Ystävänpäivän raakabrowniet

Tein ystävänpäivää mielessä pitäen ensimmäistä kertaa elämässäni raakabrownieita. Nam!

raakabrowniet

Raakaleivonta kiinnostaa hurjasti, mutta toimeen ryhtyminen aiheen tiimoilta tuntuu aina kovin työläältä. Raakaresepteissä on usein outoja aineksia joita ei löydy valmiiksi kaapeista eikä lähikaupasta, tai raaka-aineet maksavat tolkuttomasti. Monet raakabrowniereseptit kuitenkin näyttivät tarpeeksi yksinkertaisilta, ja kun kaapista löytyi sopivasti raakakaakaojauhettakin, päätin testata miten niiden tekeminen onnistuu.

Käytin reseptin pohjana Food Doodles -blogin raakabrowniereseptiä. Muuten resepti oli aivan ihana, mutta kuorrutteesta ei tullut ihan niin jämäkkää kuin olisin toivonut. Kuorrutteeseen voisi siis lisätä hiukan kaakaojauhetta tai vaikka hitusen kylmäpuristettua kookosöljyä, joka jähmettyy kylmässä. Maku oli kuitenkin erinomainen, ja parempi puoliskokin mutusteli näitä aivan tyytyväisenä. Brownieiden rakenne (ja ehkä makukin) oli muuten selvästi parempi, kun ne olivat saaneet rauhassa levätä jääkaapissa. Jos siis maltat, jätä brownieiden syöminen vasta seuraavaan päivään :)

Suklaakuorrutteiset raakabrowniet

6-8 palaa

Pohja:

 • 1,25 dl kuorittuja manteleita
 • 1,25 dl saksanpähkinöitä
 • 2,5 dl pehmeitä taateleita
 • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
 • hyppysellinen suolaa
 • vaniljaa*

Kuorrute:

 • 2 kypsää avokadoa
 • 0,5 dl raakakaakaojauhetta
 • 0,5 dl siirappia*
 • vaniljaa*
 • manteleita koristeluun
 1. Hienonna pähkinät tehosekoittimessa ja siirrä ne sivuun. Poista taateleista kivet ja jauha ne tehosekoittimessa massaksi.
 2. Levitä taatelimassaa hiukan veitsen avulla ja lisää tehosekoittimeen pähkinärouhe, kaakaojauhe, suola ja vanilja. Jauha taikinaksi. Maista, onko taikinassa riittävästi vaniljaa.
 3. Soseuta kuorrutteen aineet tehosekoittimessa aivan sileäksi.
 4. Vuoraa esimerkiksi leipävuoka tuorekelmulla ja painele pohjataikina vuokaan. Levitä kuorrute päälle. Nosta kelmun reunat kuorrutteen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Nosta brownie kelmun avulla pois vuoasta ja leikkaa paloiksi. Koristele manteleilla.

Huom! Kokeilin ensin, miten pähkinöiden ja taateleiden jauhaminen onnistuu sauvasekoittimen leikkurilisäosalla. Pähkinät meni hyvin, mutta meno hyytyi aika pahasti taateleiden kohdalla. Taloudesta onneksi löytyy myös Vitamix, joka hoiti homman kunnialla loppuun. Jos kuitenkin toimit tavallisen tehosekoittimen kanssa, veikkaan, että jos taatelit saa ensin suht hyvin ”taikinaksi”, voi pähkinärouheen ja kaakaojauheen sekoittaa taatelimassan joukkoon myös käsin.

*Käytin vaniljana itse tehtyä vaniljauutetta, joka ei ole raakaa. Jos olet tarkka raakuuden kanssa, voit vaikkapa raaputtaa vaniljatangosta siemenet pohjan joukkoon. Siirappina käytin itse kookospalmunektaria, mutta voit käyttää myös esimerkiksi agavesiirappia tai vaahterasiirappia (ei raakaa).

15 vastausta kirjoitukseen “Ystävänpäivän raakabrowniet

 1. Nam, nämä näyttää ja kuulostaa ihan täydellisiltä!! Oon vähän kade sun ystäville, kun tällaisia herkkuja loihdit :)

 2. Vautsi! Kysymys: Onko suuri ero tehdä tavallisella kaakaojauheella verrattuna reseptissä käytettyyn raakaversioon?

  1. Outi tuossa alempana ehtikin jo vastata, että tavallista kaakaojauhetta voi myös hyvin käyttää, jos raakuudesta ei ole niin väliksi :)

 3. Hei, Elina voiko noita pähkinöitä laittaa smoothie koneeseen vai meenköhän kone rikki ?

  1. Hei Sara! Riippuu varmastikin siitä, kuinka tehokas kone se on. Käyttöohjeesta löytynee tarkemmat ohjeet siihen, mitä laitteella suositellaan sekoitettavaksi :)

 4. Raaka-browniet ovat kyllä ihania! Ja kivan simppeli ohje. Avokado kuorruttaa kivasti, mutta ei tosiaan jähmety leikkautuvaksi oikein ilman kookosöljyä tai kaakaovoita. Vastaan saman tien myös Piialle, että tavallinen kaakaojauhe käy yhtä hyvin, tosin monet hehkuttavat raakakaakaon ylivertaisista terveyshyödyistä, joita ei tavisjauheessa samalla tavalla ole.

  1. Mä testaan kyllä niitä sun brownieita seuraavaksi! Niihin tuli vähän erikoisempia aineksia ja vaativat vähän etukäteisvalmisteluja (=pähkinöiden liottaminen), niin en tällä kertaa ottanut niitä työn alle. Ne kyllä näyttävät kirjassa hurjan hyviltä :)

 5. Kiitos kivasta reseptistä, heti piti koklata! Laitoin tavallista tummaa kaakaojauhetta, kun en raakaa omista – hyvältä maistui ainakin taikinassa. Ovat siis vielä jääkaapissa tekeytymässä, saas nähdä kauanko maltetaan odotella :) vaniljaksi käytin vaniljasokeria ja siirapin korvasin juoksevalla hunajalla. Meidän tehosekoitin ei osannut kuorrutetta muussata, oli kai liian vähän nestettä. Tavallinen sauvasekoitin onneksi pelasti tilanteen. Pähkinät menivät hyvin pieneksi Kenwood-yleiskoneen monitoimikone-lisäosalla, vaikka aikamoista ääntä pitikin :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights