitkään aikaan syönyt kuivattuja luumuja, mutta taisin napostella tuon pussin lopun aika pian parempiin suihin tämän reseptin valmistamisen jälkeen! Earth Controlin aurinkokuivatut luumut olivat kyllä ihan supermakeita ja meheviä, tykkäsin! Earth Controlin Facebook-sivut kannattaa muuten laittaa seurantaa, sillä siellä on usein jaossa hyviä reseptivinkkejä.

Vaikka tässä padassa onkin muutama erillinen työvaihe, kun kasvikset paahdetaan ensin uunissa ja sitten laitetaan pataan hautumaan, on tämä ruoka silti helppo tehdä. Pata sopii herkuteltavaksi esimerkiksi riisin tai kvinoan kanssa.

Syksyinen luumu-kikhernepata

noin 4 annosta

Uunikasvikset

 • 4 keskikokoista perunaa
 • 2 pienehköä fenkolia
 • 1 iso sipuli
 • 1 porkkana
 • 1 (suippo)paprika
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 1 tl juustokuminan siemeniä
 • 1 tl korianterinsiemeniä
 • 1/2 tl suolaa

Muut aineet

 • 8-10 kpl Earth Control kuivattuja luumuja
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl oliiviöljyä
 • 500 g tomaattimurskaa
 • 1 tlk kikherneitä
 • 1 appelsiinin kuori ja -mehu
 • 1 1/2 dl punaviiniä
 • 2 rkl kasvisfondia
 • 1 rkl Ras el hanout -mausteseosta
 • Riisiä tai kvinoaa tarjoiluun.
 1. Kuumenna uuni (225°C).
 2. Kuori ja lohko perunat neljään osaan. Lohko fenkoli ja sipuli. Leikkaa porkkanat ja paprika reilun kokoisiksi paloiksi.  Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet ja paahda uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
 3. Sillä välin kun kasvikset ovat uunissa, leikkaa luumut noin 4 osaan. Silppua valkosipulinkynnet ja huuhtele ja valuta kikherneet. Kuumenna pata ja lisää sinne öljy ja valkosipulit. Kuullota hetki. Lisää sitten pataan tomaattimurska ja kikherneet. Raasta joukkoon appelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää pataan vielä luumut, punaviini, kasvisfondi ja Ras el hanout -mausteseos. Keittele miedolla lämmöllä kannen alla noin parikymmentä minuuttia.
 4. Lisää pataan paahdetut kasvikset ja jatka miedolla lämmöllä hauduttamista noin 10-15 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.
 5. Syö pata esimerkiksi riisin tai kvinoan kanssa.

10 vastausta kirjoitukseen “Syksyinen luumu-kikhernepata

 1. Kuulostaa ihan täydelliseltä marraskuu-ruualta, pakko testata heti viikonloppuna! Äiti teki aikoinaan juuri syksyisin jotain luumuista pataruokaa, josko tällä pääsis samaan fiilikseen, vaikka makumaailma ei muuten ole yhtä perinteinen.

 2. Testaan tätä huomenna! Voiko punavinin korvata jollain tai jättää pois?

  1. Kyllä sen voi jättää kokonaan poiskin, vaikka toki lopputulos ei sitten maistu ihan samalta. Voit lisätä pataan tilkan punaviinietikkaa ja hieman lisää vettä.

 3. Resepti meni juuri kokeiluun, ja kokatessa huomasin, että reseptissä ei mainita, missä kohdassa luumut tulisi lisätä pataan :) Laitoin itse viinin ja mausteseoksen lisäämisen jälkeen.

  1. Hei Hannu, kiitos huomiosta! Korjasin reseptin ohjeistukseen vielä luumut. Laitoit ne joukkoon aivan oikeassa kohtaa :) Toivottavasti maistui!

 4. Tämä sopii hyvin talvellakin :) Kaapista ei löytynyt Ras el hanout-mausteseosta, mutta korvasin sen inkiväärillä, kurkumalla, kardemummalla, kanelilla ja mustapippurilla. Jätin myös perunat pois padasta ja tein niistä muusia. Hyvää oli! Kiitos ohjeesta!

 5. Kertakaikkiaan mahtavan makuinen ruoka. Vaikka ei ole syksy, vaan huhtikuun alku ruoka on mitä erinomaisin viikonloppuruoka. Kun tarkkaan noudatin reseptiä, niin makumaailma oli varsin valloittava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights