Yön yli sämpylät siemenillä

Tee taikina illalla valmiiksi jääkaappiin ja saat aamulla herkullisia sämpylöitä, joita ei tarvitse vaivata.


Olen pitkästä aikaa innostunut taas leipomisesta. Mökkikeittiössä sille on eri tavalla aikaa, etenkin kun talvella pimeän tultua täytyy keksiä jotain sisällä hoideltavaa puuhaa.

Nämä yön yli sämpylät onnistuvat kyllä myös kaupungin kiireessä, koska nämä valmistuvat ihan minimaalisella vaivalla. Taikinaa ei tarvitse vaivata, sen kun vain sekoittaa sen illalla jääkaappiin odottelemaan ja lusikoi taikinan seuraavana aamuna uunipellille. Helppoa!

Nämä sämpylät ovat inspiroituneet Sikke Sumarin jo klassikoksi muodostuneesta sämpyläreseptistä.

yön yli sämpylät

noin 10-15 kpl

  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl kuorittuja hampunsiemeniä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 7 ½ dl lämmintä vettä (42°C)
  • 2 tl agavesiirappia tai muuta mietoa siirappia

Lisäksi

  • hampunsiemeniä sämpylöiden pinnalle
  1. Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa (niin suuressa, että siihen jää ainakin tuplasti kohoamisvaraa).
  2. Sekoita siirappi lämpimän veden joukkoon, kaada neste kuivien aineiden sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla löysäksi taikinaksi. Anna kulhon jäähtyä hetken aikaa huoneenlämmössä ja siirrä se sitten kostealla liinalla peitettynä yön ajaksi jääkaapiin.
  3. Kuumenna uuni aamulla 225°C. Pidä uunipellit lämmityksen ajan uunissa.
  4.  Lusikoi taikinasta kekoja leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle hampunsiemeniä ja paista 20-25 minuuttia. Nosta sämpylät ritilän päälle jäähtymään, mutta älä peitä sämpylöitä, jotta rapeus ei kärsi.

Huomioita reseptistä

  • Sämpylöihin voi hyvin käyttää muitakin jauhoja (esimerkiksi ruis-, kaura-, ohra- tai sämpyläjauhoja). Hyvä lopputulos tulee, kun vähintään puolet jauhoista on vehnää.
  • Sämpylät ovat melko suolaisia (ja myös sen takia niin herkullisia!), joten voit halutessasi vähentää suolan määrää.
  • Pidän kovasti hampunsiementen mausta ja hyvästä rasvahappokoostumuksesta, mutta voit toki halutessasi korvata ne millä tahansa muilla pähkinöillä tai siemenillä, tai käyttää kaurahiutaleita.
  • En valitettavasti ole koskaan leiponut gluteenittomia sämpylöitä, joten gluteenittoman reseptin kanssa en osaa neuvoa.
  • Voit käyttää reseptissä myös tuorehiivaa. Sekoita silloin hiiva ensin nesteeseen ja lisää sitten kuivat aineet.

4 vastausta kirjoitukseen “Yön yli sämpylät siemenillä

  1. Oon tehnyt aiemmin Siken sämpylöitä, tuli himo, nyt tämä testiin! Korvasin hampunsiemenet perstuntumalla Kuidukas-leseseoksella (ei ollut mitään pähkinöitä tai siemeniä kotona…), varmaan silti tulee hyvää! Huomenna katsoen ja nauttien… :)

    1. Nämä on siitä kiitollisia, että reseptiä voi hyvin muokkailla kaapista löytyvien ainesten mukaan. Leseet imevät nestettä jonkun verran, joten se kannattaa tietysti huomioida sitten jauhojen määrässä. Toivottavasti tuli hyviä sämpylöitä <3

  2. Tuli maultaan oikein hyviä, mutta nää eivät nousseet uunissa kovinkaan paljon. Mistäköhän johtuu… Uuninpellit lämmitin uunissa kuten ohjeessa on kehotettu. Kuinka tarkkaa on, että vesi on just 42-asteista? Ei ollut lämpömittaria, niin arvioin lämpötilan sormituntumalla. Taikina nousi aika kivasti pöydällä ollessaan, jääkaapissa yön aikana ei enää juurikaan lisää.

    1. Moikka! Kiva kuulla, että sämpylät maistuivat! Kuivahiiva ei toimi, jos neste on liian kuumaa tai kylmää, joten sen vuoksi tuo 42°C, joka on hiivan aktivointilämpötila. Kuulostaa kuitenkin siltä, että hiiva on lähtenyt toimimaan, kun taikina on alkanut kohota, joten veden lämpötilasta tuskin on kyse. Nämä sämpylät ovat olemukseltaan sellaisia, että ne usein enemmänkin leviävät kuin kohoavat uunissa – etenkin, jos taikina on jäänyt vähän löysäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights