Auringonkukan­siemenpyörykät

Kaipaatko joulupöytään hyvää pyörykkäohjetta? Suositus näille ihanille auringonkukansiemenpyöryköille.


Auringonkukansiemenistä ja psylliumista tulee ihanan lihaisa rakenne itse tehtyihin pyöryköihin. Erittäin kuitupitoinen psyllium on yleinen raaka-aine gluteenittomassa leivonnassa, sillä se tuo sitkoa taikinoihin. Mutta se toimii mainiosti myös kasvispyöryköiden sidosaineena! Nämä pyörykät sopivat loistavasti joulupöytään ja sopivat makumaailmaltaan monenlaisten ruokien kanssa.

Resepti on muokattu Karoline Jönssonin Happy Vegan Christmas -kirjan Sunflower Balls -ohjeesta.

auringonkukansiemenpyörykät

noin 25 kpl

  • 2 rkl psylliumkuitua + 1 ½ dl vettä
  • 2 dl / 150 g auringonkukansiemeniä
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ¾ dl korppujauhoja
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ¾ tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria
  • ¼ tl maustepippuria
  • rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen
  1. Sekoita yhteen psyllium ja vesi ja anna turvota sen aikaa kun valmistelet muut aineet.
  2. Jauha auringonkukansiemenet jauhoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
  3. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi aivan hienoksi silpuksi.
  4. Sekoita kulhossa yhteen jauhetut auringonkukansiemenet, sipulit, psylliumseos ja kaikki loput aineet. Muotoile taikinasta noin 25 pientä pyörykkää.
  5. Paista pyörykät runsaassa öljyssä paistinpannulla kunnes ne ovat kauttaaltaan kauniin värisiä.

Huomioita reseptistä

  • Ohjeesta saat gluteenittoman vaihtamalla korppujauhot gluteenittomiin sekä tarvittaessa soijakastikkeen gluteenittomaan versioon. Gluteenittomat korppujauhot saattavat sitoa nestettä hieman eri määrän, joten lisää niitä oman tuntuman mukaan.
  • Auringonkukansiementen jauhaminen jauhoksi onnistuu parhaiten hyvällä tehosekoittimella, kuten Vitamixilla. En ole testannut siementen jauhamista muilla laitteilla, mutta luultavasti tarvitset siihen tehokkaan tehoseikoittimen tai monitoimikoneen tai sauvasekoittimen leikkurilisäosan.
  • Pyörykät voit halutessasi maustaa myös muulla tavoin. Kokeile garam masalaa, erilaisia yrttejä tai valkosipuli- ja sipulijauhetta.
  • Kastikkeeksi näille pyöryköille sopii mainiosti esimerkiksi kermainen sienikastike, ruskea kastike, hummus tai kylmä kaurafraichekastike.

10 vastausta kirjoitukseen “Auringonkukan­siemenpyörykät

  1. Osaatko sanoa, voiko psylliumkuitua korvata pellavarouheella? Vai onko pellavarouheen käyttökohde jossain ihan muualla? 🙈

    1. En osaa kokeilematta valitettavasti sanoa, mutta pellavarouhe ei turpoa ihan samalla tavalla eikä muodosta samanlaista sitkoa, joten ihan sellaisenaan samoilla määrillä ei ainakaan voi korvata.

    2. Moikka Annu! Psylliumkuidun sijasta voit käyttää pellavansiemen jauhetta. Vähän alle puoli desiä pellavansiemen jauhetta (ei tarvi olla tarkasti) puoleen desiin vettä (kraanasta vaan kylmää) sekoitettuna.

      Joulu terkuin Marika (USAsta)

  2. Hei Elina,
    Miksi linssejä pitää aina huuhdella ennen
    Kun ne keittää. En tehnyt sitä😯ovatko nyt syömäkelvottomia?!
    Yst Nina

    1. Linssit huuhdellaan samasta syystä kuin kaikki muutkin kasvikset ennen käyttöä: jotta epäpuhtaudet poistuvat. Ruoka on kuitenkin varmasti ihan syötävää, joten anna mennä vaan.

  3. Moi! Oletko kokeillut tästä versiota, jossa auringonkukansiemenet paahtaisi ensin? Ainakin pelkältään syödessä siemenet ovat mielestäni parempia paahdettuna, mutta vaikuttaakohan esipaahto huonolla tavalla pyöryköiden koostumukseen?

    1. Moikka! En ole kokeillut versiota paahdetuista auringonkukansiemenistä, mutta en näe mitään syytä, miksei se toimisi! :) Siementen koostumus ei muutu paahtamisessa, joten varmastikin toimii ihan samalla tavalla.

  4. Ootko koskaan ottanut raakapainoa näistä? Miusta tuntuu etten ikinä saa samankokoisia ihan ”näppituntumalla” 🙈

    1. En ole, mutta eihän se minusta myöskään ole ihan gramman päälle! Ei näistä ihan tismalleen saman kokoisia ole missään tapauksessa pakko tulla, suurin piirtein riittää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights