Cashewtuorejuusto ja vatsaystävällinen leipä

Yhteistyössä Fazer – Hapatettu ruohosipulicashewtuorejuusto ja muutama sananen vatsan hyvinvoinnista.

cashewtuorejuustoMinua ei tarvinnut houkutella kahta kertaa mukaan Blogiringin, Indiedaysin ja Fazerin kampanjaan, jonka teemana on vatsan hyvinvointi ja uudet Fazerin vatsaystävälliset leivät. Taisin täälläkin joskus kirjoitella vatsaongelmistani, joista kärsin kolmisen vuotta  sitten. Vatsani oli jatkuvasti turvoksissa ja kipeä. Epäilin soijaa, gluteenia, kahvia, kaaleja, FODMAP-hiilihydraatteja, omenoita, ja stressiä. Pahin yhdistelmä mitä saatoin syödä, oli välipalaksi syöty pala ruisleipää ja omena, jotka huuhtelin alas kahvilla. Olin vuorotellen ilman gluteenia, ilman omenoita, ilman kahvia ja vähensin papujen syöntiä. Mitään yhtä syytä vaivoihin ei ikinä löytynyt. Maitohappobakteerikuuri auttoi kuitenkin pahimpaan ja tilanne rauhoittui lopulta kokonaan kun lakkasin syömästä leipää ja omenoita joka päivä. Vatsanongelmista viisastuneena en edelleenkään syö leipää päivittäin, ja silloin kun syön sitä, välttelen ruisleipää ja valitsen kaupasta yleensä 100% kauraleivän joka tuntuu sopivan vatsalleni paljon paremmin.

Ongelma on ollut kuitenkin se, että rakastan ruisleivän makua ja monet kaupan kauraleivistä on koostumukseltaan kuivia, joten kulinaristi valitsee silti silloin tällöin leipähyllystä vatsaa uhmaten maultaan parempia vaihtoehtoja. Vatsa on pahimmista ajoista rauhoittunut eikä vielä tapahdu katastrofia jos syön palan ruisleipää silloin tällöin. Päivittäiseksi herkuksi sitä en silti voi ajatella. Olinkin aika innoissani, kun kuulin, että Fazer on kehitellyt uusia vatsaystävällisiä juurileipiä.

fazer-vatsaystavallinen

Olen viime viikot mutustellut Fazerin Vatsaystävällinen -sarjan uutuusleipiä, eikä vatsa ole huudellut mitään vastalauseita. Olen tykästynyt erityisesti sarjan kauraleipään, jossa on oikean juureen leivotun leivän maku ja ihana mehevä koostumus. Ja kyllä, myös vatsaystävällinen ruisleipä maistuu hyvältä ja sopii ruisleipäkriittiselle vatsalleni. Mahtavaa! Sarjasta löytyy muuten myös gluteeniton vaihtoehto, jos gluteenia sisältävät viljat eivät sovi. Leivistä ja niiden valmistusmenetelmistä voi käydä lukemassa lisää Fazerin sivuilta.

Uskon, että yksi tärkeä tekijä vatsani hyvinvoinnille on ollut maitohappobakteerien lisäksi erilaisten hapatettujen tuotteiden lisääminen ruokavaliooni. Syön nykyään usein tofun tilalla tempeä, juon kombuchaa, syön hapatettua soijajogurttia ja syön ruokien lisukkeena usein hapankaalia tai kimchiä. Myös pähkinöiden liottaminen ja hapattaminen tekee niistä paremmin sulavia. Teen aika usein kotona pähkinöistä erilaisia tuorejuustoja, jotka paitsi valmistuvat helposti ja maistuvat ihanilta, myös sopivat hyvin vatsalle.

Ruohosipulilla maustettu cashewtuorejuusto sopii erityisen hyvin Fazerin vatsaystävällisen ruisleivän päälle. Nam!

Hapatettu cashewtuorejuusto

 • 3 dl cashewpähkinöitä
 • vettä liottamiseen
 • 1 tl sitruunamehua
 • noin 0,5 tl suolaa
 • noin 0,5 dl vettä
 • 1 maitohappobakteerikapseli
 • kourallinen tuoretta ruohosipulia silputtuna
 1. Laita pähkinät kulhoon ja kaada kylmää vettä pähkinöiden päälle niin paljon, että ne peittyvät. Jätä pähkinät likoamaan jääkaappiin yön ajaksi.
 2. Kaada liotusvesi pois. Soseuta pähkinät tehokkaalla tehosekoittimella sileäksi massaksi yhdessä suolan, sitruunamehun ja veden kanssa. Lisää vettä tarvittaessa.
 3. Sekoita joukkoon maitohappobakteerikapselin sisältö ja anna tuorejuuston tekeytyä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Siirrä tuorejuusto jääkaappiin yöksi.
 4. Sekoita lopuksi joukkoon silputtu ruohosipuli.
 5. Nauti vatsaystävällisen leivän kanssa.

Vinkki! Kaikki maitohappobakteerikapselit eivät ole vegaanisia, sillä kuori saattaa sisältää liivatetta ja sisältökin mahdollisesti eläinperäisiä aineita. Vegaanisia maitohappobakteereja löytyy mm. luontaistuotekaupoista ja netissä iHerbistä.

cashewtuorejuusto2

Indiedays ja BRM yhteislogo

Yhteistyössä Fazer

48 vastausta kirjoitukseen “Cashewtuorejuusto ja vatsaystävällinen leipä

 1. Hieno uutuus fazerilta, mutta täytyy sanoa tähän että voisin kyllä lyödä vetoa että mikä tahansa ruistaikinajuureen leivottu aito ruisleipä on yhtä- tai vieläkin vatsaystävällisempi kuin mikään fazerin leipä. Niissä ei sitäpaitsi ole hiivaa, ja ovat monesti leivottu luomuruisjauhoihin joka myös voi vaikuttaa positiivisesti, bakteerikannat ovat sitä monimuotoisemmat mitä lähempänä ollaan luomulaatua (koska luomupeltojen maaperä voi paremmin, ei torjunta aineita, jne.).

  Pitäis kokeilla tehä jokin hapatettu levite, harmi vain kun cashewpähkinät ovat niin kalliita. Pitäis keksiä jokin korvike.

  1. Näin voi olla, mutta fazerin ruisleivässä on laskettu FODMAP-yhdisteiden määrää mikä on useimmiten kaikkien vatsavaivojen taustalla. Vaikka leipä leivottaisiin muuten kuinka hyvistä jauhoista tahansa ja perinteisesti niin ei ole takeita että leivässä olisi vähemmän FODMAP yhdisteitä eikä moni leipomo edes tiedä mitä FODMAP tarkoittaa. Perinteiset leipomot ja menetelmät ovat ihania ja suosinkin itse heidän leipiään esimerkiksi kauraleivän suhteen aina kun on tarjolla, mutta ruisleipää en mahaongelmaisena uskaltaisi kokeilla ellei FODMAPeja olisi tietoisesti laskettu kuten tässä Fazerin uutuudessa

   1. Joo, FODMAP-ongelmiin ei auta vaikka kuinka olisi juurileipää. Ja itsekin saan aivan jäätävät vatsavaivat myös juureen leivotusta ruisleivästä, eli se ei selvästi itselläkään ole se ongelma.

  2. Fazer ruisleivät leivotaan aitoon taikinajuureen. Valikoimastamme löytyy myös luomujauhoista/juuresta tehtyä ruisleipää: Oululaisen Jälkiuunileipä ja Jälkiuunipalojen luomu-versiot.

 2. Mua on kutkutelleet nämä vegaaniset pähkinäjuustot jo varmaan vuoden. Josko nyt olis hyvä aika vihdoin kokeilla? :)

 3. Tuota leipää täytyy testata. Minullakin vatsa närkästyy nykyään ruisleivistä. Samat proseduurit karsimalla käyty läpi. Ei ole väliä onko juurileipää, vatsa kiukuttelee silti. Eli aion ehdottomasti kokeilla mitä vatsa sanoo tästä leivästä. Maitohappobakteerit otettu täälläkin käyttöön ja ne tasoittivat kyllä ( alun vaikeuksien ) jälkeen oloa. Täytyypä testata myös tuo tuorejuusto.

 4. Olen ollut näistä leivistä varovaisen utelias, mun rakas perusaamiainen kun sisältää jälkiuunileipää ja kahvia ja jommankumman (tai molempien) epäsuotuisa vaikutus mun massuun on aika ilmiselvä. Maitohappobakteerikapselin käyttö pähkinäjuuston hapattamiseen on tosi kiinnostava juttu, kokeilen ehdottomasti!

 5. Ihana uusi resepti taas leivänpäällisiin. Vegaanisten reseptien toiveet kasvavat koko ajan, joten kiitokset taas vinkistä, Elina :)

 6. Minun pitäisi varmaan hankkia ensin uusi tehosekoitin. Olen nykyisellä pari kertaa kokeillut pähkinöiden hieromista tahnaksi, mutta siitä ei tule mitään ennen kuin moottori leikkaa kuumentumisen takia. Kone tietysti on jo parikymmentä vuotta vanha, joten ehkä olisi aika uusia… :-)

  1. Heh, joo :) Hyvä tehosekoitin (=Vitamix meillä) on ehdottomasti ollut kyllä parhaita keittiövälinehankintoja meillä ja kaiken rahan arvoinen.

 7. Saa kyllä olla tosi onnellinen kun on säästynyt vatsaongelmilta, ne kun tuntuvat nykyään olevan niin valtavan yleisiä.

  1. Lucky you! Minäkin luulin olevani se tyyppi, joka voi syödä huoletta mitä tahansa, mutta sitten se vain osui omallekin kohdalle :/ Vatsahommat on kyllä siitä hankalia, kun syyn löytäminen vaivoille voi olla tosi vaikeaa.

 8. Mä oon ihan ihastunut näihin Fazerin uusiin leipiin! Me ei kauheasti leipää olla syöty, mutta nyt meinaa paketti tarttua joka kerta kaupassa käydessä matkaan.
  Tuota cashew-juustoa pitää myös ehdottomasti testata, kuulostaa ihanalta!

  1. Nämä taisivat kyllä jäädä täälläkin vakiokäyttöön :) Varsinkin toi kauraleipä, nam.

 9. Ihan uuden näköisiä leipiä minulle, täytyykin seuraavalla kauppareissulla tutkia vähän paremmin leipähyllyt.

 10. Meillä apukokilla on haastava vatsa ja olenkin hypistellyt näitä leipiä kaupassa uteliaana, ehkä nämä sopisivat hänelle paremmin :) itse syön kaikenlaista leipää, mutta tuo toinen puolisko pitäytyy yleensä 100% kauraleivässä tai gluteenittomassa.

  1. Kiitos! :) Mä teen usein itse myös jogurttia (cashewpähkinöistä tai kookosmaidosta), joka hapatetaan maitohappobakteereilla. Hyvää!

 11. Vegaaniset juustot ovat omalla kohdallani rajoittuneet lähinnä mantelifetaan (joka on kyllä superihanaa!), mutta josko tämän myötä tulisi kokeiltua myös hapatettua tuorejuustoa. Kiitos inspiraatiosta!

 12. Onpa kiva uutuus. En ole vielä tätä leipää kaupassa bongannut, pitääkin katsella paremmin ympärilleen.

  1. Vielä viime viikolla ei meidän lähikaupassakaan ollut, mutta nyt jo löytyy :) Kannattaa siis vilkaista uudemman kerran!

 13. Eipä ole minullekaan tullut mieleen käyttää maitohappobakteereja näin! FODMAP-oireet ovat tuttuja, mutta näihin uusiin leipiin ei ole tullut tartuttua. Tuo ruisleipä näyttää siltä, että siinä voisi olla jotain mallasta. Oliko se yhtään makea?

  1. Joo, leivässä on mallasuutetta. Ei nyt voi sanoa, että leipä olisi makeaa, mutta ei myöskään happaminta ruisleipää mitä löytyy :)

   1. Voihan nenä. Suomalaisten makupalettia leipien osalta ollaan vahvasti kyllä viemässä makeampaan päin. Muutos, josta tällainen itä-suomalainen hapanleivän syöjä ei tykkää yhtään!

 14. Tuo juusto alkoi kiinnostaa. Jonkun verran noista aina lukee, koskahan rohkaisee mielensä kokeilla…

 15. Ruisleivän suurkuluttajana vatsaongelmat olisivat kyllä tosi viheliäinen juttu. Musta tuntuu että oma vatsa pysyy just kunnossa ruisleivän ansiosta. Kiva kuulla että tämä sopii sinullekin! Ihan uusi juttu mulle tälläinen maitohappobakteeri-cashew-vegaanilevite! Kuulostaa maukkaalta :)

  1. Uskon, että leipä on kaikkine kuituineen hyväksi vatsalle, mutta jotain outoa siinä ruisleivässä on, kun se ei vaan ainakaan säännöllisesti syötynä sovi mun systeemiin. Ihanaa, että oot välttynyt ongelmilta! :)

 16. Olipa mielenkiintoisen oloinen resepti :) Mitenhän kauan tämä levite säilyy jääkaapissa?

 17. Ooooh mitä juustoa! Tästä tuli piimäjuustofiilis, sitä on ollut vähän välillä ikävä vegaanina. Soseutin sauvasekoittimella eli jäi juuri oikealla tavalla rakeiseksi. Kiitos ohjeesta! :)

 18. Tehdäänkö hapatus kannella vai ilman? Ts. mikä on hapen rooli tässä? Käsittääkseni kasvisten fermentoinnissa kasvikset eivät saa päästä hapen kanssa kosketuksiin, koska ne pilaantuvat silloin, mutta fermentoinnissa vapautuu hiilidioksidia, jonka pitäisi päästä kuitenkin ulos astiasta ja jos ei pääse, se vaikuttaa ilmeisesti paljonkin makuun. Ajatuksia? :)

 19. Minulla on hakusessa erityisesti ruisleivän päällisiä (juuston korvikkeita) ja tämän reseptin haluan ehdottomasti kokeilla. Mutta miten osaan ostaa oikeanlaisia maitohappobakteereja juuri tähän? Niitähän on hirmu paljon erilaisia, kussakin myytävässä valmisteessa omanlaisensa, vähän muista poikkeava bakteerikokoelma.

  1. Olen itse käyttänyt tähän muistaakseni ainakin Puhdas+ maitohappobakteereja. Kauppojen perusmaitohappobakteereissa on kyllä melkolailla samoja kantoja, ne eivät ihan hirveästi eroa keskenään. Voit toki testailla erilaisia ja selvitellä mikä on itselle mieluisin!

   1. Kiitos nopeasta vastauksesta. Näyttääkin olevan tuo Puhdas+ tällä hetkellä tarjouksessa Ruohonjuuressa. Täytyy kauppareissulla hakea. Kiitos muutenkin tästä blogistasi – olen löytänyt ideoita moneen asiaan, varsinkin nyt, kun yli 30 vuoden kasvissyöntiuran jälkeen olen vihdoin luopunut myös maitotuotteista ja kananmunista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights