Parsakaali-savutofupiirakka

Olen taas viime aikoina innostunut syömään parsakaalia. Pelkkä kiehautettu ja suolalla maustettu parsakaalikin on hyvää, mutta armottoman tylsää. Lukijavihjeen perusteella innostuin kokkaamaan taas tätä piirakkaa. Kiitos vinkistä! Olinkin jo unohtanut, miten hyvää tämä on.

parsakaali-savutofupiirakka

Minulta toivottiin tätä reseptiä melkein pari vuotta sitten Flickriin postaamani kuvan perusteella. Samainen kuva ja resepti löytyy Animalian Kokeile korvata-esitteestä (ladattavissa täältä). Kyseisen esitteen ruokakuvat ovat minun ottamiani ja osa resepteistäkin on käsialaani. Sekä kokkaus- että valokuvaustaitoni ovat kehittyneet sittemmin, joten tässä paranneltu versio piirakasta.

Halutessasi voit käyttää myös pakastealtaan piirakkataikinaa, mutta itse tehty piirakkapohja valmistuu melkein samassa ajassa kuin pakastetaikinan sulattelu, ja on omatekoinen kai vähän terveellisempääkin.

POHJA

 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 75 g margariinia
 • 1 dl maustamatonta soijajogurttia
 • noin 2 rkl vettä
 1. Sekoita yhteen jauhot ja leivinjauhe. Lisää joukkoon margariininokareet, soijajogurtti ja vesi. Sekoita.
 2. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 225 asteessa noin 5 minuuttia.

TÄYTE

 • 100 g parsakaalinnuppuja
 • 0,5 pkt savutofua
 • 1 sipuli

 • 2 dl maustamatonta soijajogurttia
 • 0,5 tl suolaa
 • 1/4 tl pippuria
 • 0,5 tl basilikaa
 1. Keitä parsakaalinnuppuja suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti, kunnes ne ovat hiukan pehmenneet (mutta ovat vielä aavistuksen rapeita).
 2. Pilko sipuli ja murenna savutofu. Kuullotta sipulia paistinpannulla oliiviöljyssä muutama minuutti ja lisää sitten tofu ja parsakaali. Ota paistinpannu pois levyltä ja lisää täytteen joukkoon jogurtti-mausteseos.
 3. Levitä täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 200 asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

42 vastausta kirjoitukseen “Parsakaali-savutofupiirakka

 1. Tein juuri tätä piirakkaa niillä muutoksilla, että puolet jauhoista korvasin täysjyvävehnäjauhoilla. Täytteeseen tulevan soijajogurtin puolestaan maustoin Santa Marian sitruunadippijauheella. Tuli ihan parasta :)

 2. Lostis, siitä Santa Marian kastikejauheesta tulee tosi hyvää dippiä, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi, että se sopisi myös piirakan täytteeksi. Kiitti vinkistä!

 3. Mitenkähän mahtaisi tuo nykyinen Alpron soijajogurtti soveltua tähän ohjeeseen? Ei taida hyytyä yhtä kivasti kuin aiempi versio, ja maussakin on mielestäni (korjailunkin jälkeen) vielä liikaa makeutta. Juhliin olisi tarkoitus leipoa suolainen piiras ja tämä vaikuttaisi hyvältä ohjeelta, ainoastaan arveluttaa tuo soijajogurtti. Toisaalta, sitä ei kyllä tulisi täytteeseen kovinkaan paljon. Entä toimiskohan kaurakerma tilalla? Apua otettaisiin kovin kiitollisena vastaan :). Kiitokset muutenkin aivan erinomaisista vegaaniruokaohjeista!

 4. Hinni, kyllä se edelleen toimii epäilyistä huolimatta ihan hyvin! Paistoaika saattaa olla vähän pidempi, mutta oon tehnyt tätä jogurttiuudistuksen jälkeenkin ja ihan hyvin pelasi. Kaurakermaa en suosittelisi tähän, kun ei se oikein hyydy samalla tavalla.

 5. fiksailin vähän piirakkaa: laitoin mukaan paprikaa ja eilen paahtamiani kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä – nam!

 6. Käytin tätä pohjaa käyttäessäni täytettä, jossa oli murennettua ja soijakastikkeella maustettua tofua, tuoretta pinaattia, sipulia, valkosipulia ja soijakermaa + mausteita, ravinnehiivaa olisi hyvä myös jos olisi ollut. Koska taikina tuntui niin rasvaiselta, en rasvannut ja jauhottanut piirakkavuokaa, mutta olisi ollut tarpeen, pohja tarttui jonkun verran kiinni. Mutta hyvin toimi taikinaohje, esipaistoin ja lisäsin oman täytteen ja takas uuniin kunnes pinta oli vähän ruskeaa.

 7. Olipa hyvää, tosi hyvä piirakkapohja myös! Mulla löytyi kaapista hapankaalia, jota päätyi piirakkaan pari isoa ruokalusikallista, ja joka sopi savutofun kanssa erinomaisesti!

 8. Tein version jossa korvasin parsakaalin kukkakaalilla ja lisäsin tuoretta basilikaa ja sitruunamelissaa, pinaattia ja roseepippuria. Lopputulos on niiin hyvää, etenkin toi pippuri <3

 9. Vaikuttaa hyvältä reseptiltä! Kuinkakohan moni tästä syö? Olen tekemässä tarjottavaa 30 hengen tilaisuuteen.

 10. Tein tätä piirakkaa pikkujoulubileisiin kun piti keksiä vegaanista tarjottavaa – eka piirakka katosi tehokkaasti myös vannoutuneimpien lihansyöjien kitoihin. :D Toka piirakka jäi vähän raa’aksi 25 minuutin paistoajalla, mutta syötävää sekin oli. Suosittelen lämpimästi itse kullekin säädylle. Käytin täytteeseen Soyan kulmäsavujalotofua, joka on aivan ihanaa pelkiltäänkin syötynä.

 11. Hei!

  Suunnittelin tekeväni tätä uunipellillisinä juhlia varten. Riittäisiköhän pellilliseen tuplamäärä raaka-aineita? Entä mitä luulet, kuinka paljon ennen juhlia tämän voisi tehdä, ja kestääkö piirakka miten hyvin pakastamista? Kiitos hyvistä resepteistä!

  1. Pahoittelut, että vastaus on kestänyt! Olin reissussa, enkä vastaillut siellä sähköposteihin tai kommentteihin.

   Luulen, että kannattaa tehdä 2,5-3 -kertaisena. En ole itse tätä piirakkaa koskaan pakastanut, mutta tofun rakenne vähän muuttuu pakastimessa. Voi kuitenkin olla, ettei se tässä haittaa.

 12. Moikka!

  Oon ihan tumpelo suolaisten piirakoiden kanssa. Teen tätä pellillisen juhlia edeltävänä päivänä, säilyyköhän se hyvänä? Kannattaisko säilyttää ennemmin jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

  Kiitti vastauksesta etukäteen.

  1. Säilyy mainiosti :) Ja säilytetään mieluummin jääkaapissa, ettei kukaan saa ruokamyrkytystä.

 13. Hei! Ootko koskaan koittanu tehdä tästä gluteenitonta versiota? Ett onnistuiskohan vaan suoraan korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella?

 14. Hei taas! Tutkiskelin sun ohjeiden lisäksi netistä muita gluteenittomia piirakkapohjia ja päädyin vain korvaamaan vehnäjauhon semperin gluteenittomalla hienolla jauhoseoksella. Lisäsin varalta pikkuisen ksantaania vaikka se onki mulle aika uus juttu. Vähä jännitti ett meneekö ihan piloille mutta hyvää tuli eikä edes sellasta kengänpohjaa vaan ihan sopivan pehmeää :)

  1. Kiitos tiedosta! Täytyypä vielä itsekin eksperimentoida noiden gluteenittomien piirakkapohjien kanssa :)

 15. Kotona oli marinoitua tofua ja kesäsipuleita, niin tein niistä ja hyvää tuli. Nam ja kiitos!

 16. Mahtaakohan nykyään saatavilla olevat muut kasvipohjaiset jugurtit, esim kaura, toimia samalla tavalla näillä leivonnaisissa kuin soijajugurtti?

  Kokeilin täytteeseen soijajugurtin lisäksi Oatlyn kaura cremeä, sekin maistui :)

  1. Kaurajogurteissa ei ole samoja hyytymisominaisuuksia kuin soijajogurtissa, joten ne eivät välttämättä pelaa ihan yksi yhteen.

 17. Moi, voisiko reseptiin laittaa maininnan, että alpron maustamaton ei käy (koska sis.sokeria), vaan että sen pitää olla alpron zero sugaria.

  1. Alpro muuttelee noita jogurttejaan vähän väliä, tämän reseptin julkaisemisen jälkeen jogurtista on ollut markkinoilla varmaan viittää eri versiota ja olipa aika, jolloin sokeritonta, maustamatonta jogurttia ei saanut Suomesta ollenkaan. Eli joo, kannattaa valkata kaupasta se sokeriton versio.

 18. Minulta jäi tarkistamatta minkä kokoiseen vuokaan tarkoitettu. Tein tuplasatsin ja kahteen 26cm vuokaan. Näihin täytettä oli siis todella niukasti ja jatkoin toisen piirakan täytettä marinoidulla tofulla ja aurinkokuivatulla tomaatilla ja makoisaa tuli!

 19. Onnistuisiko tästä taikinasta tehdä sellaisia pieniä piiraita eli tartaletteja? Lähinnä onko taikina kuinka murenevaa eli saisi piirakat ehjänä vuoista pois.

  1. Onnistuu kyllä, kunhan ne pienetkin vuoat korppujauhottaa huolellisesti tai vuoraa vuoat leivinpaperilla.

 20. Tehtiin taas uudeksi vuodeksi tätä, on hyvää. :) Pohja tosin omalla sovelluksella: 1,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl ruisjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, vähän suolaa ja vähän juustokuminaa. Lisäksi samat nesteet ja leivinjauheet kuin tässä. Tulee maukas pohja! :)

 21. Pari kertaa olen tehnyt piirakkaa tällä ohjeella ja on todella hyvänmakuista + helppo tehdä! Uppoaa loistavasti myös lihansyöjille :)

 22. Onko ideoita miten pohjan saa pysymään kasassa ilman margariinia?

 23. Tein tätä piirakkaa vappupiknikille, ja sekoitin täytteeseen noin 2 ruokalusikallista Poppamiehen Sinihomejuusto-dippikastikejauhetta (Blue Cheese Dip). Antoi kivan uuden ”makuvivahteen” piirakkaan. :)

 24. Kerran olenkin joskus tätä jo tehnyt ja oli niin hyvää, että ajattelin nyt tehdä joulupöytään myös. Mutta nyt oikaisen valmispiirakkataikinalla…pitääkö valmistaikinakin esipaistaa? Tietääkö joku?

 25. Tää on jäänyt meidän jouluherkuksi tämä piirakka, lapsi suorastaan vaatii tätä jouluksi😄 niimpä kohta alan taas tekemään niin huomenna saapi sitten syödä🙏

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights