Rosmariinipavut

Tunnustan: olen laiska papujen keittelijä ja turvaudun lähes aina tölkkikamaan. Papujen keittäminen on kuitenkin aina sen pienen vaivan arvoista, varsinkin kun keitinliemen voi maustaa millä tahansa ja lopputuloksena on tölkkitavaraa paljon paremman makuiset pavut.


Netissä leviää sitkeä harhaluulo, että papuja keittäessä ei saisi käyttää suolaa, sillä se hidastaa tai jopa estää papujen kypsymisen. Esimerkiksi täältä löytyy pitkä keskustelu aiheesta. Minä olen (ja niin on moni muukin) tullut empiiristen kokeideni perusteella siihen lopputulokseen, että jos keität pavut ilman suolaa, saat aikaan kattilallisen mauttomia papuja, kun taas suolan ja mausteiden kanssa maukkaita yksilöitä tismalleen samassa ajassa. Jos pavut eivät tahdo kypsyä, syynä on liian vanhat pavut, ei suola.

Nämä rosmariiniliemessä keitetyt pavut ovat ihania ihan missä vaan. Käytän itse jättipapuja useimmiten salaateissa tai pastaruokien joukossa. Yleensä pyöräytän annoksen papuja teelusikallisessa punaista vegaanista pestoa, paistan kevyesti pannulla ja lisään salaatteihin. Nam! Tästä ohjeesta tulee iso satsi papuja, mutta osan voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Rosmariinipavut

 • 400 g kuivattuja jättipapuja*
 • 3 oksaa rosmariinia
 • 3 laakerinlehteä
 • 2 isoa valkosipulinkynttä kuorineen
 • 1 lehtisellerin varsi
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 0,5 tl suolaa
 • kylmäpuristettua oliiviöljyä
 1. Liota papuja kylmässä vedessä yön yli. Kaada vesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
 2. Kaada pavut kattilaan ja lisää vettä kunnes pavut ovat reilusti veden alla. Lisää kattilaan rosmariini, laakerinlehdet, valkosipulinkynnet, pilkottu lehtisellerin varsi, kasvisliemikuutio ja suola.
 3. Keitä papuja 1 – 1,5 h tai kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada keitinliemi pois, poista papujen joukosta valkosipulit, laakerinlehdet, sellerit ja paksut rosmariinin oksat. Sekoita papujen joukkoon reilu loraus oliiviöljyä.

*Jättipapuja kutsutaan myös nimellä voipapu tai iso valkoinen papu.

8 vastausta kirjoitukseen “Rosmariinipavut

 1. Upeat kuvat, Elina!
  Papujen keitto on muka olevinaan niin työlästä, että meillä säilyketörppö tulee avattua keittämisen sijaan. Aion ryhdistäytyä!

 2. Sama homma, että se papujen keittely on muka ”kovvaa hommaa” ja tölkkiin tulee turvauduttua. Eihän se oikeasti niin hirmuinen työ ole ja nyt useampi kuivapapupussukka odotteleekin keittelyä.
  Tuota suola -asiaa olen minäkin miettinyt, ja mukavaa että testiesi myötä nyt selvisi, että suolaa tosiaankin saa käyttää. Aika kuivakoitahan niistä pavuista ilman tulee.

 3. Papujen keittäminen on kyllä oikeastaan vain ajatuksena kova homma – itsekseenhän ne kypsyy, ei siinä kattilan vieressä tarvitse koko aikaa päivystää ;) Mäkin aion ryhdistäytyä ja keitellä jatkossa papuni entistä useammin itse. Rahaakin säästyy!

 4. Kannattaa kuitenkin lisätä se suola vasta kun kiehuminen on hyvässä vauhdissa, niin ei syövytä kattilaa :) Mä keittelen aina ison satsin kerralla ja pistän pakkaseen.

 5. nonnis, no en oo kyllä tollaisesta tiennytkään! Heitän suolan aina kattilaan ihan milloin sattuu, en ole ajatellut että sillä olisi jotain merkitystä…

 6. Kiitos tästä! Vuosia tölkkihernekeittoa syöneenä kokeilin vasta tänä syksynä tehdä itse hernaria, siinä kun joutuu ihan liottamaan yön yli ne herneet! Siis todella helppoa, kunhan muistaa laittaa herneet veteen illalla. Ja mikä makuero! Ei enää koskaan tölkkikamaa meille!
  Ja silti….en ollut ajatellutkaan käyttäväni muita kuin purkkipapuja! Miksi?!!! En tajua – kiitos herätyksestä. Varsinkin kun inhoan metallitölkkejä ja olen siksi riippuvainen Go Greenin pavuista (pahvitetra). Hintaeroa kuivattuihin on moninkertaisesti!

 7. Itse olen alusta pitäen keittänyt papuni ennen kaikkea siksi, että opiskelijana kaikesta oli pakko pihistellä, ja ne tölkkipavuthan maksavat kuitenkin rahaa siinä missä kuivatut ovat puoli-ilmaisia. Myöhemmin vertailtuani olen todennut itse keitetyt niin paljon paremmiksi, etten kyllä ihan heti vaihtaisi :)

 8. Kommentoin ikivanhaa ketjua, mutta aivan pakko! Pavut ovat taas löytäneet tiensä tämän sekasyöjän keittiöön lähes päivittäisenä sapuskana, ja samaan aikaan pitää saada vähän ruokalaskua pienennettyä. Eli eikun keittelemään itse papuja. Mutta, että papujen keittoliemeen voi lisätä mausteita, miten ei sellaista edes ollut tullut ajateltua ennen tämän jutun lukemista…

  Nyt ovat jätipavut kattilassa porisemassa kera valkosipulinkynsien, salvian, mustapippurin, maustepippurin ja suolan; ja ah, mikä herkulliset tuoksut kattilasta nouseekaan! Kiitos tästä! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights