Munakoiso-tofupaistos

Chocochilin haulla etsitään aika usein munakoisoruokia, joten ajattelin vihdoin korjata tämän puutteen blogissa. Munakoisoa ei jostain syystä keittiössäni nähdä kovin usein, vaikka periaatteessa kyllä siitä pidänkin.


Olen ehkä syönyt liian usein sitkeää, raakaa ja huonosti kypsennettyä munakoisoa, koska siitä on jäänyt pienoinen kammo. Parhaimmillaan munakoiso on kyllä maukasta, mehukasta ja rakenteeltaan hyvää, jos sen osaa valmistaa oikein. Ehdotonta on munakoisojen ”itkettäminen” ennen kypsennystä!

Halutessasi voit laittaa tavallisen tofun tilalle savutofua, jos kaipaat lisämakua.

MUNAKOISO-TOFUPAISTOS

 • 1 munakoiso
 • 1/2 pkt tofua murennettuna
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 500 g tomaattimurskaa
 • 1 rkl tomaattipyrettä
 • suolaa, pippuria, sokeria
 • 0,5 tl timjamia
 • kourallinen tuoretta basilikaa
 1. Viipaloi munakoiso noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele pinnalle suolaa. Anna munakoisojen vetäytyä puolisen tuntia ja pyyhi sitten kosteus pinnalta pois talouspaperilla.
 2. Leikkaa sipuli puolirenkaiksi ja silppua valkosiplinkynnet. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kattilan pohjalla. Lisää sitten tomaattimurska, tomaattipyre ja mausteet ja anna kiehua noin 10 minuuttia tai kunnes neste on hiukan haihtunut. Ota kattila pois levyltä ja lisää silputtu tuore basilika.
 3. Paista munakoisoviipaleet paistinpannulla oliiviöljyssä muutamassa erässä, kunnes niiden pinta saa hiukan väriä.
 4. Levitä pienen uunivuoan pohjalle ensin hiukan tomaattikastiketta, sitten munakoisoviipaleet ja tofumuruset. Lisää taas kastiketta, ja jatka vuoan täyttämistä. Jätä päällimmäiseksi munakoisoviipaleet ja kaada niiden päälle loput tomaattikastikkeesta.
 5. Paista vuokaa 200 asteessa noin puoli tuntia ja anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Munakoisopaistoksen kaverina voi tarjota esimerkiksi tuoretta maalaisleipää ja salaattia.

Munakoiso-tofupaistos on vielä parempaa seuraavana päivänä, uudelleen lämmitettynä. Jos tarjoat tätä vieraille, suosittelen ruoan valmistamista jo edellisenä päivänä :)

32 vastausta kirjoitukseen “Munakoiso-tofupaistos

 1. Nam, täytyy kokeilla! Itse tykkään kovasti munakoisosta, jos joskus innostut niitä marinoimaan leivän väliin niin laita ihmeessä reseptiä! En ole itse vielä moista osannut lähteä kokeilemaan mutta kiinnostaisi kovasti :) Munakoisoruoista täytyy suositella juuri tuota savutofu-munakoiso -yhdistelmää jota vinkkaat kokeilemaan. Pastakastikkeena toimivat tosi hyvin yhdessä, etenkin kun laittaa mukaan aurinkokuivattuja tomaatteja, punaviiniä, chiliä ja vegekermaa. Ahnam, suosittelen lämpimästi, vaikka onkin ehkä vähän syksyisempi ruoka…

 2. Uskaltautuisinkohan päästämään munakoison keittiööni? Minulla on huonoja kokemuksia sen tunkkaisesta mausta, ja jätän sen yleensä suosiolla väliin. Vaan jospa tällä reseptillä pääsisin minäkin munakoison makuun!

 3. Maija, toistaiseksi olen käyttänyt vain valmiiksi marinoituja munakoisoja, mutta nuo itse tehdyt voisi kyllä ehdottomasti lisätä to do -listalle! Kiitos vinkistä.

  Yaelian, olen vakaasti sitä mieltä, että melkein mistä tahansa saa hyvää, jos sen vaan osaa valmistaa oikein.

  Hilla-Mari, yksi syy huonoihin munakoisokokemuksiin voi olla sekin, että ne on kaupassa usein raakoja. Jos munakoiso tuntuu ihan kiinteältä ja kovalta, ja on vielä kaikenlisäksi vihreä sisältä, ei siitä saa hyvällä tahdollakaan mitään syötäväksi kelpaavaa aikaiseksi.

 4. Munakoiso kuuluu ehdottomiin suosikkeihini, toisinaan ehdoton ykkönen!
  Koskaan en ole tosin joutunut/nähnyt tarpeelliseksi itkettää munakoisoa ja koskaan ei ole ollut kitkerää, ehkäpä kohdalle on vain osunut maukkaita yksilöitä.
  Tänään muuten tuli syötyä aika samalaista kuin tuo paistoksesi, tosin ilman tofua. Vielä löytyy muutama munakoiso, joten voisi kokeilla vielä tofunkin kanssa.

 5. Näyttääpä hyvältä, tuota voisi joskus kokeilla! Munakoiso on ehkä lempikasvikseni, harmi vain että yleensä kovin kallis. Mustikkapöperön tavoin minäkään en kyllä ole koskaan itkettänyt munakoisoa, hyvää on ollut silti.

 6. Hei,

  Poistin käyttämäni kuvan postauksesta. Anteeksi, jos sen käyttö tuotti sinulle harmia :)

 7. Yhdyn munakoison ystäviin :) En tosin ole itsekään nähnyt suurta eroa itketettyjen ja itkettämättömien munakoisojen välillä. Karvautta on tullut vastaan useammin kesäkurpitsassa.

 8. Hei
  Jääkaapissa odottaa tofupaketti ja ajattelin tähän reseptiin sitä kokeilla. Mutta olen kuullut, että tofu kannattaa aina marinoida, muuten ei tule hyvää. Pitäneekö paikkansa?

 9. mustikkapöperö, Anu ja Okriina, mun mielestä munakoison rakenne ja suutuntuma on parempi, jos sen itkettää ennen käyttöä. Makuun sillä ei varsinaisesti taida olla vaikutusta.

  Milla, ei siinä muuten mitään, mutta on ihan asiallista kysäistä lupaa ensin :)

  Jenni, tofun maku vaatii vähän totuttelua, mutta tällaisiin ruokiin se uppoaa mainiosti ensikertalaisellakin. Tofuun ei pelkällä marinoimisella saa makua, vaan kannattaa ennemmin maustaa kunnolla se ympäröivä ruoka :) Jos maustamaton tofu ei uppoa, niin kannattaa kokeilla myös savutofua – ja tietty muistaa, että kestää 10 kertaa, ennen kuin suu tottuu uusiin makuihin.

 10. Omnomnomnam! Nyt kun innostuin pitkästä aikaa munakoisosta Okriinan munakoisoraviolien johdosta, saa tämä olla seuraava kokeiluni!

 11. Testasin tätä pääsiäisenä perheen kanssa savutofulla, mukaan pääsi myös pari kourallista mustia oliiveja ja kirsikkatomaatteja, taivaallista! Vanhukset innostuivat savutofusta (maistoivat siis ensimmäistä kertaa) tosi paljon :)

 12. Jytis, hyviä lisäyksiä varmasti noi oliivit ja kirsikkatomaatit! Täytyykin testata tota versiota ensi kerralla.

 13. Oli aivan mahtavan makuista! Mieskin tykkäs, vaikka pihvimiehiä onkin. Olen hyvin epäluuloinen tofun mausta… tuoksuukin oudolta. Mutta tässä ruokalajissa sen maku peittyi hyvin ja se toi kivaa, pehmeää rakennetta pehmeään ja maukkaaseen kokonaisuuteen.

 14. Kokeilin eilen ja oli ihan mielettömän hyvää!! Sanat ei riitä! :)

 15. moi
  aivan mahtava resepti munakoison rakastajalle, kiitos! Todella suussasulavaa ja mieskin tykkäsi. Tästä lähtien itketän munakoisot aina kun niistä tulee noin pehmeän makuisia.

 16. Kati, no kiva jos kelpasi :)

  Annaleena, munakoison valinnallakin on toki merkitystä, niiden pitää olla ehdottomasti kypsiä. Kiva jos maistui!

 17. Olen tehnyt tofu-parsakaalipaistosta, nyt oli mielessä munakoison käyttäminen parsakaalin sijaan ja täältähän löytyikin oiva ohje!

 18. Hei taas! Keräilin näköjään lähes kolme kuukautta rohkeutta tarttua munakoisoon :) Nyt kuitenkin vihannesosaston kiiltäväpintaiset ja mehevät munakoisot huhuilivat perääni sen verran kutsuvasti, että oli suorastaan pakko kiikuttaa yksi kotikeittiöön.

  Ja kyllä kannatti. Viipaloin paistokseen kokonaisen paketillisen tofua puolikkaan sijaan, ja lopputulos oli viedä kielen mennessään. Suuret kiitokset ihanasta ohjeesta!

 19. Ihmettelen ohjeessa olevaa munakoison itkettämistä ja sen ehdottomuutta. Nykyiset munakoisolajikkeethan ovat jalostettu sellaisiksi, ettei niitä tarvitse itkettää.

  Muuten reseptistä tulee ihanan pehmeää pataa. Munakoiso on paras<3!

 20. Parasta ikinä! Olen munakoison suuri ystävä ja tämä resepti osui ja upposi. Lisäsin vähän chiliäkin joukkoon. :)

 21. Tein tätä savutofusta, ja oli aivan ihanaa! Myös minun lihansyöjämies tykkäsi, ”helkkarin hyvää” :-) Ainoa haittapuoli oli, että ei tätä jäänyt huomiselle maistettavaksi, joten ehkä seuraavan kerran teen tämän tuplana…

 22. En ihmettele, että munakoiso-haulla etsitään… Middagin vege-kassin mukana tuli juuri yksi ja mietin, mitä ihmettä siitä tekisin! Munakoiso on jotenkin niin yäk, mutta eiköhän tällä reseptillä siitä saa aikaiseksi nam!

 23. Kiitos reseptistä, kyllä maistui! Oleellista taisi olla koison hyvä itketys ja kunnon paistopinta ennen uuniin laittoa. Ja valkosipuli… Ei miehen kanssa olla vegaaneja kumpikaan, mutta mies on mallia lakto-ovo-vege. Eli rehupainotteisesti mennään. Löysin reseptisi googlettamalla ”tofu munakoiso” ja pakkohan se oli testata. Tavoilleni uskollisena jouduin hieman tuunaamaan: tomaattipyrettä ei ollut, basilikaa ei ollut, tomaattimurskaa hyvällä tuurilla 400g ja tofua (yrttimaustettua sellaista) innostuin laittamaan koko paketin. Mutta hyvää tuli tällaisella karvalakkiversiollakin :).

 24. Tätä on tehty useasti ja nyt on taas ainekset valmiina jääkaapissa, nam! Savutofusta tehtynä ehdottomasti parasta! Juuri hommasin Huuto.netistä Viiden tähden vegaanin ja piti tarkistaa, onko ohjeissa eroja, mutta samahan se. Jatka samaan malliin :)

 25. Hei Elina, oletko tehnyt moussakaa? Tämän reseptin ja jääkaappiin jääneiden keitettyjen perunoiden innoittamana tein moussakaa, johon laitoin sinun aineksiesi lisäksi 6 perunaa, kokonaisen paketin tofua (paistoin kastikkeen seassa) sekä 2 dl kaurakermaa ja 1 dl soijamaitoa. Maustoin tomaattikastikkeen lisäksi soijakastikkeella ja kasvisfondilla. Munakoisoja en paistanut, vain itketin, ja vuoka viihtyi 175 asteessa tunnin. Tuli niin hyvää, että sanat vei suusta! Siksi tulin kirjoittamaan ja kiittämään inspiraatiosta!

 26. Hei. Montako annosta tästä reseptistä tulee? Anteeksi, jos se jo jossain lukee, mutta en itse löytänyt tietoa :)

 27. Kokeilin tätä tänään ensimmäistä kertaa ja tästä tuli nyt heti yksi mun lempiruoista <3 Kiitos ihanasta reseptistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights