Sitruunainen puolukkapiirakka

Kävin pari päivää sitten sienimetsässä. Löytyihän sieltä kantarelleja, mustatorvisieniä ja suppilovahveroitakin, mutta mukaan tarttui myös muutama litra puolukoita. Niistä syntyi kotona parasta puolukkapiirakkaa, mitä olen syönyt aikoihin!


Ihanaa, nyt on syyskuu ja toinen lempivuodenajoistani on virallisesti alkanut! Tämä syksy tuo tullessaan toivottavasti sienien ja marjojen metsästyksen ohella kaikkea muutakin erityisen kivaa! Varoitan nyt jo etukäteen, että Chocochili hiljenee hiukan ainakin lokakuuksi, sillä jos kaikki menee kuten on suunniteltu, olen koko lokakuun Hollannissa työharjoittelussa. Kuten taisin keväällä mainita, aloitin opiskelemaan floristiksi ja päätin nyt sitten hakeutua hetkeksi ulkomaillekin ihmettelemään mitä siellä touhutaan :) Niin ja jos teillä on vinkkejä mitä kivaa varsinkin Alankomaiden eteläosasta löytyy, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan!

Tässä kuitenkin nyt tämä superherkkupiirakan ohje. Laitoin päälliseen myös maustamatonta soijatuorejuustoa, kun sitä sattui löytymään jääkaapista, mutta olen melko varma, että täyte toimii ihan hyvin ilmankin. Soijajogurttia voi varmuuden vuoksi vaikka vielä valuttaa hetken aikaa (esim. kahvinsuodattimessa), sillä soijatuorejuusto tekee täytteestä vähän nopeammin hyytyvän.

Sitruunainen puolukkapiirakka

Taikina:
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl spelttijauhoja
  • 2 dl (ruoko)sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 (luomu) sitruunan raastettu kuori
  • 1,5 dl (vegaanista) margariinisulaa
  • 3 dl soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 rkl sitruunamehua
Päällinen:
  •  3 dl puolukoita
  • 250 g maustamatonta soijajogurttia (Alpro)
  • 3 rkl maustamatonta soijatuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 0,5 (luomu)sitruunan raastettu kuori
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita yhteen kuivat aineet (perunajauhot kannattaa sihdata joukkoon, jotta ei synny paakkuja). Lisää sitruunan raastettu kuori. Yhdistä margariinisula, soijamaito ja sitruunamehu ja kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Levitä taikina uunivuoan (28×28 cm) pohjalle leivinpaperin päälle.
  3. Pehmennä soijatuorejuusto haarukalla ja lisää sekaan pikkuhiljaa soijajogurtti, kunne seos on tasaista. Lisää tomusokeri, sitruunan kuori ja vaniljasokeri. Sekoita joukkoon puolukat. Levitä täyte piirakkataikinan päälle, varoen sekoittamasta taikinaa ja täytettä liikaa toisiinsa.
  4. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on kokonaan hyytynyt, eikä kokeilutikkuun enää tartu taikinaa.
  5. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista. Parhaimmillaan se on seuraavana päivänä!

20 vastausta kirjoitukseen “Sitruunainen puolukkapiirakka

  1. Oi että, puolukkaa ja sitruunaa yhdistettynä, tää ei voi olla huono! Ja vau tuolle Hollanti-kuviolle!

  2. ah sienet on mitä parhaimpia!! ja näyttäähän toi piirakkakin tosi makoisalle.

  3. Mä rakastan myös marjojen ja sitruunankuoren yhdistelmää! Soijatuorejuusto on varmasti ihana yhdistettynä puolukkaan – tätä täytyy kokeilla!

  4. Itse tein juuri puolukkamuffineja, joihin laitoin happamuutta taittamaan vaniljaa ja kauraa. Eipä olisi tullut mieleen yhdistää sitruunaa ja puolukkaa (hapan + hapan). Mutta uskotaan että tuo sinun yhdistelmäsi on hyvää ;)

    Onnea työharjoitteluun pääsystä!

  5. semmi, toimii! En oikein malttaisi pysyä housuissani, kun oon niin innoissani tosta reissusta!

    klp, sienireseptejäkin on kyllä luvassa! :)

    Fairly Frivolous, mä käytän paljon useammin limeä. Sitruuna oli vaihteeksi taas tosi hyvää!

    Iiris, kiitos!

  6. kiitos takuuhyvistä resepteistäsi aloittelevan vegaanin tiellä. Hollannin eteläosissa kivoja asioita löytyy s´Hertogenboschin (den Bosch) viehättävästä pikkukaupungistä ja Drunenin dyyneiltä. Alsjeblieft.

  7. Mä olen viikon ajatellut leipoa puolukkapiirakkaa rahkamaisella täytteellä, ja nyt täällä on tällainen ohje… :D Mums…

  8. Kiitos tästä reseptistä, oli nimittäin hyvää! Rehellisesti sanottuna parasta puolukkapiirakka mitä olen ikinä tehnyt.

  9. Jesh, kiitos, mutta eipä kertynyt kokemusta mullekaan – piiras oli sen verran huippuhyvää, ettei siitä jäänyt muruakaan pakastettavaksi :) kiitos taas ohjeesta :)

  10. Kiitos aivan ihanista resepteistä! Monia on tullut jo kokeiltuakin :) Tämä näyttää ja kuulostaa superhyvältä.
    Kävin eilen metsässä keräilemässä useamman litran puolukoita ja etsiessäni piirakkareseptiä löysin tieni tähän ohjeeseen. Mietin vain että toimisikohan kylmäpuristettu kookosöljy margariinin tilalla? Itse en oikein tykkää käyttää margariinia, enkä kyllä voitakaan, niin aprikoin että milläköhän kasviperäisellä rasvalla/öljyllä ne voisi korvata… Ehkä mun täytyy testata sitä :)

    1. Moikka Aino! Tähän voi laittaa margariinin tilalle kasviöljyä, mutta kannattaa lisätä taikinaan sitten myös hippunen suolaa. Kookosöljy muuttuu aika kovaksi jääkaapissa, mikä varmasti vaikuttaa tän leivonnaisen koostumukseen. Suosittelisin siis ehkä ensisijaisesti rypsiöljyä margariinin tilalle :)

      1. Kiitti vastauksesta! :) Valmistin piirakan silleen että korvasin margariinin kookosöljyllä, mutta suolaa en älynnyt lisätä. Taikinaosasta tuli vähän kovahkoa kookosöljyn takia, mutta tuli oikein hyvää kuitenkin. Kiitos vielä reseptistä, tätä tulee varmasti tehtyä joskus toistekin :P

  11. Tein tästä kesäisemmän version ja vaihdoin puolukat mansikkaan! Hyviä tuli :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights