Vegaanin joulu

Jos haluaa viettää joulunsa rauhassa ja kiireettä, ei kannata missään tapauksessa mennä töihin alalle, jossa ollaan kukkien kanssa tekemisissä. Koska tiedän jo vanhasta kokemuksesta, että ennen joulua en juuri muuta ehdi kuin kääntyä keittiössä, ajattelin koota jo hyvissä ajoin vegaanisia joulureseptejä haikaileville tähän pieniä vinkkejä. Itse toivon tänä vuonna joululahjaksi, että äiti ja anoppi tekevät ruokaa ;)

joulukakku

Toivottavasti ehdin vielä jonkun jouluisen reseptin kyhätä ennen joulua, mutta tässä nyt kuitenkin ensiapua jouluruokamietintöihin.

Hyvät ohjeet perinteisille jouluruoille löytyy esimerkiksi Vegaaniliitosta. Alla olevat ohjeet eivät ehkä ole niitä kaikkein perinteisimpiä joulupöydän antimia, mutta toisaalta näiden rinnalla muiden kinkut ja sillit kalpenee ihan varmasti!

Pääruoat:

Lisukkeet:

Jälkiruoat:

Kaupassa käydessä kannattaa muistaa, että monet piparit ja useimmat lehtitaikinalevyt ovat vegaanisia (vegaanisten tuotteiden listaus löytyy täältä). Jos haluat tehdä pipareita itse, hyvä ohje löytyy esimerkiksi Eläinoikeusfoorumilta.

Suklaan himoon kannattaa vilkaista postaukseni viime joululta.

17 vastausta kirjoitukseen “Vegaanin joulu

 1. lehtitaikinat on vegaanisia mutta joulutorttutaikinassa on voita joka sen erottaakin normi kaupan lehtitaikinoista.. ja tekee siitä hyvää :)

 2. Esteria, kiitos :)

  aleksi, toi olikin juuri sellainen kommentti, mitä erityisesti kaipasin tänne!

 3. Itse asiassa _torttutaikinassa_ ei ole voita. VOItaikinassa on voita. Ja se taitaa olla ainoaa millä nimellä voilla leivottua lehtitaikinaa ylipäänsä kaupasta saa. Lehtitaikina, torttutaikina yms nimet ovat aina voittomia. Niin myös valmiit tähtitortut ja luumutortut.

 4. Löytyy joulutorttutaikinoistakin vegaanisia, levyistä olen jo vuosia itse tehnyt torttuni enkä vegaaniksi siirtyessänikään huomannut entisiin eroa. Mut mun lemppari tortuissa on aina ollutkin luumuhillo :P

 5. kyllä niissä monissa on voita.. fasun ja vaasan tortuissa ainakin ja jossain valmis taikinassa josta katoin.. oon yrittänyt tässä miettiä nimittäin mikä erottaa torttutaikinan noista muista vai onko se pelkkä myyntikikka :)

 6. Joo, useimmat torttutaikinatkin on vegaanisia. Ja en minä ainakaan huomaa mitään makueroa voitaikinan ja lehtitaikinan välillä. Samaa vehnäjauhomössöä ne on kaikki, enemmän väliä on sillä, mitä laittaa taikinan päälle tai väliin :)

 7. aleksi,
  taitaa olla mielikuvat, jotka tekevät voitaikinasta hyvää ;) Ainakin tämän testin mukaan http://www.aamulehti.fi/uutiset/talous/kaupan-pakastetaikinat-ovat-miltei-identtisen-makuisia/164362
  ”Kun raatilaisten piti arvata, mikä joulutortuista on tehty voitaikinasta, osui kaikkien arvaus Myllyn Parhaan torttutaikinaan. Sen leivonnassa on käytetty margariinia, mutta rasvan määrä on sama kuin saman valmistajan voitaikinassa.”

  Mutta itse blogimerkinnästä, kiitos kovasti! :) Tämmöiset olisi kivoja muistakin teemoista kuin joulusta.

 8. Paprika, kiitos linkistä! Mä tykkään itse eniten Pirkan torttutaikinasta – se ei kohoa niin paljon kuin esimerkiksi tuo jutussa mainittu Myllyn Paras ja makukin on ehkä parempi. Jos torttutaikina kohoaa liikaa, niin siitä tulee vähän kuivakan makuista.

  Hyvä idea, ehkä teen vastaavia postauksia jatkossakin.

 9. ton voin kyllä voitaikinasta maistaa ihan selvästi, siihen tulee sellanen pähkinäinen maku, mutta se kyllä laimenee ajan myötä.

  toisaalta tota pitäis kyllä testata.

 10. Moikka, pohdimme työpaikan kahvipöydässä Nytissäkin esiteltyä kasvisjoulukinkkua. Miksi kasvissyöjä haluaa ”joulukinkun” pöytäänsä? Osa oli sitä mieltä, että pääsee joulufiilikseen kinkun kanssa.

  Osa taas ei vaan tajua miksi kasvissyöjän pöydässä pitäisi tönöttää kinkku. Pohdimme, että eikö ajatus kinkusta ole jo pelkästään epämiellyttävä tai tuo mieleen kaikki tehotuotannot yms. joita vastaan yleensä kampanjoidaan? Me ei vaan tajuta ideaa :-)

  Omaan joulupöytään kinkku ei kuulu, koska kerran olen hakenut possuni sylttytehtaalta ja kokemus oli sen verran etova, että possut saavat puolestani röhkiä rauhassa. Omaan kokemukseen peilaten, niin tämä ei mene jakeluun.

  Ps. en yritä mitenkään haastaa riitaa tms. mutta valotusta kaipaisin asiaan.

 11. Kajsa, ehkäpä vaikka siksi, että on ankeaa syödä lisuketta (esim. laatikot) lisukkeen kera (esim. herneet tai kasvishöystö) samalla kun muut popsivat kinkkua, pyöryköitä ja kalaa. Jouluna tekee mieli syödä perinteisiä ruokia, eikä jotain thaimaalaisia tai intialaisia makuja – vaikka niissä meikäläisittäin jouluiset mausteet maistuvatkin. Tällöin täytyy keksiä jotakin pääruokaa, joka toimii perinteisen joulupöydän ihanien kasvisherkkujen kanssa. Sellaisia voivat olla vaikkapa sinapilla kuorrutettu savutofu, soijarouhepyörykät tai kummastelemasi seitan”kinkku”.

  En itse kutsu näitä jälkimmäisiä kinkuksi, vaan ristin esim. tämänjouluisen tekeleen seitanpötkyksi (ei potkaa vaan..). Minustakin on nimittäin hölmöä tarjota kinkkua kun kerran en halua kinkkua syödä. Mutta en sitten tiedä, onko erilainen nimi vain kosmeettinen korjaus sille, että kyse kuitenkin lopulta on eräänlaisesta kinkun korvikkeesta.

  Yleensä vastustan sitä, että kasvissyöjille pitää olla liharuokien näköisiä ja jopa makuisia vastineita (yöh). Olen silti huomannut, että pari kertaa vuodessa on kiva syödä jotain, joka ainakin etäisesti (tosin ei maultaan) muistuttaa sitä mitä lihansyöjätkin popsivat. Nämä tilanteet ovat a) juhannus grillattuine kasvismakkaroineen sekä joulu tofu-/seitan”kinkkuineen”. Molemmat erityistapauksia, joita oikeastaan itsekin kummastelen ;)

 12. Kajsa, minä en ole, en usko monen muunkaan, olevan vegaani sen takia, että liha ja muut eläintuotteet olisivat pahan makuisia (joskaan ei myöskään niin hyviä, etteikö niille olisi yhtä hyviä tai vielä parempia vaihtoehtoja kasviperäisenä). Pidän kuitenkin eläintuotteiden käyttöä epäeettisenä, joten en niitä syö.

  Kuten Maijukin tuossa totesi, niin se nimi tässä nyt on vain kosmeettinen asia, eikä siihen tarvitse sen kummemmin tarttua. Tuolla vegaanin joulukinkun kommenttilootassa on myös vähän keskustelua aiheesta, ja jos totta puhutaan, niin en kyllä jaksaisi enää yhtään vääntää tästä aiheesta. Aiheesta on saanut keskustella tässä vuosien varrella kerran jos toisenkin ;) Jos kasvisruoka näyttää ja maistuu lihalta, se ei ole pois yhtään keneltäkään.

 13. Suurkiitos herkullisista resepteistä! Koetettiin näitä joulupöydässä ja ruoista tuli suussasulavia. Viski-taatelikakku oli herkkua, samoin sitruunalinssit ja perunasalaatti.

 14. Olisikohan sinulla jossain jemmassa hyviä, vegaanisten joululaatikoiden reseptejä? Itse en ole oikein niitä saanut onnistumaan.

 15. Mari, tuossa ylempänä onkin linkki Vegaaniliiton joulusivuille, josta esimerkiksi löytyy laatikko-ohjeita!

  Mikä sun laatikoissa on mennyt pieleen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights