Maa-artisokkapannu

Tapaninpäivänä meillä syödään perinteisesti sitä, mitä jääkaappiin on sattunut unohtumaan ennen joulua. Tänä vuonna sieltä löytyi mm. maa-artisokkaa ja tofua, jotka päätyivät yhdessä paistinpannulle.

maa-artisokkapannu

Mites teidän joulu meni? Itse vietin jouluaaton perinteisin menoin vanhempien kotona. Napa on täynnä porkkanalaatikkoa ja äidin tekemiä karjalanpiirakoita. Olen tainnut olla tänä vuonna aika kilttikin, kun joulupukki muisti niin monella paketilla. Nyt olen kuitenkin taas tyytyväisenä kotona, eikä töihinkään tarvitse mennä vasta kuin ensi viikolla!

Tänään ei enää tee mieli mitään jouluruokiin viittaavaakaan, joten kaivelin lounastarpeet jääkaapin antimista. Maa-artisokasta tehty pyttipannu on ihanaa vaihtelua perunalle, ja sehän sopii myös niille, jotka haluavat syödä vähemmän hiilihydraatteja. Savutofu sopii muuten myös maa-artisokan kanssa erinomaisesti, jos sitä sattuu olemaan jääkaapissa.

Pyttipannu maa-artisokasta ja tofusta

noin 2 annosta

 • noin 600 g maa-artisokkia
 • 225 g tofua
 • 1 iso punasipuli
 • pätkä kesäkurpitsaa
 • 1 valkosipulinkynsi
 • oliiviöljyä
 • 0,5-1 tl savupaprikajauhetta
 • 1 tl kuivattua timjamia
 • suolaa ja mustapippuria
 1. Pese maa-artisokat ja keitä niitä noin 15 minuuttia (artisokkien koosta riippuen) tai kunnes ne ovat hiukan pehmenneet. Anna artisokkien jäähtyä, ja kuori ja pilko ne. 
 2. Kuutioi savutofu, punasipuli ja kesäkurpitsa. Silppua valkosipulinkynsi.
 3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää öljyyn savupaprika. Lisää pannulle sitten maa-artisokat, sipulit ja tofu. Mausta timjamilla ja paista noin viisi minuuttia. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja jatka vielä paistamista, kunnes kesäkurpitsat ovat hiukan pehmentyneet. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kerroinkin jo aatonattona Chocochilin Facebookissa, että ensi vuonna joulupakettiin saa taas pakata uuden vegaanisen keittokirjan! Olen alkanut pakertaa uuden kirjan parissa, ja sen olisi määrä ilmestyä ensi syksynä. Yritän pitää Chocochilin kirjaprojektista huolimatta mahdollisimman aktiivisena myös ensi vuonna, ja tietenkin pidän teidät kartalla myös kirjaprojektin etenemisestä :)

9 vastausta kirjoitukseen “Maa-artisokkapannu

 1. Jouluruokia mättäen ja nukkuen ovat pyhät valuneet ohi – mutta samoja ruokia aion syödä vielä loppuviikonkin. ;) Laatikoita ja itsetehtyjä karjalanpiirakoita kuuluu perinteisesti meidänkin joulupöytäämme, peruna- ja sienisalaattien sekä kalkkunarullan ohella. Ja hyvin nuo maistuvat vielä tänäänkin, kun en ennen joulua ottanut minkäänlaista varaslähtöä jouluruokien suhteen…

  1. Toivottavasti teidänkin joulupöydästä löytyisi ensi vuonna kalkkunarullan sijaan joku vähän eettisempi vaihtoehto!

 2. Hyvältä kuulosta tuo uudenlainen pyttäri, kaikki savuaromiset yhdessä. Listalta ei puutu kuin Mocca Express (savunmakuinen etelä-afrikkainen punaviini) kyytipojaksi. Tosin suodattamatoman tumma jouluolutkin käy tähän tarkoitukseen vallan hyvin.
  Milloinkahan sitä oikein oppisi valmistamaan noita jouluherkkuja sopivan määrän itselle ja jouluvieraille? Jämiä saa syödä koko loppuviikon ja myöhemminkin, mutta onneksi on tuo pakastin keksitty ja juureslaatikoistakin voi tehdä vaikka kasvispihvejä. Pääsiäiseen mennessä on varmaan loputkin syöty ja sittenhän päästään jo uusia herkkuja vääntämään. Vanha karjalaismummuni sanoikin, että: ”Suomalaiset ovat joko löylyn lyömii tai syömä köyhii (=syömähulluja) tai sitte vähä molempii.”

  1. Meilläkin isä alkoi jatkojalostaa laatikoita kasvispihvitaikinaan jo joulupäivänä :)

   Mutta mitäs toi viini oikein on? En löytänyt googlettamalla mitään tietoa.

   1. Hei Elina, oheisena tiedot mainitsemastani punaviinistä ja anteeksi nuo painovirhepaholaiset tekstissäni.

    Expresso Mokka Pinotage 2012 viinipussi

    17,60€
    1,50l / 11,73 €/l
    mehevä & hilloinen
    Keskitäyteläinen, keskitanniininen, banaaninen, vadelmainen, mausteinen, mokkainen, vaniljainen
    makkararuoka
    pasta
    kana, kalkkuna
    seurustelujuoma
    punaviinit
    Etelä-Afrikka, Muut
    Pinotage. 2012
    Cape Dutch Vignerons, WO Western Cape
    Tuotantoalue:
    Rypäleet kolmelta eri tarhalta: Koopmans Kloof Stellenboschissa, Horse Mountain Paarlissa ja Riebeek Swartlandissa.
    Valmistus:
    Terästankeissa voimakkaasti paahdettujen tammilankkujen ja -lastujen kanssa. Näin viiniin saatiin savuisia, suklaamaisia ja kahvimaisia aromeja. Viini kypsyi samoissa teräsastioissa 12 kuukauden ajan.
    Tuottaja:
    Vuonna 2006 perustettu Groupe LFE South Africa. Se on suuren hollantilaisen viiniliikkeen Groupe LFE Netherlandsin tytäryhtiö.
    Tuotenumero: 442588
    Alkoholi: 14,00 %
    Uutos: 30 g/l
    Hapot: 5,3 g/l
    Sokeri: 5 g/l
    Energiaa: 90 kcal / 100 ml (380 kJ / 100 ml)
    Pakkaustyyppi: viinipussi

    Suljentatyyppi: kartonkipakkaus

 3. Tänä jouluna otin oikein tavoitteeksi,ettei ”ylijäämä”ruokia menisi vain roskiin.Esim.seitankinkusta laitoin heti puolet pakkaseen,kun tiedossa,että ak. sen ainoa syöjä ja uunijuureksista tein seuraavana päivänä sosekeittoa,jonka niin ikään pakastin.Olipa muuten erinomaisen makoisaa tuo em. tavalla tehty keitto verrattuna ”tavallisesti” valmistettuun sosekeitt

 4. Me ostettiin Ruohonjuuresta vegaanipaisti, jossa oli sisällä pinaattitäytettä. Se oli hyvää, savuaromista seitania, jonka kanssa sinappi sopi hyvin. :) Laatikot tehtiin itse ja yks uus lemppari oli gluteeniton bataattilaatikko, jossa hyydyttäjänä käytettiin itsetehtyä hamppumaitoa. Pinnalle tuli mantelijauho-kaneli-seosta. :)

 5. Toimi tämä kevätruokanakin, niin että kiitos vain, oikein hyvää oli! :) Tosin jääkaapin tarjonnan ja opiskelijabudjetin vuoksi jouduin laittamaan maa-artisokkien sijasta ihan perunaa ja lanttua, mutta kelpasivat nekin mainiosti. Uusia perunoita odotellessa, nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights