Helpot ruisleipäset

Nämä ruisleivät ovat yksi omista suosikkiresepteistäni Vegaanin keittiössä -kirjasta.


Vuonna 2014 ilmestyneestä Vegaanin keittiössä -kirjasta otettiin juuri 7. painos! Kirjan koko taitto on uusittu modernimmaksi, raikkaammaksi ja selkeämmäksi ja kirjan sisälle leivottiin nyt myös pari vuotta sitten kirjoittamani Vegaanin aamupalakirja. Tässä uudessa painoksessa on nyt huimat 426 sivua, joten kokkailtavat ruoat eivät lopu heti kesken.

Kun kirjoitin Vegaanin keittiössä -kirjaa vuosina 2013-2014, en olisi ikinä voinut kuvitellakaan, että sitä luetaan vielä seuraavalla vuosikymmenellä. Olen ihan sydän sykkyrällä täällä edelleen siitä, miten ihanasti olette ottaneet kirjan vastaan. Olen vuosien varrella saanut kirjaa koskien satoja ihania viestejä ja ennen kaikkea olen onnellinen siitä, että kirja on päätynyt niin monelle ihan oikeaan käyttöön eikä hyllyyn pölyttymään. Vegaanin keittiössä -kirjaa voi ostaa kirjakaupoista tai tilata suoraan kotiin esimerkiksi Adlibriksestä.

Täältä voi muuten käydä kurkkaamassa, mitkä oli fiilikset vuonna 2014, kun kirja tuli ulos ensimmäistä kertaa.

Nämä ruisleipäset ovat yksi omista suosikkiresepteistäni kirjassa. Rakastan tuoretta leipää, ja ruisleivänkin tekeminen on ihan oikeasti näin helppoa. Kokeile vaikka!

helpot ruisleipäset

16 kpl

Pikajuuri

5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
3 dl ruisjauhoja
1 rkl siirappia

Muut aineet

2 tl suolaa
2 tl kuminansiemeniä
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

+ ruisjauhoja leivontaan

 1. Valmista ensin juuri sekoittamalla hiiva veteen. Lisää sitten jauhot ja siirappi. Anna seoksen tekeytyä 1 ½ tuntia.
 2. Alusta loput aineet juuren joukkoon. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Pyörittele taikina jauhotetuin käsin palloiksi ja jaa ne kahdelle uunipellille. Litistä pallot ja anna kohota noin puoli tuntia.
 3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Leikkaa leipästen pinnalle ristiviillot terävällä veitsellä ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

15 vastausta kirjoitukseen “Helpot ruisleipäset

 1. Tuo kirjasi Vegaanin keittiössä on suosikkireseptikirjani. Siinä on tosi monta perheemme suosikkia. Kasvisruokaan tutustuminen alkoi minulla n. 11 vuotta sitten nuorimmaiseni ollessa parivuotias. Tavoitteena on ollut tehdä niin hyvää ja ravitsevaa kasvisruokaa, että perheemme kolme poikaa valitsevat ja toivovat näitä ruokalajeja ihan oikeasti. Nyt pienin tiitiäinen, 1-vuotias pojanpoikamme opettelee ja maistelee ennakkoluulottomasti kasvisruokia. Kiitos aivan ihanasta kirjasta! ❤️

 2. Osaatko sanoa, toimisiko valmis, aktiivinen ruisjuuri tässä reseptissä hiivaa sisältävän pikajuuren tilalla? Kuinkakohan paljon sitä kannattaisi laittaa? :)

  1. En valitettavasti osaa sanoa, toimiiko se suoraan. En ole leiponut ruisjuuren kanssa koskaan. Kannattaa varmaan kysäistä vaikkapa Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmästä :)

  2. Sanoisin, että toimii. Siirappia ei tarvita ja kohotusaika voi olla pitempi.

 3. Toimisiko tämä myös kuivahiivalla? Osaisitko sanoa miten paljon kuivahiivaa tarvitaan ohjeeseen? :)

  1. Mulla ei oo nyt kuivahiivaa tässä käsillä, mutta niissä pakkauksissa lukee aina, kuinka paljon kuivahiivaa tarvitaan vastaamaan tuoretta. Toki silläkin voi leipoa, sitten pitää vain sekoittaa se hiiva kuiviin aineisiin ja laittaa 42-asteista nestettä :)

 4. Nämä on ulkosuomalaiselle ihan pelastus, kiitos! Kahdesti olen jo leiponut. Yksi kysymys mulla on. Kuinka löysää taikinan kuuluisi olla jauhojen lisäämisen jälkeen? Mulla se on molemmilla kerroilla ollut tosi tahmaista ja melkein valuvaa, mutta leivistä on silti tullut tosi hyviä kun olen ne pellille asti saanut ja jauhottanut käsi oikein urakalla. Silti tekisi mieli kokeilla lisätä jauhojen määrää ensi kerralla.

  1. Ruisjauhoissakin voi olla eroja, joten kannattaa lisäillä jauhoja jos siltä tuntuu. Taikina on kyllä melko tahmaista ja kädet kannattaa jauhottaa reilusti ennen muotoilua.

 5. Moikka Elina. Oletko kokeillut onnistuuko pataleipä tästä reseptistä? Terkut Mallorcalta mistä ruisleipää ei saa :)

 6. Sain vihdoinkin käsiini ruisjauhoja ja piti heti päästä näitä leipomaan kun ei ulkosuomalainen noin vaan ruisleipää löydä. Todella helppo ohje ja tosi hyvin onnistui leivät! Ensi kerralla lisään ehkä ruisjauhojen määrää suhteessa vehnäjauhoihin, olivat hiukan vaaleita leipäsiä omaan makuun. Mutta näistä tulee ihan varmasti vakkareita omassa keittiössä!

 7. Täällä myös ulkosuomalainen! En ole jaksanut alkaa vääntää ruisleipiä millään perinteisellä useamman vuorokauden monivaiheisella kaavalla, vaikka ruisleipää on tehnyt kauheasti mieli eikä paikallinen leipä täällä ole vakuuttanut…
  Nämä leivät on ihania ja niin helppoja ja nopeita valmistaa! Kiitos tästä ohjeesta, jonka ansiosta meidän perheessä syödään ruisleipää nykyään tämän tästä!

 8. Tämä on aivan huippu resepti ja yksi ehdottomista lemppareista! Kiitoksia kovasti! Tein tänään innostuksissani tästä vuoka-version ja todella hyvin toimii! Ite käytän kuivahiivaa ja jätän kuminansiemenet pois (ei olla ylimpiä ystäviä), mutta muuten sama resepti ja samat vaiheet (uunissa 30min). Onnistui todella hyvin! Rakenne tietty muuttuu, yks iso blokki vs monta pienempää leipästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights