Pähkinäinen mureke

Tämä on oiva lisä joulupöytään seitankinkun ja muiden jouluruokien kaveriksi.


Kuten moni muukin ruokabloggaaja, sain luettavakseni Hesarin Ruokatorstain joulu -kirjan. Meinasin ensin kieltäytyä koko kirjasta, koska ajattelin, että siitä ei varmasti olisi hirveästi iloa kasvissyöjälle – saati sitten vegaanille. Kirjassa on toki paljon lihajuttuja, eikä kansien välistä löydy kovin montaa valmiiksi vegaanista reseptiä, mutta pienellä soveltamisella siitä saa kuitenkin vaikka mitä ideoita irti! Jos ei vielä tänä jouluna, niin ensi vuonna testaan ainakin sinapilla kuorrutettuja uuniomenoita, kuohuvaa glögiä ja turkinpippurisuklaakonvehteja.

Kirjan pääruokien joukosta löytyi myös täysin vegaaninen resepti: pähkinäinen mureke. Sovelsin reseptiä sen verran, että lisäsin siihen garam masalaa; kaneli, neilikka ja kardemumma sopivat loistavasti muiden jouluisten ruokien kanssa. Keittiössä tuoksui tämän ruoan jäljiltä ihan mielettömän hyvältä!

PÄHKINÄINEN MUREKE

 • 75 g cashewpähkinöitä
 • 1 tlk kikherneitä
 • 100 g raakaa perunaa
 • 2 keskikokoista sipulia
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 0,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl garam masalaa
 • 0,5 tl suolaa
 • chilirouhetta
 • 1 rkl oliiviöljyä
 1. Hienonna pähkinät yleiskoneessa. Huuhtele ja valuta kikherneet.
 2. Lisää kikherneet ja pilkotut kasvikset pähkinöiden joukkoon ja jauha tasaiseksi massaksi. Lisää vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet ja sekoita vielä tasaiseksi. (En omista yleiskonetta, joten käytin sauvasekoitinta: massan saa hyvin tasaiseksi, kun sen jauhaa muutamassa erässä!) Sekoita massaan vielä lopuksi öljy.
 3. Vuoraa noin litran vetoinen suorakulmion muotoinen vuoka leivinpaperilla ja levitä murekemassa vuokaan. Tasoita pinta.
 4. Paista mureketta 175 asteisen uunin keskitasolla noin tunti. Jos murekkeeseen työnnetty kokeilutikku tuntuu kostealta, jatka paistamista. Anna murekkeen vetäytyä hetki ja kumoa se sitten lautaselle.

Kirjassa neuvotaan lisäksi, että murekkeen voi kuorruttaa kinkun tapaan. Murekkeen sively sinapilla ja pähkinärouheen ripottelu päälle voisi toimia! En silti laittaisi tätä yksinään joulupöydän pääruoaksi, mutta toimii hyvin muiden ohessa.

Mureke oli vielä parempaa uudelleen lämmitettynä!

11 vastausta kirjoitukseen “Pähkinäinen mureke

 1. Hyvältä näyttää! Taidan kokeilla tämän valmistamista ennen joulua, niin tietää kelpaako joulupöytään seitanin ynnä muun kaveriksi :)

 2. Ville, kannattaa testata :) Hyvää tämä oli muutenkin, vaikkei joulupöytään asti päätyisi.

 3. Aika monien jouluruokien (ja laatikoiden muutenkin, ja tuollaisten itsekseen kasassa pysyvien asioiden) rakenne paranee huomattavasti kun antaa niiden ensin jäähtyä ja lämmittää sitten uudelleen. Kokemuksen syvällä rintaäänellä.

 4. Hei,

  osaatko veikata että mikähän oli vikana, kun oma murekkeeni ei kypsynyt? Pidin sitä uunissa loppujen lopuksi kaksi tuntia ja vaikka mureke päällisin puolin näytti kypsältä, sisältö jäi aivan mössöksi. Onko täysin mahdoton ajatus että murekemassa oli liian tiivistä paistuakseen eli jauhoin taikinan liian sileäksi..? Aiemmin päivällä paistoin vegaanisen karjalanpaistin ja murekkeen jälkeen karjalanpiirakoita, jotka onnistuivat moitteetta, joten uunissa ei ainakaan pitäisi olla vikaa. :)

  Hauskaa joulua!

 5. Ninni, odotitko murekkeen jäähtymistä? Se kiinteytyy huomattavasti, kun sen antaa jäähtyä kunnolla vaikka seuraavaan päiväänkin. Kaiken järjen mukaan murekkeen kyllä pitäisi kypsyä, vaikka massa olisi miten hienoa.

 6. Tästä tuli hyvää: garam masalan lisäksi kaipasin aluksi lisää mausteita, mutta jälkimaku olikin sopivan mausteinen. Luultavasti lisäripaukset chiliä tuovat jatkossa lisää potkua.

  Mun sauvasekoitin tosin ei kestänyt murekkeen mylläystä… :P Vaikka rouhin pähkinät käsin.

 7. Laura, vehnäjauhojen tilalle käy kyllä muutkin jauhot. Kokeile vaikka soija- tai kikhernejauhoja.

 8. Paljonko on 1 tlk kikherneitä? Keittelen ne itse täällä muilla mailla enkä tiedä minkä kokoisissa tölkeissä niitä myydään. :) Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights