Mausteinen fenkoli-makkarapata

Syksyn herkullisin pataruoka syntyy mausteisista seitanmakkaroista ja fenkolista.

fenkoli-makkarapata

Lomalta on palattu ja ajatus luistaa taas ihan toisella tapaa kun huilaa välillä! Kreikassa auringonpaiste helli ja tuli herkuteltua muun muassa ihanilla munakoisoruoilla, viininlehtikääryleillä ja tuoreilla viikunoilla. Teki kieltämättä hyvää välillä vain olla!

Reissusta jäi korvan taakse monia kivoja ruokaideoita toteutettavaksi, mutta palaan niihin myöhemmin. Vaikka ruoka Kreikassa oli hyvää, proteiini puuttui melkein aina. Olenkin siis reissun jäljiltä himoinnut hullun lailla mm. tofua ja seitanmakkaroita ja hamstrasin ensimmäisen työpäivän päätteeksi Vegekaupalta kotiin läjän kaikkea proteiinipitoista :)  Tänään kokkailin kotona herkullista syksyistä pataruokaa vegaanisista merguez-makkaroista, fenkolista, tomaatista ja vanhempien pihalla kasvaneista valkosipuleista. Reilusti chiliä lisäämällä tämä sopii lämmikkeeksi kylmempiinkin syyspäiviin.

veggyness-merguez

Vegaanisia merguez-makkaroita löytyy Vegekauppojen (Turku, Tampere ja Helsinki) lisäksi myös joistakin normiruokakaupoista Wheaty-merkin alta, mikäli et asu Vegekauppojen vaikutusalueella. Voit toki käyttää tähän myös muita mausteista seitannakkeja tai vaikka Wheatyn Gran Chorizoa. Syön aika harvakseltaan nakkeja tai makkaroita, mutta merguezit toimii mausteisuudessaan älyttömän hyvin monessa ruoassa ja ihan sellaisenaankin grillattuna.

Käytin ruokaan vanhempien pihalla kasvaneita luomuvalkosipuleita, jotka on aika reilusti maukkaampia kuin useimmat kaupan valkosipulit. Tavallisia voi siis huoletta lisätä enemmän kuin ohjeessa sanotaan. Tomaattimurskaksi kannattaa tähän valita mahdollisimman hyvänmakuinen murska, käytän itse aina La Bio Idean passataa (Vegekaupasta).

Mausteinen fenkoli-makkarapata

noin 4 annosta

 • 1 iso sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 2 fenkolia
 • 200g vegaanisia merguez-makkaroita
 • oliiviöljyä
 • 1 tl balsamiviinietikkaa
 • 750 ml tomaattimurskaa
 • 0,5 dl vettä
 • 1 kasvisliemikuutio
 • 2 tl timjamia
 • chilijauhetta maun mukaan
 • 1 tlk isoja valkoisia papuja
 1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
 2. Poista fenkoleista kuivat kannat ja leikkaa ne lohkoiksi. Pilko makkarat.
 3. Kuumenna öljy padan tai paksupohjaisen kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja balsamiviinietikka. Kuullota hetki.
 4. Lisää sitten pataa tomaattimurska. Huuhtele pakkaus vedellä ja kaada se pataan. Lisää kasvisliemikuutio, fenkolit ja pilkotut makkarat. Mausta timjamilla ja chilillä ja anna padan hautua kannen alla keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 20-30 minuuttia tai kunnes fenkolit ovat pehmeitä.
 5. Huuhtele ja valuta pavut, lisää ne pataan ja kuumenna.
 6. Anna padan vetäytyä hetki. Tarkista suola ja tarjoa pata esimerkiksi maalaisleivän kanssa.

fenkoli-makkarapata2

Ihanaa kun on syksy <3

13 vastausta kirjoitukseen “Mausteinen fenkoli-makkarapata

 1. Vaikuttaa aika hyvältä, vois kyllä kokeilla (vaikka vähän pelottaa että onko noi vegemakkarat liian lihaisia…) Mut mä en oo muute ikinä tehny mitään fenkolista tai varmaan edes maistanut sitä, maistuuko se vähän niin kuin sipulilta? :D

  1. Fenkoli on ihanaa <3 Se ei muistuta sipulia, vaan siinä on sellainen aavistuksen anikseen vivahtava maku.

 2. Mä ite taas en oo ikinä voinu sietää fenkolia :D mutta ehkä siitä pitäis vaan opetella tykkäämään

 3. Kiitos ihan superhyvästä blogistasi! Täältä löytää vaikka mitä. Nyt on positiivinen ongelma…paino on alkanut nousta! Makkarapataa tarjotaan meillä nyt viikonloppuna, ja täältä löytyy myös jälkiruokia ja aamiaisbuffaan kivat antimet. Two thumbs up!

 4. Mitä on chilijauhe? Onko se sitä kaupan maustehyllyn chilimausteseosta vai jotain erikoisempaa?

  1. Chilijauhe on kaikessa yksinkertaisuudessaan kuivattua, jauhettua chiliä :) Chilimausteseos sisältää muitakin mausteita, mutta mikä ettei sekin tähän sovi, riippuen tietysti vähän siitä, mitä kaikkea siinä on joukossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights