Tempe manis ja kukkakaaliriisi

Tempe manis on indonesialaisittain makealla soijakastikkeella, chilillä ja inkiväärillä maustettua tempeä. Nam!

tempe_manis (1 of 1)

Ajatus tähän ruokaan tuli eräältä Vegekaupan asiakkalta, joka kävi viime viikolla ostamassa tempeä ja kertoi tekevänsä siitä tempe manista. Näissä ruokakauppahommissa on kyllä parasta se, kun tiskin takana saa kuulla kaikenlaisia mielenkiintoisia ruokajuttuja!

En ole vielä päässyt matkustamaan Indonesiaan, mutta olen rakastunut indonesialaiseen ruokaan ahkerana Hollannissa matkaajana. Erityisesti Amsterdamista löytyy indonesialaisia ravintoloita joka kulman takaa ja niistä on helppo vegaaninkin löytää syötävää. Indonesialainen ruoka kutkuttelee makuhermojani, se on nimittäin juuri sopivalla tavalla makeaa ja käytetyt raaka-aineet ovat lemppareitani. On tempeä, maapähkinää, tofua ja kaikkia ihania makean tulisia kastikkeita. Nam!

Tällä kertaa tein ruoan kylkeen kukkakaali”riisin”, joka on vähän kevyempi vaihtoehto tavalliselle riisille. En tehnyt uudenvuodenlupauksia, mutta aion kyllä silti tänä vuonna taas muistaa pitää itsestäni vähän parempaa huolta. Yrittäjäksi ryhtyminen on vienyt mennessään, ja olen huomaamattani vaihtanut ruokavaliossani vihannekset suklaaseen, enkä ole ehtinyt liikkumaan. Ja se kyllä näkyy ja tuntuu olotilassa. Aion siis taas muistaa syödä vähän paremmin ja tehdä kalenteriin ihan väkisin aikaa liikkumiselle.

Tämä ruoka on myös ihan loistavaa arkiruokaa. Vaikka siinä onkin aika monta työvaihetta, valmistuu koko homma alle puolessa tunnissa.

Tempe manis

2-3 annosta

 • 250 g tempeä
 • 150 g pitkiä vihreitä papuja (pakaste)
 • 1 sipuli
 • 2-3 isoa valkosipulinkynttä
 • 2 rkl öljyä
 • suolaa
 • 2 rkl inkiväärisosetta (tai suunnilleen saman verran tuoretta raastettua inkivääriä ja 1 tl valkoviinietikkaa)
 • tuoretta tai kuivattua chiliä maun mukaan
 • 3 rkl Ketjap manis -soijakastiketta*
 • 1-2 tl agavesiirappia tai ruokosokeria
 • noin 0,5 dl vettä
 • 0,5 limen mehu
 1. Kuutioi tempe. Leikkaa sipulit puolirenkaiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Kiehauta papuja noin 2 minuutin ajan, valuta ja leikkaa niitä hieman lyhyemmiksi.
 2. Paista tempekuutioita öljyssä, kunnes kuutioissa on kaunis väri. Mausta kevyesti suolalla ja siirrä tempe sivuun.
 3. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää pannulle sipulit. Kuullota hetki ja lisää sitten inkiväärisose, chili, soijakastike, agavesiirappi ja vesi. Sekoita joukkoon pavut ja tempekuutiot ja kuumenna. Purista lopuksi limen mehu pannulle.
 4. Tarjoa kukkakaaliriisin kera.

Paistettu kukkakaaliriisi

 • 1 keskikokoinen kukkakaali
 • 1 pieni sipuli
 • tilkka öljyä
 • 2 tl jauhettua korianteria
 • mustapippuria ja yrttisuolaa
 • tuoreita yrttejä (esim. persiljaa tai korianteria) tai kevätsipulia
 1. Hienonna kukkakaali karkeiksi muruiksi esim. sauvasekoittimen leikkurilisäosan avulla.
 2. Silppua sipuli.
 3. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita hetki. Lisää sitten pannulle kukkakaali, mausta korianterilla, suolalla ja pippurilla. Paista keskilämmöllä noin 3-5 minuuttia välillä käännellen.
 4. Sekoita joukkoon halutessasi tuoreita yrttejä maun mukaan.

kukkakaaliriisi (1 of 1)

Tempe on kaikissa muodoissaan löytänyt tiensä meidän ruokalautasille viime kuukausina. Lupiinitempereseptejä tänne onkin jo ilmestynyt, mutta lupaan lähikuukausina kokkailla enemmän myös soijatempestä (jota muuten löytyy myös savustettuna!). Tempe on tofua voimakkaamman makuista fermentoinnin vuoksi ja rakenteeltaan aika hauskaa, koska soijapavut (tai lupiinisiemenet) ovat siinä tunnistettavassa muodossa. Veikkaan, että tänä vuonna monet fermentoidut ruoat yleistyvät suomalaistenkin lautasilla, tempe yhtenä raaka-aineena!

tempe_manis2 (1 of 1)

*Ketjap manis on indonesialaista makeaa soijakastiketta, jota löytyy isoista ruokakaupoista soijakastikkeiden luota tai aasialaisia ruokatarvikkeita myyvästä hyllystä.

Edit: Koska sain muutamia kysymyksiä tänään tempen makuun liittyen, niin tarkennan nyt vielä, että tempe saattaa ensikertalaisen suuhun maistua hieman omituiselta. Koska se on fermentoitu, tempe on hieman hapanta ja aavistuksen kitkerääkin. Eri tempemerkit maistuvat erilaisilta ja useimmiten aasialaisista kaupoista löytyy kaikken voimakkaimmin fermentoidut yksilöt. Makueroja voi olla jopa tuotantoerästä riippuen, jos fermentointi on kestänyt pidempään. Jos haluaa aloittaa helpoiten lähestyttävällä tempellä, suosittelen lupiinitempeä. Se on soijatempeä miedomman makuista. Itse inhosin tempeä kun maistoin sitä ensimmäisen kerran, mutta monet muutkin ruoat joita olen ensimaistamalta inhonnut muuttuvat kyllä totuteltuna erinomaisiksi :)

15 vastausta kirjoitukseen “Tempe manis ja kukkakaaliriisi

 1. Aivan ihana resepti! Menee heti tällä viikolla kokeiluun :) Juuri viikonloppuna mietin, et haluan kokata kukkakaalista jotain uutta!

 2. Kiitos reseptistä! Täydellistä hemmotteluruokaa flunssasesonkiin. Tämä jää varmasti vakinaisten talviruokieni repertuaariin.

 3. Kiitos ihanasta ”teen aina samaa ruokaa en kestä enää”-kriisin pelastajasta. ?

 4. Hei Elina! Olipa tosi hyvä ohje tämä tempeohje, kiitokset! Valmistui nopeasti ja maistui koko perheelle hyvin. Söimme vehnänuudelien kanssa, kun niitä sattui olemaan.

 5. Hei! Saakohan tuota tempeä normaaleista pikkukylän ruokakaupoista, kuten S-Marketeista tai K-Supermarketeista?

  1. Ei valitettavasti taida saada. K-kauppiaat kylläkin vastaavat itse liikkensä valikoimista, joten niihin saattaa saada tempeä toivomalla :)

 6. Kukkakaaliriisi.. Mieletöntä! Tällaisia jänniä reseptejä lisää!

 7. Vielä parempaa tästä tulee, kun uppopaistaa tempen ensin kookosrasvassa… Balin reissun parasta antia oli paikalliset kokkikurssit ja siellä siis oli lähes tää sama resepti :) sotkua siitä vähän tulee sisällä, me hyödynnettiin sähköwokkia pihalla niin ei koko kämppä haissut rasvalta..

 8. Ah, tempe on aivan suosikkini! Vuoden indonesialaisissa perheissä asuneena olin aivan innoissani tästä niin maukkaasta kasvisproteiinista. Ihanaa, että suomalaisissa blogeissakin on alettu sitä käyttämään. Suomessa olen sitä aina etnisistä kaupoista hakenut, mutta en tiennyt, että vegekaupastakin sitä saa. Löytyykö tämä savustettu tempekin siis vegekaupasta?

 9. Kiitos Elina tästä, ja kaikista muistakin ihanista resepteistäsi. Niillä on aloitettu viime vuonna vähitellen siirtyminen enemmän kasvissyönnin kautta vegaaniruokavalioon (10 kk täynnä :)). Tämä on ollut yksi suosikkiresepti meillä, ja nyt kokeiltiin samalla reseptillä tehdä myös nyhtökauraa – tuli oikein maukasta! Tosin nesteen määrää piti vähän lisätä, kun nyhtis imaisee nestettä eri lailla kuin tempe. Meidän lempitempe on Palkuaisen herne-lupiini-kauratempe. Sekin on mieto ja ehkä vielä ”tavallisemman” makuinen kuin pelkkä lupiini. Nämä ovat toki makuasioita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights