Gluteenittomat bataattiblondiet

Jääkaapissa notkui vielä yksi bataattimöhkylä, jonka hamstrasin torilta tarjouksesta viime viikolla. Upotin sen blondietaikinaan, eikä lopputuloksesta tullut lainkaan pöllömpi!

gluteenittomat_bataattiblondiet

Hyödynnän usein erilaisia kasviksia myös makeassa leivonnassa. En sen vuoksi, että niiden avulla leivonnaisista tulisi terveellisempiä, vaan koska kasvikset tekevät monista leivonnaisista todella meheviä. Kokeilkaa vaikka porkkanakakkua, kesäkurpitsa-suklaaruutuja tai punajuuribrownieita Vegaanin keittiössä -kirjasta! :) Tällä kertaa höystin blondiet bataatilla ja leivoin ne vaihteeksi gluteenittomista jauhoista. Lopputuloksena oli maukkaat, mehevät ja hyvin koossa pysyvät herkkuruudut, jotka eivät ole liian makeita. Halutessaan nämä voi muuten myös kuorruttaa!

Olen tykästynyt viime aikoina käyttämään gluteenittomaan leivontaan Vegekaupassakin myytävää Doves Farmin gluteenintonta vaaleaa jauhoseosta. Sillä onnistuu leivonnainen kuin leivonnainen! Oma tietotaitoni gluteenittomien jauhojen käyttäytymisestä ei vieläkään riitä omien sekoitusten tekemiseen, joten nuo valmiit jauhoseokset ovat kyllä hurjan käteviä.

Gluteenittomat bataattiblondiet

Kuivat aineet:

 • 3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (Doves Farmin vaalea jauhoseos)
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1 rkl kanelia
 • 1 tl jauhettua inkivääriä
 • 1 tl vaniljasokeria
 • hyppysellinen suolaa
 • 0,75 dl koivusokeria (tai tavallista sokeria)
 • 50 g vegaanista suklaata karkeana rouheena

Kosteat aineet:

 • 1,5 dl bataattisosetta*
 • 1,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
 • 2 rkl pellavarouhetta
 • 0,5 dl rypsiöljyä
 1. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.
 2. Yhdistä bataattisose, soijamaito, pellavarouhe ja rypsiöljy.
 3. Kääntele kuivat ja kosteat aineet sekaisin ja levitä taikina esim. nuolija avulla pieneen uunivuokaan (noin 20x25cm) leivinpaperin päälle.
 4. Paista blondieita 175 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä hetken ja leikkaa sitten paloiksi. Ruudut ovat parhaimmillaan uunituoreina, hieman lämpiminä.

*Bataattisoseen tekemiseen tarvitset  noin 300g bataattia (punnittu kuorittuna). Paloittele bataatti ja keitä se pehmeäksi. Kaada vesi pois, soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä hetki ennen käyttöä.

gluteenittomat_bataattiblondiet2

5 vastausta kirjoitukseen “Gluteenittomat bataattiblondiet

 1. Tein tätä pienillä muutoksilla, oman ruokakaapin sisällön rajoissa (mm. spelttijauhoja ja kookosöljyä noiden mainittujen sijaan). Tuli aivan sairaan hyvää! Niin kuin sanoit, bataatti tuo sellaista herkullista mehevyyttä. Pitää laittaa ohje talteen :)

  1. Kiva kuulla, että onnistuivat! :) Täytyy itsekin vielä testata tästä tavallista gluteenillista versiota!

 2. Näistä tuli aivan ihania! Kiitos reseptistä! Laitoin spelttijauhoja kun niitä löytyi kaapista ja jätin pellavarouheen pois, kun sitä taas ei ollut kaapissa. Onnistui ja maistui silti oikein hyvin :) Teen varmasti vielä uudestaan.

 3. Leivoin näitä eilen pienin muunnoksin; jauhoina käytin kaura-,tattari- ja mantelijauhoja, käytin aitoa vaniljajauhetta, sokerin sijasta lorauksen vaahterasiirappia, pellava jäi pois ja öljynä oli kookos. Ja lopputulos oli aivan mielettömän hyvä!! Niin meheviä ja suussasulavia, myös vieraiden mielestä :) Päälle laitoin vielä ohuen hunnun samaa suklaata, mitä käytin pohjaan (vege sokeriton). Ehdottomasti testaan ohjetta vielä uudelleen! Bataatti toimii leivonnaisissa todella hyvin, samoin banaani :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights