Vegaanin joulu 2020

Miltä vegaaninen joulupöytä näyttää tänä vuonna?


VEGAANINEN JOULUKINKKU

Vegaaninen vaihtoehto kinkulle syntyy helposti seitanista tai tofusta.

Valmiita vegaanisia kinkkuja löytyy myös ruokakaupoista ja niitä on tänäkin jouluna tarjolla monia erilaisia.

Jos kinkku ei houkuttele, voit kokeilla joulupöytään proteiinipitoisiksi ruoiksi myös myös erilaisia pyöryköitä (esim. Anamma, Naturli tai Hälsans Kök) tai itse tehtyjä auringonkukansiemenpyöryköitä tai papupyöryköitä. Myös kvinoa-hernerouhekroketit sopivat loistavasti joulupöytään!

LAATIKOT JA MUUT LÄMPIMÄT RUOAT

Joulupöytään kannattaa kokeilla myös seuraavia lämpimiä ruokia:

VEGAANIN JUUSTOLAUTANEN

Juustolautasenkin kokoaminen vegaanisena on nykyään helppoa! Vegaanisia juustoja löytyy tavallisista marketeista.

Suosittelen kasaamaan juustolautaselle esimerkiksi seuraavia:

KYLMÄT RUOAT JA ALKUPALAT

Kuohuva glögi on yksi suosikkijuttujani jouluna ja se kaipaa kaverikseen jotain pientä suolapalaa.

Myös itse joulupöydässä on kiva olla joitakin kylmiä ruokalajeja, kuten supernätteja pikkelöityjä raitajuuria. Perinteisen rosollin kastikkeineen voi valmistaa helposti vegaanisena tällä ohjeella.

PIPARIT JA JOULUTORTUT

Melkein kaikki kaupan lehti- ja torttutaikinalevyt ovat vegaanisia, mutta voitaikina tietysti sisältää nimensä mukaisesti voita. Varmuuden vuoksi vegaaniset torttutaikinat voi vilkaista vegaanituotteet.netistä.

Joulutortut voi päällystää perinteiseen tapaan luumuhillolla tai kokeilla jotain seuraavista:

Pipareistakin löytyy valmiita vaihtoehtoja kaupasta vaikka millä mitalla. Ja mikä parasta, piparkakkutaikinoitakin löytyy  nykyään myös montaa erilaista vegaanisena! Kurkkaa kaikki vaihtoehdot täältä.

Joulufiilis (ja tuoksu!) tulee kotiin kuitenkin kaikkein varmimmin, kun valmistaa piparkakkutaikinan itse. Tällä piparkakkuohjeella tulee takuuvarmasti hyvät ja ihanan rapeat piparit!

RIISIPUURO

Riisipuuron keittämiseen ei tarvita lehmänmaitoa. Herkullisin, kermaisin ja parhaimman makuinen riisipuuro syntyy mielestäni kookosmaidosta. Voit kokeilla myös mantelimaitoa tai kauramaitoa. Kahviin soveltuvat kauramaidot ovat rasvaisempia ja siten myös mainioita puuron keittämiseen. Hyvä vinkki on keittää puuro omaan suosikkimaitoosi ja lisätä lopuksi 2 dl kaurakermaa. Oma suosikkimaito puuron keittämiseen selviää vain kokeilemalla.

Riisipuuro syntyy vaikkapa näillä resepteillä:

SUKLAAT JA KARKIT

Vegaanin joulupöytään löytyy paljon vaihtoehtoja, mitä tulee karkki- ja suklaaosastoon. Moni tavallisten ruokakauppojen jouluiset klassikkonamuista, kuten Wiener Nougat, Vihreät kuulat, lakkaliköörikonvehdit ja Tonttu-marmeladit ovat vegaanisia. Vegekaupoista ja muista erikoiskaupoista löytyy myös valikoima muita suklaita, joita ei helpolla löydä muista kaupoista:  esimerkiksi vegaanisia valkosuklaajoulupukkeja. Vegaanituotteet.net -sivustolta löydät listattuna tavallisissa ruokakaupoissa myytävät joulunamut.

Namuja voi ja kannattaa tehdä myös itse:

MUUT MAKEAT

Kakut ja leivonnaiset

Jälkiruoat

JUOMAT (K-18)

JOULULAHJAT

Kaikenlaisen turhan krääsän sijaan suosittelen joululahjoiksi itse tehtyjä herkkuja. Suklaatryffelit tai itse tehty mysli ovat aina varma valinta, tai vaikkapa erilaiset purkkeihin kerätyt leivonta-ainekset reseptin kera. Itse en myöskään pahastuisi keittokirjasta! Jos Chocochilin arkiruokaa, Lapsiperheen vegaanikeittokirja tai Vegaanin keittiössä on vielä hankkimatta pukinkonttiin, niitä saa ostaa kirjakaupoista, Adlibriksestä tai Vegekaupan verkkokaupasta.

Erinomainen vaihtoehto on myös ohjata joululahjarahat hyvää tarkoitukseen. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus TuulispääOikeutta eläimille ja Animalia varmasti käyttättävät jokaisen pennosen hyvään tarkoitukseen. Jos haluat tukea krääsän ostamisen sijaan luonnonsuojelua, Luonnonperintösäätiö on myös hyvä kohde sijoittaa joululahjarahat.

8 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu 2020

  1. Mähän en itse ole jouluihmisiä ja olen mieluiten viettämättä sitä ollenkaan, joten ensi jouluksi toivoisin taas mahdollisuutta karata johonkin ulkomaille.

 1. Buche de Noel
  Jouluperinteisiimme on kuulunut aito ranskalainen jouluhalko siitä asti, kun tytär sai reseptin yläasteen ranskanopettajaltaan. Mutta miten tuon kääretortun voisi toteuttaa vegaanisena: torttupohjahan pysyy koossa kananmunalla ja täytteessä on kahdenlaista voikreemiä?

  1. Mä en oo varsinaisesti mikään leipurimestari ja kääretorttu on ihan superhaastava toteuttaa vegaanisena. Valitettavasti mä en siis oikein osaa auttaa tässä! Kannattaa varmaan kääntyä mieluummin esimerkiksi Urbaani Vegenda -blogin puoleen, siellä vois olla enemmän tietoa tästä, kun Tiina on ammattileipuri.

   1. Kiitos Elina! Lohdullista, että ei ole helppo halko sinullekaan. Kiitos kaikista mahtavista resepteistä ja keittokirjoista!

 2. Ihania reseptejä, kiitos! …jos vaan nuo linkit vielä erottuis tuolta muun tekstin joukosta. Saisko mitenkään linkkien väriä paremmin erottuvaksi, on tuo vaalea harmaa niin vaalea, että ei tässä meinaa moniteholaseillakaan niitä nähdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights