Bussilla Berliiniin

Matkustin juhannukseksi bussilla Berliiniin. Miten matka sujui?


Olen potenut jo pidempään pahaa ilmastoahdistusta ja huonoa omaatuntoa etenkin lentämisestä. Olen lapseton ja vegaani, enkä omista autoa ja ajelen kaupungissa kaikkialle fillarilla. Pidemmät matkat taitan tarvittaessa julkisilla. En ostele mitään turhaa tavaraa ja pyrin hankkimaan kaiken mahdollisuuksien mukaan käytettynä. Asumisen hiilijalanjälkikin pysyy kohtuullisena pienessä kerrostalokämpässä. Oikein millään muulla elämän osa-alueella en siis enää voi kauheasti nipistää tekemisistäni, mutta lentäminen on nyt se, mistä olen tänä vuonna karsinut rankalla kädellä, kuten viime vuonna lupasin Ajatuksia matkustamisesta -postauksessa.

miten?

Berliiniin pääsee Tallinnasta yhden yhtiön bussilla nopeimmillaan 24-25:ssä tunnissa. Ecolines-yhtiön bussi vaihtuu Riiassa, mutta loppumatka paahdetaan yhtä soittoa Berliiniin. Lauttamatka ja vaihto mukaanlukien reissuun kannattaa varata noin 30 tuntia. Vaihtoehtoisesti voi matkata Lux Expressillä Varsovaan ja vaihtaa siellä Flixbusiin. Kaikkiin bussiyhtiöihin lippujen varaaminen kävi kätevästi netissä ja mobiililipun kanssa pääsi kyytiin.

Halvimmillaan liput kustantaa seuraavasti:

 • Helsinki-Tallinna  12€
 • Tallinna-Berliini 55€

bussien varustelu

Matkustin paluumatkan Vilnan kautta Flixbusilla, Lux Expressillä ja Ecolinesilla. Näistä kolmesta bussiyhtiöstä Lux Express on selkeästi siistein ja viihtyisin ja tilavin, mutta se ei aja Puolaa pidemmälle ja on näistä yhtiöistä kallein. Flixbus on tismalleen samanlainen kuin Onnibus, eli aivan perushyvä ja edullinen, mutta jalkatilaa on vähän. Matkusin kolmella eri Ecolinesin bussilla ja niissä oli vaihtelua: Riika-Berliini -väli ajettiin kaksikerroksisella bussilla, joka oli aika kulahtanut ja ilmastointikin toimi vähän niin ja näin. Sen sijaan Tallinna-Riika ja Vilna-Tallinna -välit kuljin siistillä ja modernilla bussilla, jossa oli runsaasti tilaa. Flixbusia lukuun ottamatta busseissa oli mahdollisuus katsoa elokuvia ja niissä oli joko kahvitarjoilu tai kahviautomaatti sekä mahdollisuus ostaa vettä. Ja vessa tietysti löytyi kaikista busseista.

Oliko se ihan kauheaa?

Kyllä ja ei. Menomatkalla aamuyöstä, huonosti nukutun yön ja puolen vuorokauden istumisen jälkeen meinasi iskeä pieni epätoivo, että eikö matka lopu koskaan. Puolan moottoritiet tuntuivat jatkuvan ikuisuuden. Bussissa oli hankala saada hyvää asentoa nukkumiseen, vaikka istuin osan ajasta kahdella penkillä yksin.

Parasta tällä reissulla oli kuitenkin öisten bussiasemien hiljainen melankolia ja se pehmeä aamuinen valo, joka siivilöityi Puolan sumuisten peltojen ylle. Ja joskus tekee hyvää olla ja istua ihan itsekseen vaikka vuorokauden putkeen, siinä ehtii saada ajatuksen jos toisenkin järjestykseen tuijottaessaan parikymmentä tuntia ikkunasta ohi vilistäviä peltoja. Sitten kun vihdoin 30 tunnin matkustamisen jälkeen pääsi perille, tuntui kuin olisi saavuttanut jotain huomattavasti isompaa ja perillä oloa osasi arvostaa ihan toisella tavalla kuin parin tunnin lentämisen jälkeen.

Olen tottunut istumaan pitkiä aikoja sekä lentokoneissa että -kentillä. Lentomatkustamiseen verrattuna bussissa istumisessa on hyviä puolia: maisemat vaihtuu koko ajan ja toisin kuin lentokoneesta, bussista pääsee välillä ulos haukkaamaan happea. Tallinna-Berliini -välille olisin kuitenkin kaivannut edes muutamaa pidempää jaloittelutaukoa. Käytännössä bussista ehti koko matkan aikana viideksi minuutiksi ulos Vilnassa ja yhdellä levähdysalueella jossain päin Puolaa.

lähtisinkö uudelleen?

Ehdottomasti! Seuraavalla kerralla tosin aion ottaa menomatkallekin yhden tai kaksi pysähdystä, niin bussissa istuminen ei tunnu niin puuduttavalta. Toisaalta jos aikaa on käytettävissä vain vähän, voisin harkita myös tuota suoraa bussia toistamiseen. Berliinissä on aina kiva käydä, joten luulen, että tätä reittiä tulee kyllä hyödynnettyä jatkossakin.

mitä kannattaa ottaa huomioon?

Ota mukaan tyyny, hyvät eväät ja runsaasti vettä siltä varalta, että se sattuu loppumaan bussista. Pakkasin itse mukaan pari tofutäytteistä sämpylää, hedelmiä ja eväspatukoita. Laita päälle mukavat vaatteet. Varaudu henkisesti siihen, että matka kestää ikuisuuden ja istuminen on tylsää, niin reissu sujuu vähän paremmin.

12 vastausta kirjoitukseen “Bussilla Berliiniin

 1. Kiitos vinkistä! Tästä sainkin uuden idean kesälomareissulle ☀🙌

 2. Tätä oli tosi kiinnostavaa lukea, kiitos! Osin sen takia, että itse pohdin myös loppukesän Wienin-reissun tekemistä maanteitse, luultavasti reittiä Tallinna-Varsova-Wien. Varsovassa pitäisi varmaan pysähtyä yhdeksi päiväksi, siellä pitäisi olla myös ohan kohtuullinen tarjonta vegaaneille sopivia ravintoloita. Ainoa, mikä siinä mietityttää, on juuri se, kuinka pitkiä matkoja kerrallaan pää kestää ja kuinka vakaita bussit ovat. Matkapahoinvointi iskee jokseenkin herkästi, joten parikymmentä tuntia bussissa voisi olla melko infernaalista, jos ei pystyisi edes sulkemaan silmiä. :D

  1. Voi ei, toi matkapahoinvointi on kyllä ikävä seuralainen! Mä en onneksi maanteillä kulkiessa kärsi siitä, mutta merellä satunnaisesti kylläkin. Ehkä tohon välille kannattaa ainakin ekalla kerralla ottaa vielä yksi pysähdys varmuuden vuoksi. Tiet tuolla Baltiassa oli kyllä hyväkuntoisia eikä kovin mutkikkaita ja Puolan läpi ajellaan tosiaan lähinnä pelkkää suoraa moottoritietä. Aika vakaata menoa siis!

  2. Matkapahoinvointiin saa lääkkeitä ilman reseptiä! Hyvä/huono puoli on että väsyttävät usein myös, saapahan nukuttua. ;)

 3. Olen itsekin aika vast’ikään alkanut tosissani pohtia maata pitkin kulkevia reittejä lomamatkoille. Matkustamisesta en millään haluaisi luopua, mutta jotakin lentämistä ympäristöystävällisempää on ehdottomasti keksittävä. Liityinkin Maata pitkin matkustavien Facebook-ryhmään, ja sieltä sekä heidän nettisivuiltaan saa kyllä aivan kullanarvoisia vinkkejä. Nettisivuilla etenkin kaikki on esitetty niin hienosti helpon kuuloisesti, että olin siitä todella yllättynyt! Minua kiinnostaisi tietää, vertailitko matkan kestoa Berliiniin junalla Ruotsin ja bussilla Baltian kautta, vai päätitkö hinnan tai muun perusteella muuten vain kulkea itäreittiä?

  1. Vertailin kyllä hintoja, ja tulin siihen tulokseen että tuo Baltian kautta matkustaminen on huomattavasti edullisempaa. Tein tämän reissun hetken mielijohteesta ja varailin lippuja aika myöhään, joten Tukholman kautta hinta olisi ollut kolminkertainen. Tosin Flixbussin Tukholma-Berliini saattaa saada lähes samalla hinnalla kuin Tallinna-Berliini, jos on ajoissa liikkeellä, mutta lauttaväli on lähes aina kalliimpi. Lisäksi laivalla kökkiminen ei ole suosikkiani (+siellä kuluu aina kuitenkin rahaa!), joten tuo Helsinki-Tallinna -väli on huomattavasti parempi vaihtoehto kun se kestää vain pari tuntia. Junalla matkustaminen ei tullut myöskään kyseeseen, koska pelkkä Berliini-Kööpenhamina -väli maksoi noin 110€ ja jos olisin ollut Köpiksessä yötä paluumatkalla, se olisi maksanut noin 4-5 kertaa enemmän kuin Vilnassa.

 4. Olipa kiva, että kirjoitit reissustasi! Matkaan itse isäni kanssa kuukauden päästä maitse Britanniaan asti, ja menomatkalla ajelemme juuri Ecolinesilla Berliiniin. Paluumatka taas on järjestetty toista reittiä Ruotsin kautta, joten ainakin maisemat vaihtuvat. Tämä oli ihan mahtavaa kannustusta tulevaa matkaa ajatellen varsinkin, kun en ole mitään vastaavaa vielä koskaan kokenut.

  Matkustamisesta tulee kyllä joka tapauksessa pieni omantunnonpistos, vaikken itse ole vuosiin ulkomailla ollutkaan. Tiedänpähän ainakin, että olemme tehneet sen, mitä voimme päästöjen vähentämiseksi – junalippuihin ei meillä budjetti venynyt. Näillä keinoin CO2-päästöt näyttäisivät vähenevän kolmannekseen lentämisen päästöistä, mutta aika absurdilta tuntuu se, että puolet matkamme päästöistä syntyvät noista lyhyistä siirtymisistä laivalla Itämeren yli Viroon ja Ruotsiin! Harmi, että täältä Suomesta on niin hankalaa päästä eteenpäin laivojakaan käyttämättä…

  1. Kiitos kun kävit kommentoimassa! :) Ja kiva kuulla, että mun kokemuksista oli hyötyä! Toivottavasti tämä inspiroi muitakin kokeilemaan joskus vaihtoehtoja lentämiselle.

   Ja niinpä! Toivottavasti saataisiin pian junayhteys Helsingin ja Tallinnan välille, sekä tietysti kunnon ratayhteydet koko Baltiaan. Ja sitten tietysti myös jotain tolkkua niihin junalla matkustamisen hintoihin. Onhan se ihan älytöntä, että lentämällä pääsee joka paikkaan niin paljon halvemmalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights