Marjaisat kaura-spelttiruudut

Tein vaihteeksi astetta terveellisemmän leivonnaisen. Ja testasin samalla kauppoihin ilmestynyttä uutta soijavispikermaa!


Ostin kaupasta uutta Alpron vispikermaa, joka osoittautui suorastaan loistavaksi tuotteeksi! Olen enimmäkseen vältellyt vegaanisia vispikermoja, koska ne eivät yrityksistä huolimatta ole olleet kovin kummoista tavaraa. Joko ne eivät vispaudu kunnolla, niissä on outo maku tai ne on kummallisen värisiä. Tähän asti olen pitänyt eniten kauravispistä, mutta tämä uutukainen kyllä hakkaa sen mennen tullen! Alpron Airy&Creamy sekä maistuu mukavan neutraalilta että oikeasti vispautuu hyvin! Tästä ei myöskään jää sellaista ällöttävää rasvakerrosta kitalakeen, kuten monesta muusta vastaavasta tuotteesta. Alpron vispi ei ole valmiiksi niin makeaa kuin muut vastaavat tuotteet, joten tähän voisi hyvin lisätä vähän tomusokeria ja saada siten vielä kiinteämmän kermavaahdon. Saman katon alla asuva sekasyöjä kehui tätä kermaa paremmaksi kuin ”tavallinen” kermavaahto. Se on paljon sanottu mieheltä, joka suhtautuu hyvin kriittisesti kaikkiin vaihtoehtotuotteisiin Tätä voinee siis hyvällä omallatunnolla tarjota myös vieraille :)

Olen aika innoissani, että nyt pääsee kesällä tekemään kaikkia ihania marja-kermajälkkäreitä! Ja tietysti laskiaispullienkin väliin tämä varmasti sopii, jos ei malta odotella kesään asti ;) Kaikkein iloisin olen kuitenkin siitä, että tämä toimii loistavasti myös kahvin päällä, mikä tarkoittaa sitä, että vuosikausien irish coffee -lakko on päättynyt!

Kakuissa en ole tätä vielä ehtinyt testaamaan, joten en tiedä miten tämä käyttäytyy jos se on koko päivän kakun päällä. Onko jollain muulla jo siitä kokemusta?

Minulla on parhaillaan työn alla leivonnainen, jossa olisi käytetty lähellä tuotettuja raaka-aineita, ja joka olisi suht edullinen valmistaa ja sitä pystyisi tekemään melko helposti isojakin määriä kerralla. Tässä voisi olla potentiaalia! Ensi kerralla laitan kuitenkin taikinaankin fariinisokeria, joka tuo leivonnaiseen vähän lisämakua.

Jos haluat uunipellilliset näitä marjaruutuja, valmista ohje kaksinkertaisena.

Marjaisat kaura-spelttiruudut

 • 3,5 dl vehnäjauhoja
 • 1,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
 • 2 rkl perunajauhoja
 • 2 dl sokeria (tai puolet fariinisokeria)
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 3 dl kauramaitoa
 • 1,5 dl rypsiöljyä
 • 5 dl (pakaste)marjoja (esim. vadelmia ja mustikoita)
Muruseos:
 • 2 dl kaurahiutaleita
 • 2 rkl margariinia (tummansininen Keiju)
 • 2 rkl fariinisokeria
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Yhdistä kauramaito ja rypsiöljy ja sekoita se kuivien aineiden joukkoon muutamassa erässä.
 2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunivuokaan (28x28cm). Ripottele marjat pinnalle. Valmista muruseos sekoittamalla käsin kaikki aineet tasaiseksi massaksi ja ripottele se marjojen päälle.
 3. Paista 175 asteisessa uunissa ensin noin 25 minuuttia. Lisää sitten lämpöä 200 asteeseen ja jatka paistamista 5-10 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.
 4. Anna jäähtyä, leikkaa neliöiksi ja tarjoa soijakermavaahdon kanssa.

12 vastausta kirjoitukseen “Marjaisat kaura-spelttiruudut

 1. Mäkin oon ihan fiiliksissä uudesta soijavispistä! Joka kerta kaupassa käydessä tekisi vain mieli ostaa taas uusi purkki varastoon odottamaan kermavaahtoinspiraatiota :D Erityiskiitos tulee siitä, että vispi on juoksevaa, eikä sellainen kökkö kuin melkein kaikki muut kasviperäiset vispit, joten sitä voi muita helpommin käyttää vain puoli purkkia kerralla. Tällä kertaa Alprolle meni kyllä täydehköt pisteet – täydehköt siksi, että en ole saanut vispiä vispautumaan ihan niin hyvin kuin haluaisin.

  Olen jo ehtinyt testata vispiä sulatetun suklaan kanssa ja se toimii makunsa puolesta hyvin. Myös pikakahvista ja vesitilkasta tehty paksu tahna sekoitettuna vispiin toimii mahtavasti. Kamomillan konditoriasta löytyy hieman tarkemmat ohjeet tuolle kahvikermavaahdolle, jos jotakuta kiinnostaa kokeilla.

 2. Hmm, onkohan tuo vispikerma sitt ihan tupoten täynnä lisäaineita? Ainakin se Go-Greenin kerma oli niin täynnä niitä että en melkein pystynyt sitä syömään.

  Speltti ruudut näyttää siis ihanilta :) pitää kokeilla, ilman tai soija kerman kanssa ^^

 3. Kamomilla, mä kävinkin jo lueskelemassa sun blogissa kermavaahtokokeiluja. Mielenkiintoista!

  Lara, harva kermavaahtoa muutenkaan syö sen takia, että se olisi terveellistä. Jos nyt silloin tällöin laittaa kermavaahtoa johonkin, niin siinä ei kyllä muutama lisäaine haittaa yhtään mitään.

 4. Kuulostaapa toimivalta tuo Alpron uutuus, varsinkin jos se on vähemmän makeaa kuin muut vastaavat tuotteet. Kiitti vinkistä!

 5. …mutta täytyy myöntää, että lisäainepitoisuus vähän epäilyttää minuakin. Täytyy käydä kaupassa lukaisemassa ainesosalista.

 6. Hosuli, kyllä mäkin mielelläni syön lisäaineetonta ja prosessoimatonta ruokaa, mutta ihan oikeasti tällaiset harvoin syötävät herkut ei maata kaada. Eikä ne lisäaineetkaan aina ole mitään epämääräisiä myrkkyjä, vaan sieltä e-koodien joukosta löytyy kyllä kaikkea sellaista mitä on ihan normaalistikin ruoassa.

 7. Tuo on todellakin loistava tuote. Odotin tuota monta kuukautta (ennakkotestien jälkeen) ja ei se pettänyt. Suoraan kakuissa käytettynä tuo on hieman liian löysää, etenkin kerroskakun kerrosten väleissä. Päällä menee paremmin, mutta ei se hirveän kiinteää ole. Täydellisen ilmavaa kuitenkin, joten mm. laskiaispulliin erinomainen tuote.

 8. Juu, se on aivan totta, että kaikki lisäaineet ei todellakaan ole pahiksia. Mutta soijamaitotuotteissa tuppaa usein olemaan karrageenia, joka on ei-niin-kiva tapaus (http://www.lily.fi/juttu/karrageenia-joka-tuutista), ja sitä yritän vähän vältellä. Pienet määrät ei toki kaada maata, mutta kokonaiskuvan saamiseksi joutuu tarkistamaan ruokavalion yksityiskohdatkin. :)

 9. Ppitääpä heti ostaa kaupasta tuota kermaa! näin sitä jo aiemmin, mutta enjaksanut ostaa, ajattelin että annan sinun ensin testata sitä ja kertoa kannattaako siihentuhlata rahojaan :D

  Lisäaineista sen verran, että mun mielestä tää on aika huono peruste ”:Itse irlanninsammaleesta, josta karrageeni eristetään, valmistetaan mm. erilaisia liimoja, joten ei kuulosta kovin houkuttelevalta.”

  Ööö, siis jos halkaisee keitetyn perunan, niin sitäkin voi käyttää liimana(olen käyttänyt), mutta tekeekö se siitä jotenkin huonoa? Ei mun mielestä. Noissa lisäainejutuissa on usein ongelma, että ne ei perustu mihinkään tieteelliseen(ainakaan kyseinen Lilyn-juttu) joten mulla ne aiheittaa lähinnä myötähäpeän tunnetta. Tai kuka perustelee perunan huonoutta sillä, että se (raakana syötettynä!) ei sovi hevoselle :DD

 10. Minäkin muistan joskus tutkineeni tuota karrageeni-asiaa ja muistaakseni se pilkottuna tietynlaisena muotona voi olla esim. suolistolle haitallista, mutta elintarvikkeissa oleva karrageeni ei ole tällaisena muotona eli ei olisi samalla tavoin haitallista. Lisäksi tuon pilkotunkin muodon syöntimäärän tulisi olla melko iso haittojen esiin tulemiseksi.

  Tästä rohkaistuneena aion huomenna tehdä laskiaispullia, chocochilin pähkinäpuusti-pullataikinaohjeella ja vadelmahillolla ja tuolla soijakermalla :D Nam!

 11. Nämä palat vaikuttais olevan juuri meidän muden makuun. Siispä mustikkapiirakka uunissa! Jouduin tosin vaihtamaan speltin grahamiin lähikaupallisista syistä. Kuivakaapilla könytessäni osui käteen vajaa pussillinen Adukin omenarouhetta. No se päätyi taikinaan…ja sen perässä kaneli. Nyt kyllä vähän jännittää!

 12. Tulipas maukkaita! Jätin perunajauhot pois kun niitä ei kaapista löytynyt ja toimi hyvin ilmankin. Speltin maku on kyllä aivan ihana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights