Nyhtökaura-sieniwellington

Kinkun sijaan joulupyödän voi kruunata herkullinen kasviswellington.


Joko teillä on aloitettu joulupöydän suunnittelu? Jos kaipaat vaihtelua seitankinkulle tai tofulle, vegeversio brittiläisestä wellingtonista on näyttävä ja superherkullinen joulupöydän pääruoka.

Tämä resepti on julkaistu alun perin kirjoittamassani Vegaanin joulukirjassa ja viime vuonna hieman muunneltuna myös Helsingin Sanomissa.

nyhtökaura-sieniwellington

noin 10 annosta

Sienitäyte

 • 400 g ruskeita herkkusieniä
 • 1-2 lehtisellerin vartta
 • 1 sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 rkl olliviöljyä
 • 2 rkl balsamietikkaa
 • 3 oksaa tuoretta rosmariinia
 • ½ tl suolaa
 • mustapippuria myllystä
 • ½ dl cashewpähkinöitä

Paistettu nyhtökaura

 • 1 pkt nyhtökauraa (maustamaton)
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • ½ tl suolaa
 • 1 tl kuivattua timjamia
 • ½ dl kaurakermaa

Lisäksi

 • 1 kpl / 600 g isoa lehtitaikinalevyä
 • 2-3 rkl kaurakermaa voiteluun
 • tuoretta rosmariinia koristeluun
 1. Ota lehtitaikinalevy sulamaan reilua tuntia ennen leipomista.
 2. Kuumenna uuni 225 °C:seen.
 3. Pilko herkkusienet ja hienonna selleri. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää pannulle sienet, selleri ja sipulit. Mausta balsamietikalla. Irrota rosmariininoksista lehdet ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Lisää lopuksi cashewpähkinät pannulle ja kuumenna. Siirrä sienipaistos tehosekoittimeen ja sekoita nopeasti karkeaksi tahnaksi.
 4. Kuumenna pannu uudelleen. Lisää öljy, nyhtökaura ja mausteet. Paista nyhtökauraan hieman väriä ja lisää pannulle kaurakerma.
 5. Levitä iso lehtitaikinalevy leivinpaperille ja kauli sitä laakeammaksi ja ohuemmaksi. Levitä sitten herkkusieniseos koko lehtitaikinalevylle. Levitä sitten paistettu nyhtökaura noin 5-7 cm leveydelle lehtitaikinalevyn keskelle. Kääri lehtitaikina rullalle. Tee pinnalle muutama viilto ja voitele rulla kaurakermalla.
 6. Paista rullaa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Koristele tuoreella rosmariinilla.

22 vastausta kirjoitukseen “Nyhtökaura-sieniwellington

 1. Kuulostaa herkulliselta. Onko tarkoitus syödä pelkiltään vai jonkin kanssa? Mitenköhän sopii laatikoiden kanssa?

  1. Heippa! Voihan tätä toki syödä sellaisenaankin, mutta tarkoitus nimenomaan on, että tämä sopii joulupöytään laatikoiden ja muiden jouluruokien kaveriksi.

 2. Meillä oli viime jouluna joulupöydässä ja sopi kaiken kanssa. Tuossa sun joulukirjassa on ihania ohjeita, ja sitä on kiva selailla, kun joulu lähestyy :)

 3. Vaikuttaa herkulliselta! Oliskohan suppilovahverot/tatit liian vahvan makuisia tähän?

 4. Näyttää herkulliselta! Mikähän olisi paras sellerin korvaaja tässä, allergian takia en voi käyttää?

  1. Sellerin voi kyllä jättää pois, kun mitään ihan vastaavaa ei oikein ole. Lisää vaikka sipulia vähän enemmän :)

 5. Hei Elina,

  Näyttääpä herkulliselta. Tiedätkö voikohan tätä pakastaa jos tekee valmiiksi ennen joulua? Vai menettääkö oleellisesti jotain pakastettuna?

  1. Heippa! Muistaakseni pakastin tästä osan viime jouluna, ja se oli ihan kelpoa vielä sen jälkeenkin. Mutta kyllä tämä on parhaimmillaan silti juuri uunista otettuna. Jos haluaa vähän nopeuttaa, täytteet voi tehdä etukäteen.

 6. Moi! Onko tämä vaikea tehdä. Pelkään, että alotan ja sitten meneekin ihan plörinäksi.

  1. Moikka! Tämä ei vaadi mitään erityistaitoja! Ja sitten jos käy niin, että pötköstä ei syystä tai toisesta tule esteettisesti kovin kaunis, aina voi vähän tuunailla jälkikäteen: koristella wellingtonin tuoreilla yrteillä ja kasata lautaselle kylkeen vaikka appelsiiniviipaleita, kanelitankoja ja tähtianiksia.

 7. Kiitos tästäkin herkullisesta ohjeesta! Tehtiin tätä jouluksi, ja tuli tosi hyvää!
  Yksi huomio ohjeesta. Ihmeteltiin kovasti, kun meidän piti paistaa rullaa uunissa 1,5 tuntia, ennen kuin taikina kypsyi kauttaaltaan (ei kuitenkaan onneksi tullut kuivaa). Muistettiin sitten, että edellisjouluna tehtiin tätä vähän eri ohjeella (varmaan se Hesarin versio), ja kaivettiin se esille. Ja siinä olikin, että levy pitää kaulita 60-70 cm pitkäksi! Nyt kaulittiin vain 45 cm pituiseksi, jolloin rulla jäi paljon paksummaksi. Eli levyn pituus kannattaisi tähän lisätä, niin ei tule yllätyksiä paistoajassa :)

 8. Kokeilin reseptiä joulupöytään ja tämä herkku maistui kaikille. Oli myös helppo toteuttaa!

 9. Onnistui hyvin myös pienistä levyistä. Ostin siis 500g paketin, jossa oli 8 kpl levyjä. Ladoin levyt uunipellille vierekkäin sulamaan, ja kun ne olivat sulaneet, siirsin niitä noin sentin verran päällekkäin, paitsi keskisaumasta. Sitten täytteet ohjeen mukaan, rullalle ja uuniin. Hyvin onnistui, ja hyvää oli! Kiitos reseptistä!

 10. Ootteko kukaan tehneet tuota hienoutta ilman pähkinöitä? Yhden anafylaksiavaaran vuoksi ei voi harkita muillekaan tuollaisenaan. Pois vaan vai ootteko korvanneet jollain? Pinjan- tai auringonkukansiemenillä, muulla?

 11. Hei Salla! Harva on ihan kaikille pähkinöille allerginen – löytyisikö turvallista (häneltä laboratoriokokein testattua) vaihtoehtoa? Pistaasipähkinä ei oikeasti ole pähkinä vaan siemen sekin, herkullinen sellainen. Joka tapauksessa parempi varoa kuin katua eli kysellä vaaralliset allergiat perinpohjin.

  Itse olen yliherkkä vehnägluteenille. Onneksi lehtitaikinaa löytyy myös gluteenittomana: https://www.schaer.com/fi-fi/tuotteet/blatterteig

 12. Toista kertaa työn alla tämä erinomainen herkku! Viime vuonna onnistui erinomaisesti, katsotaan kuinka tänä vuonna käy. Hyvää joulua!

 13. Hei Elina, mielelläni kokeilisin reseptiä, mutta asun ulkomailla, eikä täältä valitettavasti saa nyhtökauraa. Voisikohan nyhtökauran korvata jollakin muulla?

  1. Voi toki! Kaikkia reseptejä voi aina soveltaa oman maun mukaan.
   Googlaamalla vegan wellington löytyy paljon ohjeita, sieltäkin ehkä löytyy joku ohje, joka onnistuu sellaisenaan saatavilla olevista raaka-aineista.

 14. Hei, olen tehnyt tätä usempana vuonna jouluksi tai muulloin. Haasteena tuntuu aina olevan, että ohjeen mukaista reilusti pidemmästä sulattelusta ja jopa taikinan mikrotuksesta huolimatta taikina ehtii tummua liikaa päältä jääden samalla sisältä raa’aksi. Mietin, että mahtaako vika olla meidän uunissa vai pitäisikö sitä kaulia jotenkin huomattavasti runsaammin? Siis niin, että wellington pitäisi jo asetella peltille kulmasta kulmaan tai jopa katkaista ja paistaa kaksi vierekkäin.

  1. Moikka! Taikinaa en missään tapauksessa suosittele mikrottamaan, mutta sen pitää olla tietysti sen verran sulaa, että taikinan saa hyvin kaulittua. Tällä ohjeella wellingtonista tulee aika iso, mutta toki voi hyvin myös paistaa kaksi vierekkäin! Jos tuntuu, että vieläkään ei tule sun uunissa kypsää ja taikina tummuu liikaa, kannattaa laittaa folio päälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights