Vaniljainen riisipuuro

Minulta on tänä vuonna näin joulun alla kyselty useampaan otteeseen, mihin vegaani keittää riisipuuronsa. Kaikille ei vielä taida olla ihan itsestään selvää, että kaupat ovat nykyään pullollaan erilaisia kasvimaitoja, joista voi valita mieleisensä ja niistä saa riisipuuronkin keitettyä. Oma suosikkini riisipuuron keittelyyn on vaniljan makuinen soijamaito.


Soijamaito on kasvimaidoista kaikkein täyteläisimmän makuista, joten se sopii puuron keittelyyn kaikkein parhaiten. Kevyesti makeutettu, miedosti vaniljalta maistuva ”perussoijamaito” (kuten Alpron fresh) sopii myös riisipuuron keittelyyn erinomaisesti, mutta niitä light-versioita kannattaa tässä kohtaa vältellä. Light-soijamaito on kyllä muuten mun suosikkia, sekä sellaisenaan juotuna että kahvimaitona. Vaniljasoijamaitoa saa pienten pillipurkkien lisäksi nykyään myös litran purkeissa, ja siitä tulee kyllä aivan erityisen hyvänmakuinen riisipuuro. Kannattaa testata!

Soijamaidon pinnalle muodostuu helposti kalvo kun sitä keittää, mutta sen voi ehkäistä keittämällä puuron mahdollisimman miedolla lämmöllä ja sekoittaen puuroa usein.

Vaniljainen riisipuuro

 • 2 dl vettä
 • 1 tl suolaa
 • 2 dl puuroriisiä
 • noin 1 l vaniljasoijamaitoa
 • kanelia tarjoiluun
 1. Kiehauta vesi pinnoitetussa kattilassa. Lisää suola ja riisi ja keitä, kunnes vesi on lähes kokonaan imeytynyt.
 2. Lisää reilu puolet soijamaidosta ja anna kiehua miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen, kunnes puuro on kypsää (noin tunnin ajan). Lisää maitoa keittämisen aikana pikkuhiljaa tarpeen mukaan.
 3. Tarjoa kuumana kanelin kanssa.

Jos joulu ei tule ilman riisipuuroa, niin ei myöskään ilman hyasintteja ja niiden tuoksua. Valkoiset leikkohyasintit ovat löytäneet paikkansa keittiön pöydältä.

P.S. Törmäsin mahtavaan uutiseen: jos turkulaiset eivät jaksa itse paistaa tänä jouluna seitankinkkuaan, sen saa tilattua Kirjakahvilasta valmiina!

12 vastausta kirjoitukseen “Vaniljainen riisipuuro

 1. Minä keitän puuron ensin veteen ja lisään lopuksi soijakermaa. Tulee mukavan täyteläistä. Sitä on kehunut herkulliseksi moni sekasyöjäkin tietämättä vegaanisuudesta. :)

 2. Kuulostaa herkulliselta! Soijamaito on hyvää ja nykyään tykkään tosi paljon soijamaidosta jossa on myös mantelia, niin maukasta!

 3. Itse oon maitotuotteille sekä soijalle allerginen, niin oon käyttänyt useamman vuoden kookosmaitoa, ja hyvin tuntuu toimivan niin riisipuurossa kuin esim. joululaatikoissakin!

 4. Tein juuri tällä ohjeella riisipuuroa. Hyvää, mutta himpun verran makeaa makuuni sellaisenaan, luumusopan kanssa wau. Ehkä normisoijamaidolla olisi vähemmän makeaa :)

 5. Tein juuri tällä ohjeella ja tuli kyllä tosi hyvää puuroa! Isä jopa myönsi, että oli paljon parempaa puuroa kuin tavallisesta maidosta tehty (:

 6. Hei! Mitä ruokaa vegaani syöttää koiralle, kissalle ym.?
  Kiitos vastauksesta, Juha

  1. En tiedä, ei ole olemassa mitään vegaanin ohjekirjaa mistä katsoa käytössääntöjä… :)
   Mulla ei ole lemmikkejä, mutta olen siinä käsityksessä, että monet syöttää eläimilleen jotakin mahdollisimman eettisesti tuotettua lihaa/dyykattua lihaa/tms.

  2. Me syötämme kissallemme tavallista kissanruokaa, mutta jos jaksaa asiaan paneutua, voi ainakin koiraa syöttää koko elämän ajan vegaanisesti. Yksi maailman pisimpään eläneistä koirista oli vegaani.

   1. Älkää missään nimessä ainakaan kissaa syöttäkö vegaanisesti, on hengenvaarallista kissalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights