Vegaaniruokamatkalla Hanoissa

Vietnam on mitä mainion ruokamatkakohde.


Palasin eilen illalla kotiin kuukauden kestäneeltä reissulta. Olin ensin joulun ja uudenvuoden yli Israelissa ja Länsirannalla, sen jälkeen Thaimaassa, Vietnamin Hanoissa ja kotimatkalla vielä yhden yön Qatarissa. Pidempiin reissuihin mahtuu aina kaikenlaista: olin lähes koko Thaimaan-matkan ajan hirveässä flunssassa ja maa meni sen takia pitkälti sivu suun, podin välillä koti-ikävää, Israelissa ja Länsirannalla käyminen aiheutti sellaisen tunnemyrskyn, että olen sieltä lähdettyäni lukenut aiheesta päiväkausia ja yrittänyt ymmärtää maiden poliittista tilannetta paremmin. Ja sitten oli Hanoi, joka oli kaikessa hulluudessaan aivan hurmaava.

matkustamisen ekologisuudesta

Tiedän, että ehkä näinä maailman aikoina olisi parempi jättää kaikki matkajutut kirjoittamatta, mutta melkein kaikki seuraajistani halusivat kuulla ruokajuttuja Instagramissa (tein kyselyn, 97% vastasi haluavansa seurata mitä herkkuja löydän matkaltani). Minäkin olen kuitenkin vähentänyt lentämistä reilusti ja pohtinut matkustamisen ekologisuutta viime kuukaudet, mistä kirjoittelinkin viime vuonna täällä. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin toteuttaa tämän yhden pidemmän reissun nyt talvella, mutta loppuvuodeksi olen jo alkanut haaveilla bussimatkasta Balkanille (viime kesänäkin kävin Berliinissä bussilla) ja koittanut kovasti järjestellä elämääni täällä Suomessa niin, ettei tarvitsisi jatkuvasti olla juoksemassa maailmalla. Tästä talven lentomatkasta huolimatta hiilijalanjälkeni on nyt noin puolet keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä, joten jatkan samalla linjalla: elän arkeani kestävästi, lennän satunnaisesti ja paljon harvemmin kuin aikaisemmin ja pyrin toteuttamaan suurimman osan reissuistani muuten kuin lentämällä. Ja jos aikaa on, eihän se ole mahdotonta matkustaa junalla näinkin kauas!

tunnelmia hanoista

Hanoi on varmasti hulluin mesta, missä olen ikinä ollut. Kaupunki jää mieleen ympärivuorokautisesta liikennekaaoksesta, tööttäilystä, edestakaisin suhaavista skoottereista, mäkkärin kyljessä heiluvista kommunistilipuista, palavista roskista, savusumusta ja jokailtaisista bileistä, jotka valtaavat koko vanhan korttelin. En viikon reissun aikana löytänyt kaupungista nurkkaa, jossa olisi johonkin vuorokaudenaikaan hiljaista. Hanoi on kaaoottinen ja ehkä juuri siksi niin hurmaava.

Katukuvaamisesta innostuneille Hanoi on aarreaitta. Ihan joka kulmassa tapahtuu jotain mielenkiintoista! Värikkäät vihanneskojut, hedelmäkauppiaat ja herkulliset ruoat suorastaan huutavat kuvaamaan. En ole pitkään aikaan ollut niin innoissani kuvaamisesta kuin olin Hanoissa ja toivon, että inspiraatiota riittää vielä kotiin saakka.

vegaani hanoissa

Olin haaveillut Vietnamin-matkasta jo pitkään, koska rakastan vietnamilaista ruokaa. Pho, kesärullat ja ihanat nuudeliruoat saavat sukat pyörimään jaloissa. Eikä Hanoi ollut ruoan suhteen pettymys! Happy Cow ja Tripadvisor -sovellusten avulla vegaaniystävälliset ravintolat on helppo löytää.

Minh Chay oli aivan majapaikkani vieressä, joten kävin siellä muutaman kerran. Paikan pho oli aivan erinomaisen hyvää ja täydellinen lämmittäjä Hanoin koleina talvipäivinä.

Kävin Airbnb:n kautta löytämälläni vegaanisella katuruokakierroksella, joka oli hauska kokemus! Opas tutustutti minut monien sellaisten ruokien maailmaan, joita en olisi itse tullut kaupungista löytäneeksi, kuten perinteisiin mungpapukakkuihin ja kuvan vihreään cốm-riisiin sekä muutamiin varsin mainioihin ruokapaikkoihin.

Yksi suosikkiravintoloistani Hanoissa oli Ưu Đàm Chay, joka oli fiini ja monia muita ravintoloita kalliimpi, mutta ruoka oli ihan todella hyvää. Kuvan annos koostui friteeratusta tofusta, sienistä, nuudeleista, hedelmistä, erilaisista yrteistä ja ihanasta kastikkeesta. Täydellistä! Tofu on Vietnamissa muuten ihan mielettömän hyvää ja sitä kannattaakin kiskoa kaupungissa kaksin käsin.

Banh mi -leivät olivat Hanoissa pienoinen pettymys. Koska olen entisenä turkulaisena tottunut VG Wokin mielettömän hyviin patonkeihin, eivät Hanoin vegepatonkien täytteet päässeet samalle tasolle. Itse leipä oli kyllä kaikkialla erinomaista, vastaavaa olen saanut Suomessa vain Jätkäsaaren Be my guest -ravintolasta. Kelpo paikkoja vegaanisille Banh mi -leiville oli esimerkiksi Banh Mi 25 ja Pateta.

Lisäksi kävin Hanoi Cooking Centren kokkauskurssilla, jossa pääsin tekemään savustettua munakoisosalaattia, autenttisia kesärullia, tarokakkuja, banaaninkukkasalaattia ja tofulla täytettyjä höyrytettyjä karvaskurkkuja. Yksin matkaavalle sopivien kokkauskurssien löytäminen on vähän haastavaa; tälläkin reissulla pari kurssia meni sivu suun, koska kurssia ei (ymmärrettävästi) haluttu järjestää yhdelle ja samoille päiville ei löytynyt muita osallistujia.

Reissu teki todellakin tehtävänsä. Kirjoittelin viime vuonna siitä, kuinka minulla oli inspiraatio ja motivaatio kateissa, mutta löysin sen maailmalta takaisin. Nyt on ihanaa olla taas kotona, enkä malta odottaa, että pääsen testailemaan pitkältä matkalta inspiroituneelta to do -listaltani kaikki ruoat läpi ja jakamaan herkut teidän kanssanne. Ja valokuvauskin tuntuu taas pitkästä aikaa hauskalta!

Vietnamilaisen ruoan ystäville minulla on kuitenkin hyviä uutisia: erinomaista vietnamilaista saa myös Suomesta! Helsingissä suosikkipaikkani on Vibami ja Turussa Vg Wok.

6 vastausta kirjoitukseen “Vegaaniruokamatkalla Hanoissa

 1. Vietnam on ihana, monipuolinen, yllätyksillinen ja vietnamilainen ruoka niin freesiä, monivivahteista ja maukasta!
  Itse tosin tykkäsin enemmän etelä-Vietnamista kuin Hanoista, vaikka kaupunkia onkin vegaanin ruokamahdollisuuksista huolimatta hehkutettu. Tosin Vietnamissa ei kyllä nälkäiseksi jää missään; sen verran hyvää tofua ja tuoreita vegejä kaikkialla.
  Kiva lukea matkoistasi ja seurata niitä IG:ssa!

  1. Kiva kuulla, että olet tykännyt!

   Vietnamiin olisi kiva joskus tulevaisuudessa tutustua muutenkin, mahtavia ruokia ja etenkin ihania maisemia varmasti löytyisi muualtakin!

 2. Ihanat kuvat ❤Vietnam on kyllä aina ollut sellainen paikka missä haluaisin käydä.Nuo kuvasi sieltä ovat kyllä niin ihanat 💚Muuten, aiotko tehdä Tel Avivista jonkinlaista ruokapostausta?

  1. Kiitos Jael!

   En usko, että teen Israelista erillistä postausta, koska juuri nyt mulla ei ole aikaa eikä energiaa käydä sitä poliittista keskustelua joka aiheesta eittämättä seuraa. Mutta varmasti reissusta inspiroituneita ruokia on luvassa!

 3. Tuleeko mieleesi jotain ruuanlaittoon liittyvää, jota vegaanin kannattaa tuoda Suomeen Vietnamista, jos haluaa kokkailla vietnamilaisia herkkuja Suomessakin?

  1. Hmm ei ihan äkkiä! Kokkauskurssilla käytettiin vietnamilaisia superohuita, valmiiksi suolattuja riisipapereita, joita ei kuulemma saa mistään muualta. Niin ehkäpä niitä! Mä en koskaan osta mitään reissuilta, kun kuljen aina käsimatkatavaroiden kanssa eikä tilaa ole yhtään ylimääräistä. Joten en valitettavasti osaa antaa erityissuosituksia! Kannattaa herkutella paikan päällä niin paljon kuin napa vetää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights