Rosmariiniseitan

Mieleni tekee aina rosmariinia, kun ulkona on kylmä. Tomaattinen seitanpata maustettuna punaviinillä, valkosipulilla ja rosmariinilla onkin ihan omiaan lämmittämään kehoa ja varsinkin mieltä.

seitan

Olen ollut tämän viikon lomalla ja olen pitkästä aikaa ahminut kirjoja kuin hullu. Sain käsiini myös Anthony Capellan Ruokaa amore -nimisen teoksen. Pysyttelen yleensä kaukana kaikesta romanttisesta hömpästä, mutta kirjan yksityiskohtaukset ruokakuvaukset, juonen lomaan ujutetut reseptit ja päähenkilöiden vilpitön rakkaus ruokaa kohtaan tempaisivat mukaansa. Suosittelen vaikka joululukemiseksi, jos kuulut niihin onnekkaisiin, joilla on vähän vapaata kyseisen juhlan aikoihin.

Jos haluat että joku rakastuu sinuun, hänelle pitää laittaa jotain mikä osoittaa, että ymmärrät hänen sieluaan. Sinun pitäisi todella tuntea ihminen johon haluat vaikuttaa: hänen menneisyytensä, taustansa, se onko hän raaka vai hienostunut, kuiva vai liukas. Sinun olisi pitänyt jo maistaa häntä, ottaa selville onko hänen ihonsa makea vai kirpeä, suolainen vai suolaton. Sanalla sanoen sinun pitäisi rakastaa häntä, etkä vielä sittenkään ehkä tuntisi häntä niin hyvin, että osaisit laittaa ruokaa joka valloittaisi hänen sydämensä.

(Anthony Capella: Ruokaa amore, Helmi kustannus 2004)

rosmariiniseitan1

Rosmariiniseitan on helppo valmistaa edellisenä iltana tehdystä seitanista. Koko systeemin voi huoletta unohtaa uuniin puoleksitoista tunniksi ja lukea sillä välin itse vaikka kirjaa. Tein seitanin tällä ohjeella edellisenä iltana, mutta marinadin jätin väliin.

Tuoreen rosmariinin käyttö on kuivattua suositeltavampaa, mutta en jaksanut lähteä sen perässä lähikauppaa pidemmälle.

ROSMARIINISEITAN

 • 1 annos seitania
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1 tl oliiviöljyä
 • 500 g tomaattimurskaa
 • 0,75 dl punaviiniä
 • 3 dl kasvislientä
 • 2 tl rosmariinia
 • 1 tl chilirouhetta
 1. Kuutioi sipuli ja viipaloi valkosipulit. Kaada ainekset uunivuokaan ja sekoita.
 2. Anna seitanin muhia uunissa 175 asteessa ainakin tunti, mieluummin puolitoista.

Seitanin kaverina söin valkosipuliperunoita, joihin ei tule sen kummempia aineksia kuin kuorittuja viipaloituja perunoita, pari tölkkiä kaurakermaa, suolaa, pippuria ja reilusti valkosipulia puristettuna.

valkosipuliperunat

17 vastausta kirjoitukseen “Rosmariiniseitan

 1. Rosmariini on kyllä ehdottomasti yksi parhaimmista mausteista! Muutenkin näyttää taas hyvältä setiltä :).

 2. Heti alkuun kehuttava blogiasi näin yleisesti! Huoliteltu ja tyylikäs alkoasu, kiehtovia reseptejä joista ihanan houkuttelevia kuvia. Selasin koko blogin läpi ihan innoissani. Toivottavasti jatkat tätä pitkään ja jaksat päivittää meille lukijoille lisää ihailtavaa ja kokeiltavaa :)

  Ja ensimmäinen reseptikin tuli kokeiltua, tämä rosmariiniseitan siis. Oikein kivaa, en ollut seitania hirveästi osannut valmistaa, mutta tämän pohjalta on hyvä alkaa itsekin testailemaan lisää. Paras kehu oli ehkä isäni kommentti ”Onpas mureaa!” – luuli siis suikaleita lihaksi, ja kehui sitten totuuden paljastuttua, miten ”tämähän menisi ihan äijillekin mennen tullen!”. Niin, eihän kasvisruokien perimmäinen tarkoitus tietysti aina ole saada niistä liharuokien kaltaisia, mutta ei siitä ikinä haittaakaan ole, jos saa livautettua vannoutuneille lihansyöjille vähän ekovaihtoehtoa lautaselle ;) Kiitos hyvästä reseptistä!

 3. Keitätkö seitanin ensin, kuten perusohjeessa, vai laitatko suoraan uuniin?

 4. Ira, keitin ensin, mutta uskoisin homman onnistuvan myös suoraan uunissa. Nestettä tosin tarvitaan sitten paljon paljon enemmän.

 5. Moi, ensinnäkin kiitos paljon blogista, tästä on ollut todella paljon hyötyä ja iloa varsinkin seitanin valmistamisen opettelussa.

  Tästä reseptistä täytyy kysyä, että mitä tuo 3 dl kasvislientä sisältää?

 6. Hemmo, kiva kuulla :)
  Täytyy sanoa, että en oikein ymmärtänyt kysymystäsi. 3 dl kasvislientä sisältää juurikin sitä mitä siinä sanotaan.

 7. Jestas miten hyvää! Heitin sekaan kaapissa lojuneet paprikanlopun ja porkkanan ja söin spelttihelmien kera. Aivan ihanaa.

 8. Kiitos mainiosta reseptistäsi! Löysin sen tuolta: http://www.lily.fi/juttu/17-vuoden-ohimeneva-vaihe

  Oli tosiaan täydellinen ruoka pääsiäiseksi, kun pöytäseuralla oli lautasella lammasta. Muokkasin pikkuisen ohjetta saman tien: jätin punaviinin ja kasvisliemen pois ja maustoin muuten reippaammin. Chiliä meni ehkä 1 rkl, ja suolan, pippurin ja rosmariinin lisäksi laitoin yhden kuivatun aniksen padan joukkoon muhimaan. Tuli aikas hyvää.

  -Maksim

 9. Kiitos tästä ja muista seitanohjeista! Tää oli oikein hyvää, ja parin päivän jääkaapissa muhiminen (tein tuplasatsin, joten ruokaa riitti) teki tästä vielä maukkaampaa.

  Minä taidan ensi kerralla laittaa vielä vähän enemmän yrttejä. Nyt laitoin ohjeen mukaisesti rosmariinia ja lisäksi vähän salviaa.

  Miten on tuon seitanin keittämisen kanssa? Riittäisikö pelkkä kiehauttaminen niin, että palat eivät enää tartu toisiinsa? Mausteliemessä keittäminen tuntuu minusta vähän toissijaiselta kun taikinaan voi laittaa mausteita ja seitan kuitenkin yleensä marinoidaan tai syödään mausteisessa kastikkeessa, kuten tässä ohjeessa. Olisi kiva säästää seitania tehdessä vielä vähän aikaa ja sähköä.

  1. Tällaisiin resepteihin ehkä kiehauttaminen voisi riittää, koska kypsentäminen jatkuu uunissa. Jos kuitenkin keittelet seitanin edellisenä iltana kuten itse tein tässä reseptissä, niin koostumus voi jäädä vähän oudoksi jos seitanin kypsentämisen jättää kesken. Mutta jos tyrkkäät seitanit uuniin heti kiehauttamisen jälkeen, niin eiköhän se pelaa niinkin :)

   Myös esimerkiksi jerk seitanin kanssa suosittelen keittämään seitania vähän pidempään kuin vain kiehauttamaan, koska seitanin rakenteesta ei tule muuten kovin hyvä. Tämä siitäkin huolimatta, että seitan marinoidaan.

 10. Hei. Ajattelin alkaa opettella seitanin tekoa näin ERITTÄIN hyvissä ajoin ennen joulua! :D Sitten voin yllättää sekasyöjävieraani, toivottavasti…

  Tämän työvaiheista sen verran, että paistetaanko seitania pannulla ollenkaan, kuten tuossa linkkaamassi reseptissä? Vai jätetäänkö keittämisen jälkeen yön yli ja sitten suoraan uuniin tämän maustehässäkän kanssa?

  Ja mitä tulee tulee tuohon kasvisliemi-kysymykseen, mitä joku oli kysynyt jo aikoja sitten, mitä itsekin mietin… Onko kyseessä itse keitelty kasvisliemi: mitä siihen tulee?, joku valmis kaupan liemi?, kasvisliemestä/jauheesta valmistettu liemi: mikä on sekoitussuhde 3dl veteen?

  1. Ei paisteta, suoraan uuniin vaan :)

   Kasvislientä voi tehdä kasvisliemikuutioista, kasvisliemijauheesta tai kasvisfondista. Pakkauksista löytyy laimennusohjeet.

 11. No niin, nyt on rosmariiniseitan kokeiltu. Tästä ei tullut kumimöykkyä, kuten edelliselle seitanilleni kävi (tyyliin 10 vuotta sitten). Kuitenkaan maku ei rehellisesti sanottuna ollut minusta kummoinen. Kastike oli kyllä maukasta, mutta itse seitan ei maistunut kerrassaan miltään paitsi, noh, jauhoilta. Jotenkin oletin, että puolen tunnin keittämisen ja puolentoista tunnin uunimuhimisen jälkeen seitan olisi imenyt makua itsestään, mutta eipä juuri ollut. Seitanin tilalle olisi yhtä hyvin voinut laittaa vaikka soijasuikaleita. :O

  Mutta täytyy vielä antaa tuolle vegejoulukinkulle mahdollisuus, siinähän oli hieman eri aineita ja eri valmistusprosessi. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights