Hapanjuurivohvelit

Löytyykö jääkaapistasi leipäjuuri? Siitä voi paistaa myös vohveleita!


Kuten ehkä joku muistaakin, jääkaappiini muutti vajaa pari vuotta sitten asumaan leipäjuuri nimeltään Jeesus. Olen oppinut tekemään juuren kanssa mainioita sämpylöitä ja pataleipää ja parhaillaan opettelen täydellisen pizzapohjan tekemistä. Tänään paistelin juuresta vohveleita, ja niistä tuli kyllä aivan erinomaisen hyviä! Vohveleissa maistui juuri sopivasti juuren happamuus ja rakenteesta tuli mukavan sitkeä.

Lupaan palailla vielä jossain vaiheessa asiaan, kuinka oma hapanjuuren saa tehtyä alusta asti. Olen kokeillut muutaman kerran, mutta en ole saanut hommaa vielä toimimaan. Tämäkin ohje edellyttää siis toimivan, aktiivisen juuren. Reseptiin käytetään ruokkimatonta juurta, joten jos et ehdi leipoa leipää ja olet esimerkiksi heittämässä juurta pois ruokinnan yhteydessä, voit käyttää tässä reseptissä sitä ylijäämäjuurta. Ohjeesta voi mainiosti muuten paistella myös amerikkalaisia pannukakkuja!

vegaaniset hapanjuurivohvelit

neljälle / 8 kpl

Esitaikina

 • 2 dl ruokkimatonta* vehnähapanjuurta
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl soija- tai kauramaitoa
 • 1 rkl sokeria

Lisäksi

 • 2 rkl öljyä
 • 1/2 dl soija- tai kauramaitoa
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 1/2 tl vaniljasokeria
 • 1/4 tl suolaa
 • öljyä paistamiseen
 1. Mittaa juuri kulhoon ja lisää vehnäjauhot, soijamaito ja sokeri. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä vähintään neljä tuntia tai yön yli lämpimässä paikassa. Taikina on valmista käytettäväksi kun se kuplii reilusti (kuvassa yllä).
 2. Sekoita yhteen öljy, soijamaito, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola ja sekoita seos kuplivan taikinan joukkoon. Taikina on jonkun verran tavallista vohvelitaikinaa paksumpaa. Kuumenna vohvelirauta, lisää tilkka öljyä, kaada taikina rautaan ja paista vohvelit kauniit ruskeiksi. Jatka, kunnes koko taikina on käytetty.
 3. Herkuttele vohvelit esimerkiksi kaurakermavaahdon, marjojen ja siirapin kanssa.

* oma juureni oli ennen vohveleiden paistamista ollut ruokkimatta noin viikon.

4 vastausta kirjoitukseen “Hapanjuurivohvelit

 1. Ihana resepti, tämän pyöräyttää hetkessä aluilleen kiireisenäkin aamuna ja työpäivän jälkeen pääsee nopeasti paistamaan herkkuja. Jää ehdottomasti käyttöön.

  Kiitos myös muhammara-reseptistä, en ollut moisesta herkusta kuullutkaan.

 2. Aloittelevana hapanjuurileipurina päätin kokeilla näitä vohveleita jämäjuuresta. Tein ne suolaisena versiona jättämällä sokerit pois ja lisäämällä hiukan suolaa. Näitä syötiin iltapalaksi kevätsipuli-kaurafraichen kanssa, ja olipahan hyviä! Heti tuli perheeltä tilaus tehdä uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights