Maailman ihanin muhammara

Muhammara on yksi lempiasioistani tässä maailmassa. Oletko jo testannut?


Lähi-idän keittiöstä löytyy hummuksen lisäksi muitakin mahtavia tahnoja, kuten tämä paahdetuista paprikoista ja saksanpähkinöistä valmistettu taivaallisen hyvä muhammara. Jos minun pitäisi syödä yhtä asiaa koko loppuelämäni, se olisi varmastikin muhammara vaalean hapanjuurileivän kanssa. 

Tämä muhammaran resepti on julkaistu alun perin kirjoittamassani Vegaanin aamupalakirjassa (Readme 2017).

muhammara

 • 200g punaista suippopaprikaa
 • 1 dl saksanpähkinöitä
 • 2 viipaletta (eilistä) vaaleaa leipää
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 tl agavesiirappia
 • ½ tl chilihiutaleita
 • ½ tl suolaa
 1. Kuumenna uuni (225°C).
 2. Pane uunipellille pätkä alumiinifoliota. Halkaise suippopaprikat ja poista siemenet. Pane paprikat uunipellille kuori ylöspäin. Paahda paprikoita grillivastuksen alla noin 15 minuuttia tai kunnes kuori alkaa kupruilla on osittain mustunut. Kääräise paprikat tiukasti folion sisälle ja anna jäähtyä. Folion sisälle kertyvä kosteus auttaa kuoren irrottamisessa.
 3. Kuori paprikat. Poista leivästä reunat. Pane kaikki aineet korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella oman mielen mukaan tasaiseksi tai karkeammaksi tahnaksi.

20 vastausta kirjoitukseen “Maailman ihanin muhammara

 1. Tämä on ihan parasta. Tullut tehtyä jo monta kertaa Vegaanin aamupalakirjasta, nam!

  1. Maultaan ihan vastaavaa ei saa aikaiseksi millään muulla, koska saksanpähkinöiden ominaismaku on sellainen, ettei sitä ihan helposti voi korvata muulla. Mutta tietenkin vastaavantyyppisiä tahnoja voi tehdä käyttämällä ihan mitä tahansa muita pähkinöitä tai siemeniä (esim. cashew tai auringonkukka), mutta ne maistuu sitten vähän erilaiselta :)

 2. Ai että tuo kuulostaa juuri sellaiselle, jota tulen kokeilemaan. Sinulla on paljon upeita uutuusohjeita minulle! Olen vasta vegeruoan alkumetreillä, tykkään!

  1. Ihana kuulla, Leena! Mun kirjoista löytyy myös paljon inspiraatiota, jos kaipailet uusia ohjeita. Opuksia löytyy kirjastosta ja kirjakaupoista :)

   1. ”Vegaanin keittiössä” on ollut käytössäni 2015 alkaen, uusimman kirjasi tilasin eilen. Ihanaa, että testaat uusia kasvisjuttuja ja jaat reseptejä meille aloittelijoille! Hyvää tätä vuotta sinulle!

 3. Millaisella mixerillä pähkinät saa tahnaksi, ei ihan tavallisilla näytä onnistuvan?

  1. Kyllä tämän saa ihan tavallisella sauvasekoittimella tehtyä! :) Saksanpähkinät ovat rasvaisuudessaan melko pehmeitä pähkinöitä. Ja pienet sattumat tässä tahnassa ei haittaa, tulee melkein parempaa jos jättää vähän karkeammaksi!

 4. Tämä on taivaallista! Olen tehnyt tätä monta kertaa Vegaanin aamupalakirjasta, ja tämä tosiaan on sellainen asia, mitä voisi helposti syödä koko loppuelämän. Niin hyvää!

 5. Tein tänään ja on huippuhyvää! Tykkään paljon Ajvarista, mutta tämä on paksuhkon piirun verran ihanampaa.

 6. Tuli todella hyvää, kiitos ohjeesta! Mulla on aika huono tehosekoitin (eikä sauvasekoitinta :D), niin ihan morttelilla murskasin saksanpähkinät ja sekoitin muihin vasta lopuksi, muut aineet kävi nopeasti tehosekoittimen kautta :)

 7. Vaikuttaa todella kokeilemisen arvoiselta! Eroaako tuon agavesiirapin maku merkittävissä määrin hunajasta tai intiaanisokerista? Näitä kun olisi jo kaapissa :) Ihanaa alkuvuotta sulle!

  1. Intiaanisokeri on niin voimakkaan makuista (minusta siinä on sellainen lakritsinen vivahde), että sitä en ehkä laittaisi tähän. Alkuperäisissä muhammaresepteissä on käytetty granaattiomenamelassia, mutta koska sitä ei lähikaupasta kovin helpolla löydy, niin joku muu juokseva makeutus siihen tilalle passaa aivan hyvin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *