Paahdettu juureskeitto ja savumantelipesto

Täyteläinen paahdettu juureskeitto valkoisilla pavuilla ja herkullisella pestolla.


Rakastan uunissa paahdettuja juureksia. Ne ovat edullisia ja ihania sellaisenaan lisukkeena melkein mille tahansa, ja mikä parasta, juureksia voi hyvin paahtaa kerralla jättisatsin ja käyttää pitkin viikkoa.

Tällä kertaa tein uunijuureksista kermaista sosekeittoa, johon lisäsin valkoisia papuja tuomaan proteiinia. Keittoon tulee kokonainen valkosipuli (!), mutta ei hätää: uunissa paahdettuna valkosipulin karvaus poistuu, ja jäljelle jää vain lempeä valkosipulin aromi. Tuhdin valkosipulin lisäksi keiton jujuna on superherkullinen savumantelipesto, jota lisätään keiton päälle ennen syömistä. Tämä on ihan täydellistä talviruokaa!

paahdettu juureskeitto savumantelipestolla

noin 4-6 annosta

uunijuurekset

 • noin 1 kg erilaisia juureksia (minulla oli lanttua, palsternakkaa, porkkanaa, juuripersiljaa ja 1 peruna)
 • 1 sipuli
 • 1 kokonainen valkosipuli
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • suolaa

lisäksi keittoon

 • 1 tlk / 230 g (isoja) valkoisia papuja (esim. Pirkka)
 • noin 1 l kasvislientä
 • noin 1 rkl sitruunamehua
 • 2 dl kaurakermaa
 • suolaa ja mustapippuria

savumantelipesto

 • 90 g savumanteleita tai paahdettuja, suolattuja manteleita
 • 1-2 rkl ravintohiivahiutaleita
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1 tl agavesiirappia
 • 1 ruukku basilikaa
 •  noin 1 ½ dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
 • (vettä)
 1. Laita uuni kuumenemaan 225°C. Kuori paksukuoriset juurekset (esim. lanttu) ja harjaa loput juuresharjalla puhtaiksi. Paloittele juurekset suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Leikkaa kokonaisesta valkosipulista päältä pois siivu niin, että kynsien päät paljastuvat. Laita kaikki kasvikset uunipellille. Sekoita joukkoon oliiviöljyä ja suolaa. Valuta tilkka oliiviöljyä valkosipulin leikkauspinnan päälle.
 2. Paahda kasviksia 225°C noin 30 minuuttia tai kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä ja valkosipuli on muuttunut pehmeäksi ja sen voi puristaa ulos kuorestaan. Huuhtele ja valuta pavut.
 3. Valmista pesto sillä välin kun juurekset ovat uunissa. Laita kaikki ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja sekoita tasaiseksi, karkeaksi pestoksi sauvasekoittimella. Notkista pesto tarvittaessa tilkalla vettä.
 4. Purista uunissa paahdetut valkosipulinkynnet pois kuorestaan. Lisää kaikki paahdetut kasvikset sekä pavut kattilaan. Lisää kasvisliemi, sitruunamehu ja kerma. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää vettä, kunnes keiton koostumus on sopiva (vettä saattaa joutua lisäämään reilustikin lisää, jos olet käyttänyt tärkkelyspitoisempia kasviksia).
 5. Kuumenna keitto liedellä. Annostele keitto kulhoihin ja lisää päälle pestoa. Tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.

Huomioita reseptistä

 • Savumantelit löytyvät ruokakaupasta yleensä sipsi- ja suolapähkinähyllyn yhteydestä. Jos savumanteleita ei ole, voit korvata ne paahdetuilla ja suolatuilla manteleilla.
 • Kaurakerman määrän voi mainiosti tuplata!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights