Vegaaniset sitruuna-aleksanterit

Aleksanterinleivokset herkullisena sitruunaversiona!


Olen haaveillut jo pidempään aleksanterinleivoksista, mutta olen jotenkin ajatellut, että niiden tekeminen olisi vaivalloista ja vaatisi näpertelyä. Todellisuudessa valmistaminen olikin hyvin helppoa ja suoraviivaista! Pikkutarkka leipuri voi tietysti koristella leivokset pieteetillä, mutta kaltaiseni suurpiirteisempikin tyyppi pärjää näiden kanssa mainiosti.

Perinteisiin aleksanterinleivoksiin tulee vadelmahillotäyte, mutta tein tämän keväisen raikkaan version vegaanisella sitruunatahnalla. Näistä tuli ihania! Leivokset kannattaa antaa tekeytyä seuraavaan päivään, niin taikina on ihanan mureaa ja maut tasaantuneet.

vegaaniset sitruuna-aleksanterinleivokset

noin 20 kpl – leivosten koosta riippuen

pohja

  • 5 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g vegaanista voita (Eleplant)
  • 2-3 rkl kylmää vettä

Täyte

Kuorrute

  • 3 ½ dl tomusokeria
  • ripaus kurkumaa väriksi
  • ½ sitruunan raastettu kuori
  • noin 3 rkl sitruunan mehua
  • tilkka vettä
  1. Valmista ensin lemon curd. Voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä tai tarvittaessa aikaisemminkin.
  2. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Nypi vegaaninen voi joukkoon. Lisää vesi ja sekoita käsin tasaiseksi murotaikinaksi.
  3. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä hieman uunipeltiä pienemmäksi levyksi. Voit jo tässä vaiheessa tasoittaa reunat veitsellä. Nosta taikina leivinpaperin päällä uunipelli ja paista 175°C uunissa noin 15-18 minuuttia. Liian kauan pohjaa ei kannata paistaa, että se ei kuivu.
  4. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se sitten keskeltä kahdeksi yhtä suureksi palaksi. Levitä toiselle levylle lemon curd ja nosta toinen levy päälle. Siisti reunat.
  5. Valmista kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon ensin sitruunan kuori ja  sitten sitruunamehu pikkuhiljaa, jotta saat haluamasi paksuista kuorrutetta. Jos haluat, värjää kuorrute kurkumalla. Levitä kuorrute leivonnaisen päälle ja anna jähmettyä viileässä.
  6. Leikkaa leivos haluamasi kokoisiksi paloiksi. Leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Huomioita reseptistä

  • En ole kokeillut tästä gluteenitonta versiota, joten en valitettavasti osaa sanoa miten se toimii.
  • Samalla reseptillä voit tietysti tehdä myös perinteisiä aleksanterinleivoksia vaihtamalla lemon curdin vadelmahilloon ja värjäämällä kuorrutteen vaaleanpunaiseksi esimerkiksi tilkalla punajuurimehua.

6 vastausta kirjoitukseen “Vegaaniset sitruuna-aleksanterit

  1. Tämä resepti tuli kuin tilauksesta – puoliso on haaveillut aleksanterinleivoksista, kun taas itse olen kaivannut jotain sitruunaista makeaa. Menee ehdottomasti testiin kunhan on aikaa. :) Kiitos!

  2. Näistä tuli aivan ihania! Olin myös aina kuvitellut, että nämä olisi hirmu monimutkaisia, mutta ei ollenkaan. Taikina ja lemon curd oli myös molemmat niin hyviä, että osa hävisi jo laaduntarkkailun aikana :D

    1. Ihana kuulla, että tykkäsit <3
      Tismalleen samat fiilikset täällä tuosta helppoudesta! Näitä pitää kyllä tehdä uudestaan viimeistään pääsiäiseksi.

  3. Voikohan näitä pakastaa? Aleksanterinleivokset ovat omia lemppareitani, mutta mieheni ei niistä juuri perusta enkä kehtaisi koko satsia syödä kerralla :D

    1. En osaa valitettavasti sanoa! Mututuntumalla sanoisin, että jos pakastat, niin kannattaa ainakin tehdä se ilma kuorrutetta. Ja laittaa palojen väliin pakastimeen leivinpaperi.

      Jos testaat, niin kerro miten kävi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights