Herneenversojen kasvattaminen

Edullisista herneistä kasvaa versoja vähällä vaivalla esimerkiksi smoothieiden ja salaattien joukkoon.


Kun kalenteri kääntyy tammikuuksi, ainakin minulle iskee joka vuosi pieni kevätmania. Pakko saada kotiin jotain vihreää!  Alankin yleensä vuodenvaihteen jälkeen kasvattelemaan versoja ja ituja keittiössä, mikä on senkin puolesta fiksua, että salaatit ja muut vihreät ovat kaupassa aika kalliita ja pieniä tähän aikaan vuodesta.

Herneenversot ovat ehkä suosikkejani kotona kasvatettaviksi versoiksi. Herneet itävät nopeasti ja ne sopivat loistavasti vihersmoothieden sekaan, voileipien väliin ja salaatteihin. Kuvan herneet ovat olleet kasvamassa vain vajaan viikon ja niistä on tullut jo noin isoja! Versot ovat nyt jo syötävissä, mutta annan niille kasvuaikaa vielä toisen viikon ennen kuin saksin ne smoothien joukkoon.

Puolen kilon pussi herneitä maksaa kaupassa noin 0,80€ ja siitä kasvattaa monta ruukullista versoja. Lisäksi tarvitset vain jonkun astian ja vähän multaa.

Pikaopas herneenversojen kasvattamiseen

1

Voit liottaa herneitä ensin viileässä vedessä pari tuntia. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta nopeuttaa hiukan itämistä.

2

Levitä astian pohjalle muutaman sentin kerros multaa (kylvö-/taimimulta toimii parhaiten).

3

Ripottele herneet mahdollisimman tasaisesti yhteen kerrokseen mullan päälle. Kastele hyvin ja peitä kelmulla. Pidä multa koko ajan kosteana kunnes herneet alkavat itää, jonka jälkeen voit poistaa kelmun.

4

Ensimmäisenä herneistä kasvaa juuri ja muutaman päivän kuluttua varsinaiset versot. Pidä multa kosteana, mutta älä liian märkänä ja aseta astiat kotona ikkunalaudalle mahdollisimman valoisaan paikkaan. Herneenversot pitävät myös säännöllisestä sumuttelusta.

5

Kun leikkaat versot, leikkaa ne alimmaisten lehtien yläpuolelta. Näin herneet alkavat kasvaa uudelleen ja saat samoista herneistä kerättyä vielä toisenkin sadon!

 

5 vastausta kirjoitukseen “Herneenversojen kasvattaminen

 1. Kiva, kun muistutit!
  Ostin just kaupasta kuivattuja herneitä ja tein hernekeiton.
  Täytyypä laittaa nyt herneet itämään.
  Auringonkukat on jo itämässä huonolla menestyksellä.

 2. Hei, jos ei halua multaisia herneitä taikka muuten multa ei kiinnosta keittiössä (mieheni inhoo. Se kuulemma haisee). Niin käyttäkää pieniä kiviä. Herneet ei uppoa kivien sekaan. Itse käytän joenpohjasta keräämiäni pieniä sileitä kiviä.

 3. Teimme päiväkodissa lasten kanssa äitienpäivälahjaksi yrtti-istutuksen herneenversoista. Pakkasimme yrittikin sellofaaniin ja korttinsa oli lasten askartelema kukkakortti ja sen varten mehupilli. Hyvää äitienpäivää!
  Kiva seurata kasvua ja hyödyllinen lahjaidea.

 4. Alkuidätys idättimessä, sitten talouspaperille versoontumaan: saa luvan toimia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights