Vohvelit

Pahoittelinkin jo Facebookissa viime aikojen hiljaiseloa, joka siis johtuu siitä, että kotona tehdään parhaillaan putkiremonttia. Tänään olen täällä maalla jumissa koko päivän ilman autoa, joten paistelimme aikamme kuluksi vohveleita talon vakiokalustoon kuuluvan alati nälkäisen kissakaverin kanssa.


Olemme evakossa miehen vanhempien luona, ja täällä ruoanlaitto on aika haasteellista! Miehen vanhemmat pitävät lounasravintolaa/työpaikkaruokalaa ja pitopalvelua, joten keittiöpuuhat hoidetaan kodin ulkopuolella. Täältä ei siis juurikaan löydy mitään ruoanlaittovälineitä eikä perusraaka-ainevarastoa. Pääsin kyllä eilen pääkallopaikalle testailemaan ruoanlaittoa. Oli siellä kotikokilla ihmettelemistä, kun kaikki oli niin suurta! Ehkä menen vielä myöhemmin tällä viikolla harjoittelemaan leipomista suurtalouskeittiöön.

Mutta niihin vohveleihin. Meillä ei lapsena tainnut koskaan olla vohvelirautaa, vaan kotona syötiin aina lettuja. Vohveleiden paistaminen onnistui kuitenkin mainiosti myös ensikertalaiselta ja oli itse asiassa paljon lettujen paistamista helpompaa.

Vohvelitaikinaa varten otin mallia Helsingin Sanomien munattomien vohveleiden ohjeesta. Taikinaan voi halutessaan lisätä ripauksen sokeria, mutta tämä perusohje toimii myös suolaisten täytteiden kanssa.

Kiinnostaisi kyllä kokeilla vohveleihin myös kananmunankorviketta ihan testausmielessä, miten se vaikuttaa vohveleiden koostumukseen. No Eggiä tai vastaavia ei kyllä täältä korvesta löydy tähän hätään. Onko lukijoilla hyviä vohvelienpaistovinkkejä?

Vohvelit

noin 10 kpl

 • 4 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl suolaa
 • 5 dl vissyä
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • margariinia paistamiseen
 1. Sekoita yhteen kuivat aineet.
 2. Yhdistä vissy ja rypsiöljy. Kaada kuivat aineet nesteeseen muutamassa erässä koko ajan sekoittaen.
 3. Anna taikinan turvota puolisen tuntia ja paista vohveliraudalla.
 4. Tarjoa esimerkiksi kauravispin, hillon ja marjojen kera.

Erityisen iloinen olen juuri nyt tästä ihanasta aarrerasiasta, jonka sain anopilta hoitoon! Vanha keksipurkki täynnä ihania vanhoja metallisia vuokia, joita olen vuosikausia yrittänyt etsiskellä kirppareilta. Nyt vain mietintämyssy päähän, mitä kaikkea kivaa näillä keksii leipoa.

14 vastausta kirjoitukseen “Vohvelit

 1. Mun mielestä parhaita vohveleita on Vegan with Vengeancen ne sitruuna-maissijuttuvohvelit. Muita ei kannata ees kokeilla ;P

 2. Esteria, kiitos vinkistä! Vegan With A Vengeance on kotona, mutta ehkä piipahdan joku päivä hakemaan sen sieltä.

 3. Sattuipas hauskasti kun postasit vohveliohjeen, kun juuri eilen etsiskelin sopivaa vohveliohjetta, muttei osunut silmään niin jäi vohvelit tekemättä. Seuraavan kerran kun aikaa tehdä vohveleita, kokeilen tätä, kiitos ohjeesta.

 4. Ah kun ois niin iso keittiö että vois olla tommonen gn-vuokahylly! Noi adoptoidut vekkireunaiser vuoat on kyllä hurjan söpöjä. Mulla tulee niistä mieleen joku leivos, jossa on vadelmahilloa!

  Oiskin ehkä aika pitää lettukestit. Tehdään usein kaks taikinaa, toisesta lettuja ja toisesta vohveleita niin ei tarvi odottaa niin pitkään :D

 5. Hehee, ainakin sellainen vohvelivinkki on, että sokeria ei taikinaan kannata pistää vahingossa, kun tarttuvat sitten kiinni. Me teemme vohveleita sukulaisten kesäpaikassa, ja kerran ei ollut ohjetta tullut katsottua, ja ulkomuistista sitten väsäsimme taikinan, sokerin kera tietenkin…

  Lapsen allergioiden takia olemme viime aikoina tehneet luontaisesti gluteenittomia vohveleita, ja hyvin on onnistunut niinkin. Taikinan paksuus pitää katsoa vähän näppituntumalla, kun eri jauhot käyttäytyvät eri tavoin.

 6. Ai niin, noista pikkuvuokista. Mullakin tuli nostalginen olo, meillä oli tuollaisia aaltoreunaisia kotona, kun olin lapsi, mutta sellaisia salmiakin muotoisia. Mutta ne ovat kadonneet johonkin sinä aikana, kun en ole kotona asunut. :(

 7. annukka, no hyvä jos tuli tarpeeseen :)

  nonnis, totta, sama taikina sopii hyvin lettujen tekoon!

  TiinaH, paistelin vohveleita myös sokerilla maustettuna, eikä se vaikuttanut paisto-ominaisuuksiin. Lisäsin sokeria tosin vain ruokalusikallisen, mutta ei sitä sen enempää kaipaakaan :)

 8. Ok, meillä taisi mennä sitä sokeria lähemmäs desi, niin että ehkä johtui siitä se tarttuminen. Holahti vähän… :)

 9. Hei, tää oli tosi hauska ohje! Tällä ohjeella tein eilen kuudelle hengelle lettuja, enkä oikeastaan niitä vohveleita, mutta letuista tuli kyllä hauskoja kun se leivinjauhe niin kohottaa niitä :D Möyheää syötävää!

 10. Hei, semmoista mietin, että kun epävegaanisiin vohveleihin tulee ohjeiden mukaan aina n. 1 dl sokeria, että voiko tarttuminen olla siitä sokerista kuitenkaan kiinni. Omat vohvelit jäi pahasti rautaan kiinni, joten ehkä pitää kokeilla sitä No Eggiä.

 11. Reilusti margariinia paistamiseen ja sidosaineena voi käyttää myös perunajauhoa. Tarttumisen kanssa saa olla tarkkana!

 12. Mulla tuli näistä ihan liian vaaleita, eikä yhtään rapeita. Mikäköhän meni pieleen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights