Maailman ihanin muhammara

Muhammara on yksi lempiasioistani tässä maailmassa. Oletko jo testannut?


Lähi-idän keittiöstä löytyy hummuksen lisäksi muitakin mahtavia tahnoja, kuten tämä paahdetuista paprikoista ja saksanpähkinöistä valmistettu taivaallisen hyvä muhammara. Jos minun pitäisi syödä yhtä asiaa koko loppuelämäni, se olisi varmastikin muhammara vaalean hapanjuurileivän kanssa. 

Tämä muhammaran resepti on julkaistu alun perin kirjoittamassani Vegaanin aamupalakirjassa (Readme 2017).

muhammara

 • 200g punaista suippopaprikaa
 • 1 dl saksanpähkinöitä
 • 2 viipaletta (eilistä) vaaleaa leipää
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 tl agavesiirappia
 • ½ tl chilihiutaleita
 • ½ tl suolaa
 1. Kuumenna uuni (225°C).
 2. Pane uunipellille pätkä alumiinifoliota. Halkaise suippopaprikat ja poista siemenet. Pane paprikat uunipellille kuori ylöspäin. Paahda paprikoita grillivastuksen alla noin 15 minuuttia tai kunnes kuori alkaa kupruilla on osittain mustunut. Kääräise paprikat tiukasti folion sisälle ja anna jäähtyä. Folion sisälle kertyvä kosteus auttaa kuoren irrottamisessa.
 3. Kuori paprikat. Poista leivästä reunat. Pane kaikki aineet korkeareunaiseen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella oman mielen mukaan tasaiseksi tai karkeammaksi tahnaksi.

39 vastausta kirjoitukseen “Maailman ihanin muhammara

 1. Tämä on ihan parasta. Tullut tehtyä jo monta kertaa Vegaanin aamupalakirjasta, nam!

  1. Maultaan ihan vastaavaa ei saa aikaiseksi millään muulla, koska saksanpähkinöiden ominaismaku on sellainen, ettei sitä ihan helposti voi korvata muulla. Mutta tietenkin vastaavantyyppisiä tahnoja voi tehdä käyttämällä ihan mitä tahansa muita pähkinöitä tai siemeniä (esim. cashew tai auringonkukka), mutta ne maistuu sitten vähän erilaiselta :)

   1. Mietin kans samaa, kun on sama vaiva. Ehkä auringonkukan siemen voisi toimia makunsa puolesta myös. 🤔🙂

    1. Siemeniä voi kokeilla myös paahtaa! Paahdetut auringonkukansiemenet voisi olla tässä tosi hyviä :)

 2. Ai että tuo kuulostaa juuri sellaiselle, jota tulen kokeilemaan. Sinulla on paljon upeita uutuusohjeita minulle! Olen vasta vegeruoan alkumetreillä, tykkään!

  1. Ihana kuulla, Leena! Mun kirjoista löytyy myös paljon inspiraatiota, jos kaipailet uusia ohjeita. Opuksia löytyy kirjastosta ja kirjakaupoista :)

   1. ”Vegaanin keittiössä” on ollut käytössäni 2015 alkaen, uusimman kirjasi tilasin eilen. Ihanaa, että testaat uusia kasvisjuttuja ja jaat reseptejä meille aloittelijoille! Hyvää tätä vuotta sinulle!

 3. Millaisella mixerillä pähkinät saa tahnaksi, ei ihan tavallisilla näytä onnistuvan?

  1. Kyllä tämän saa ihan tavallisella sauvasekoittimella tehtyä! :) Saksanpähkinät ovat rasvaisuudessaan melko pehmeitä pähkinöitä. Ja pienet sattumat tässä tahnassa ei haittaa, tulee melkein parempaa jos jättää vähän karkeammaksi!

 4. Tämä on taivaallista! Olen tehnyt tätä monta kertaa Vegaanin aamupalakirjasta, ja tämä tosiaan on sellainen asia, mitä voisi helposti syödä koko loppuelämän. Niin hyvää!

 5. Tein tänään ja on huippuhyvää! Tykkään paljon Ajvarista, mutta tämä on paksuhkon piirun verran ihanampaa.

 6. Tuli todella hyvää, kiitos ohjeesta! Mulla on aika huono tehosekoitin (eikä sauvasekoitinta :D), niin ihan morttelilla murskasin saksanpähkinät ja sekoitin muihin vasta lopuksi, muut aineet kävi nopeasti tehosekoittimen kautta :)

 7. Vaikuttaa todella kokeilemisen arvoiselta! Eroaako tuon agavesiirapin maku merkittävissä määrin hunajasta tai intiaanisokerista? Näitä kun olisi jo kaapissa :) Ihanaa alkuvuotta sulle!

  1. Intiaanisokeri on niin voimakkaan makuista (minusta siinä on sellainen lakritsinen vivahde), että sitä en ehkä laittaisi tähän. Alkuperäisissä muhammaresepteissä on käytetty granaattiomenamelassia, mutta koska sitä ei lähikaupasta kovin helpolla löydy, niin joku muu juokseva makeutus siihen tilalle passaa aivan hyvin :)

   1. Meidän keittiöstä löytyy. Tuleeko granaattiomenamelassia sama määrä kuin agavesiirappia, jota taas en ole koskaan käyttänyt? Yritämme vähentää kaikenlaisia lisättyjä makeutuksia ruoanlaitossa. Ihme kyllä en ole koskaan kuullutkaan muhammarasta, vaikka käyn silloin tällöin ostoksilla kaupassa, jossa on todella kattavat valikoimat Lähi-Idän ja Balkanin ruoanlaittoon tarvittavia aineksia. Sitä ei ilmeisesti myydä purkitettuna, kuten useita muita tahnoja. Tuore itse tehty on yleensä aina parasta. Täytyy heti kokeilla.

    1. Nyt kun googlasin ohjeen niin sieltähän se muhammara löytyi. Ruotsalainen zeinaskitchen.se laittaa tähän kaupasta ostettua valmista paprikapuretta, jota myydään säilykkeenä, mietoa ja vahvaa. (Mikäli on kauhea nälkä, niin ehkä ei viitsi paahtaa ja kuoria paprikoita.) Paprikapure on valmistettu paahdetuista paprikoista. Aion kuitenkin laittaa tähän itse paahdetuista paprikoista tehtyä puretta.

 8. Hei, pöhkö kysymys,mutta voinko korvata vaalean leivän jollain,onko välttämätön?! Aloin tekemään tätä ja ei nyt juuri ole yhtään vaaleaa leipää:D

  1. Vaalea leipä tekee muhammaran koostumuksesta pehmeämmän ja kermaisemman. Ihan samanlaiseen lopputulokseen et ehkä pääse ilman, mutta kenties voisit ensi hätään lisätä pähkinöitä?

 9. Kiitos vinkistä! Lopulta pakastimesta löytyikin onneksi juureen leivottua vaaleaa sämpylää,joka uskoakseni ajoi asiansa tässä. Ainakin lopputulos oli herkullista ja maistui keittoruoalla oman hapanjuurileivän levitteenä! Kiitos ohjeesta:)

  1. Saat palaneen makuista muhammaraa. Paprikoiden paahtamisen juju on siinä, että niiden kuori paahdetaan palaneen mustaksi, jotta niistä tulee todella makeita.

 10. Tulin vaan kertomaan, että tämä muhammara on pitkään aikaan parasta, mitä olen suuhuni laittanut. Melkein nuolin tehosekoittimen tämän tahnan jäljiltä. Melkein parempaa kuin kestosuosikkini hummus.

 11. En löytänyt pikaisella googletuksella mistään vastausta tähän: säilyykö muhammara pakkasessa hyvin, ja jos säilyy niin kuinka kauan? Onko joku kokeillut?

  1. Lähestulkoon kaikkea voi pakastaa, muhammarakin varmasti säilyy vaikka on tietysti aina parempaa tuoreena. Sanoisin, että säilyy pakastimessa hyvin ainakin muutaman kuukauden.

 12. Tämä niksi ei yritäkään tulla ajoissa aiemmalle kysyjälle, mutta ehkä on hyödyksi tulevaisuudessa: korppujauhot ja kaurahiutaleet on useimmiten mainio tapa korvata vaalea leipä (pari palaa) tahnoissa ja sosekeitoissa. Tarvittaessa suolan, veden ja öljyn määrää voi hienosäätää jos tuntuu, usein ei edes tarvi kun leipää käytetään niin pieni määrä.

  Mutta ikisuosikkeja tämä tahna! Siksi tämä kommenttikin, kun tuli taas kerran palattua tähän reseptiin… :)

 13. Kiitos ohjeesta- on ihananmakuista! Onneksi ohje tupsahti tulla vastaan ❤️.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights