Ruokavuosi 2015

Onpas ollut melkoinen vuosi! Nyt on hyvä hetki katsoa taaksepäin. Mitä herkkuja viime vuonna tulikaan kokkailtua?

härkäpapu-makaronilaatikko (1 of 1)

Tammikuussa pidin pitkästä aikaa lomaa ja vietimme pari viikkoa Karibialla Tobagon auringon alla. Vegaanin keittiössä -kirjasta putkahti kauppoihin toinen painos muutamalla uudella reseptillä höystettynä. Tammikuun suosikkireseptiksi nousi kuitenkin härkäpapu-makaronilaatikko.

linssisämpylät (1 of 1)

Helmikuussa löysin Kiitos hyvää -kirjasta kauan metsästämäni täydellisen kookosjogurtin reseptin. Kuukauden hitti oli kuitenkin linssisämpylät, jotka ovat sittemmin keränneet kovasti kehuja.

vegaanin_minipavlovat (1 of 1)

Maaliskuussa testasin hitiksi muodostuneita kikhernemarenkeja ja tein vegaanisia minipavlovia. Maaliskuu olikin aika aktiivinen blogikuukausi ja kokkailin paljon helppoja arkiruokia, kuten soijasuikale-pinaattipastaa ja hoisin tofua.

banaanikeikauskakku (1 of 1)

Huhtikuussa tein testin ekologisista astianpesuaineista. Kokkailin lisukkeeksi ihanaa inkivääri-pähkinägremolataa ja laitoin siman tekeille.  Leivoin pitkästä aikaa gluteenittomasti ja tein banaanikeikauskakkua.

limeraakakakku (1 of 1)

Toukokuussa alkoi tapahtua. Tein nopean päätöksen perstuntumalla: irtisanoin itseni floristin hommista ja päätin ryhtyä yrittäjäksi ja kauppiaaksi Turun Vegekauppaan. Toukokuun fiiliksistä voi lukea lisää täältä. Ehdin ensimmäistä kertaa vuosiin viettämään äitienpäivää ja vein äidille mukanani raikkaan limeraakakakun. Kuun loppupuolella valmistin pitkästä aikaa parsaa ja tein siitä herkullista focacciaa. Kauan odotettu viljelypalsta osoittautui täydelliseksi katastrofiksi.

etelä-amerikan-perunasalaatti (1 of 1)

Kesäkuussa aika kului pitkälti liiketilaa remontoidessa ja uusia asioita opetellessa. Vegekaupan avajaispäivä venyi viikoilla tavarantoimittajan sekoilun takia. Ehdin kuitenkin kokkailemaankin. Tein muun muassa Etelä-Amerikan perunasalaattia ja paahdoin uunissa kanelilla ja sokerilla maustettuja kikherneitä.

currywurst (1 of 1)

Heinäkuussa koitti viimein Vegekaupan avajaiset! Oli aika huikeaa, kun yli 100 ihmistä oli jonossa kaupan ovella ennen avajaisia! Pääsin käymään Jalotofun tehtaalla ja kokkailin siitä innostuneena tofu-salaattivartaita. Kuukauden herkkumättöresepti oli kuitenkin ehdottomasti vegaanin currywurst.

chipotle-bataattikeitto (1 of 1)

Elokuussa jatkoin ravitsemuskirjoituksia aiheena rauta. Tein lapsuudesta tuttuja riisimuro-suklaanamuja raakasuklaasta ja kvinoamuroista. Chipotle-bataattikeitosta tuli kuukauden hitti.

kikhernepizza (1 of 1)

Syyskuussa tein pizzapohjan kikhernejauhoista. Innostuin syömään hullun lailla lupiinitempeä ja kokkasin siitä mm. ruisburgereita. Venezuelalaiset maissipannukakut löysivät tiensä meidän brunssipöytäämme.

hasselpahkinamokkapalat2 (1 of 1)

Lokakuussa työt veivät mennessään, mutta onneksi ilmestyi Satu Saunion ihana Tuulispään leivontakirja! Leivoin hasselpähkinämokkapaloja hyvällä menestyksellä.

kakku2W (1 of 1)

Marraskuun hittiresepteiksi muodostuivat edullisista raaka-aineista valmistuva budjettikokin raakakakku sekä inkivääri-mantelitortut. Kuukausitolkulla väännetty Vegekaupan verkkokauppa saatiin vihdoin ja viimein auki!

rakuunaporkkanat_manteliricotta (1 of 1)

Joulukuussa oli kiire ja joulufiilis kateissa. Jouluruokien sijaan kokkasin soijabolognesea ja tempe-kookoscurrya. Kuukauden lempireseptini oli kuitenkin uunissa paahdetut rakuunaporkkanat ja manteliricotta. Valmisruokarintamalla mahtavinta oli, kun saimme Vegekauppoihin hollantilaisen De Vegetarische Slagerin tuotteet myyntiin! Jouluna oli mahdollista pitää vähän vapaata ja karkasimme Prahaan.

Olen vieläkin vähän ihmeissäni, mitä kaikkea vuoden 2015 aikana ehti tapahtua. Toivon ensi vuodelle, että opin hieman priorisoimaan asioita ja delegoimaan töitä. Ja tietysti toivon, että Vegekaupassa kauppa käy, niin pystyn mahdollisesti itse pitämään välillä vähän vapaata ja tekemään ruokaa. Sormet syyhyäisivät jo päästä kirjoittamaan uutta keittokirjaa, mutta ehkä en nyt enää uskalla ottaa yhtään uutta projektia tähän kylkeen ;) Tänä vuonna täytän 30, joten odotan jännityksellä iskeekö kriisi. Ruokakriisi vai joku muu kriisi, se jää nähtäväksi!

Niin ja kiitos teille, ihanat Chocochilin lukijat! On ollut ihanaa huomata, että blogin lukijamäärät kasvavat jatkuvasti (joulukuussa oli taas kaikkien aikojen kävijäennätys!) ja vegaaniruoka kiinnostaa koko ajan enemmän. Toivottavasti pysytte kyydissä tänäkin vuonna!

Onnekasta uutta vuotta!

12 vastausta kirjoitukseen “Ruokavuosi 2015

 1. Kiitos aivan ihanasta blogista! Tämä on mun luottopaikka, jos inspiraatiota kokkailuun ei ole – aina löytyy hyviä ohjeita.

 2. Sinulla on ollutkin todella mullistava vuosi 2015 – ja niin oikeastaan itsellänikin, joskin pienemmässä mittakaavassa! Itse lähdin nimittäin vuosi sitten tämän Chocochili-blogin innoittamana mukaan Vegaanihaasteeseen, ja niin siinä sitten kävikin että jatkoin ensin ”kotivegaanina” ja loppusyksystä siirryin täysin vegaaniseen ruokavalioon! Ja nyt itse Vegaanihaasteen tuutorina lähetän kaikille tuutoroitavilleni linkin tänne sun blogiin – kiitos sinulle Elina kun teet meille niin helpoksi ja herkulliseksi tämän vegaanisen ruokavalion! :)

  1. Tällaiset palautteet ovat kyllä parhaita, ja se syy, miksi blogin pitäminen pysyy mielekkäänä vuodesta toiseen! :)

 3. Hei,
  Kiitos hyvistä resepteistä ja ihanasta blogista! Pidän tosi paljon Vegaanin keittiössä -kirjastasi, siinä on loistavia reseptejä myös opiskelijan kukkarolle. :) Odotan innolla mahdollista uutta keittokirjaa, jos sellaisen päätät tehdä. :D Kyselisin vähän vinkkejä Ruotsiin. Opiskelen eläinlääkäriksi ja olen lähdössä ensi kevääksi vaihtoon Ruotsiin Uppsalaan. Onko Ruotsissa jotain Vegekaupan tai Ruohonjuuren tapaisia kauppoja? Entä löytyykö sieltä hyvin vegaaneille sopivia tuotteita (tofua, soijajgurttia, kasvimaitoja, …)? Onko sinulla muuten lemmikkiä (koiraa, kissaa tms.)? Ruokitko vegaanina myös sitä kasviperäisellä ravinnolla? Perheeni luona asuvaa koiraamme ruokitaan perus koiranruuilla mutta olen itse pohtinut kasvisruuan tarjoamisen eettisyyttä sekä koiran että ruokaeläimen näkökannasta. Olisiko sinulla tähän jotain mielipidettä tai neuvoa?

  1. Ruotsissa on GoodStore, mutta kivijalkakauppoja on ainoastaan Tukholmassa. Mun kokemuksen mukaan Ruotsissa on kuitenkin tosi hyvät valikoimat ihan normikaupoissakin, joten ei hätää! :)

   Mulla ei ole lemmikkejä – pidän niiden pitämistä itse monella tapaa ongelmallisena. Mielestäni koiralla on oikeus elää siinä missä lehmälläkin, enkä voisi tappaa muita eläimiä sen takia, että voin pitää eläimiä kotona omana viihdykkeenäni. Koira ymmärtääkseni kuitenkin voi oikein koostetulla vegaaniruokavaliolla ihan hyvin. Jokainen kuitenkin tekee omat päätöksensä lemmikkien pitämisestä ja millä niitä ruokkii. Meillä ei lemmikkejä kuitenkaan ole, vaikka eläimistä kovasti pidänkin.

 4. Sun blogista on kyllä ollut tosi paljon apua ruuanlaitossa, kun alkusyksystä ryhdyin itsekin ihan täysin vegaaniksi :) kaikki ohjeet on tosi selkeitä ja helppoja, lähes aina kuitenkin jollain yllättävällä twistillä – just sellasia mistä itsekin tykkään. Mun äiti on myös lopettanut lihansyönnin ja fanittaa blogiasti yhtä paljon kuin minäkin, ja hänellekin on vegaanin keittiö tullut tutuksi ohjeittesi myötä :) jonkun reseptin kommenttiboksissa olit maininnut että ”hyvä kasvisruoka puhuu puolestaan”, ja se kyllä pitää niin paikkansa! Siinä olet onnistunut varsin hyvin. ^^

  Hyvää uutta vuotta Elina! Toivottavasti jaksat tänäkin vuonna inspiroida yhtä ahkerasti :)

 5. Kiitokset minunkin puolestani upeasta blogista ja keittokirjasta! Matkani vegaaniksi on ollut helppo, kun toimivia ja maistuvia reseptejä sekä muita vinkkejä ja ohjeita on näin hyvin tarjolla. Näillä ruoilla on myös saanut murskattua monien vannoutuneiden lihansyöjien ennakkoluuloja vegeruoasta. Lisäksi lähipiiristäni monet ovat siirtyneet kohti vegaanista ruokavaliota (ja elintapoja yleensä) ja testailevat uusia ohjeitasi samalla innolla kuin minäkin.

  Kiitos vielä kerran ja ihanaa uutta vuotta!

 6. Kiitos blogista, uusin kirjakin tuli sen innoittamana ostettua. Auttaa tosi paljon ruuanlaitossa, aloin 2015 alussa vegaaniksi ja nyt innostunut kokkaamaan enemmän kuin koskaan ja yleensäkin ruokia, joita en ole aikaisemmin tehnyt kuten vaikka leipää. Jouluruuatkin meni ihan tämän blogin opeilla, erityisesti saaristolaisleipä keräsi kehuja ruokapyödässä.

 7. Olen käynyt lukemassa blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti jo pitkään, koska tämä on yksinkertaisesti paras ruokablogi johon olen törmännyt! Aina kun tuntuu siltä, että keittiön kaapeissa ei ole mitään, mistä saisi maistuvan aterian aikaiseksi, tiedän mistä lähden etsimään reseptiä. Pidänkin erityisesti siitä, että monet reseptisi pitävät sisällään niitä perusraaka-aineita, joita kotoa yleensä aina löytyy. Silti näistä tutuista aineksista saa loihdittua aina jotain uutta ja maistuvaa!

  Kokeilimme siskoni kanssa uutena vuotena noita minipavlovia. Täytyy myöntää, että emme odottaneet niiden olevan kovin suuri makuelämys. Vähintäänkin pelkäsimme, että epäonnistumme niiden paistamisessa. Mutta niin siinä vain kävi, että pavlovat yllättivät meidät ja muut syöjät täysin. Aivan uskomatonta miten säilykekikherneiden liemestä voi saada aikaan jotain tuollaista! Koostumus ja maku olivat kohdallaan ja jopa isäni, joka ei piittaa marengeista, tykkäsi niistä kovasti. Kiitos siis tästäkin loistavasta reseptistä! :)

  Tämän ylistyksen loppuun haluan vielä lisätä, että kirjasi Vegaanin keittiössä on aivan huikean hyvä keittokirja! Monet kirjan ruoista ovat jo muodostuneet meidän vakkari arkiruoiksi. Iso kiitos sekä blogistasi että kirjastasi ja menestyksekästä vuotta 2016!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights