Jouluinen kyssäkaalisalaatti

Kaupallinen yhteistyö Germany Tourism | Saksan-matkalta innoituksen saanut joulupöytään sopiva herkkusalaatti.


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Germany Tourismin kanssa. 

Kyssäkaali on yksi niistä kasviksista, joista pidän tosi paljon, mutta sitten en kuitenkaan tule kovin usein tehneeksi siitä ruokaa. Inspiroiduin loppukesän Saksan-reissulla tästä ihanasta kasviksesta uudelleen, sillä sitä oli tarjolla monessa paikassa ja etenkin vähän tasokkaammissa kasvisravintoloissa. Söin kyssäkaalia reissussa mm. Berliinin Bonvivant-ravintolassa ja Leipzigissa Zest-ravintolassa, jossa tarjottiin ihania kyssäkaalilla höystettyjä röstiperunoita.

Matkustamisessa onkin parasta aina, miten reissussa inspiroituu välillä tutuistakin asioista uudelleen. Pakko ei myöskään ole kaukomatkailla lentäen, sillä maata pitkin pääsee myös helposti ruokamatkalle. Saksa onkin yksi suosikkikohteistani Euroopassa, koska siellä etenkin isoissa kaupungeissa vegaaniruokamatkaijilijaa hemmotellaan! Jos Saksa kiinnostaa, kannattaa kurkata postaukset Leipzigista ja Dresdenistä sekä Berliinistä.

Kyssäkaali on Saksassa paljon tunnetumpi ja yleisemmin käytössä oleva vihannes kuin meillä. Kyssäkaalia saa meiltä kaupasta syksyllä ja talvella kotimaisena, mutta silti se ei ole kaikille kovin tuttu kasvis. Kyssäkaali on ihanan rapea ja mehukas ja muistuttaakin olomuodoltaan enemmän juuresta kuin kaalia. Kyssäkaali sopii hyvin esimerkiksi uunijuuresten joukkoon, sosekeittoihin, juurespihveihin, ohueksi suikaloituna nuudeliruokiin sekä monenlaisiin salaatteihin. Kyssäkaalista tulee myös ihana coleslaw ja siitä voi tehdä erilaisia herkullisia carpaccio-tyyppisiä alkuruokia. Aion ottaa tästä haasteen käyttää itsekin kyssäkaalia useammin!

Etsiskelin sopivaa, jouluista kyssäkaalisalaattia ja inspiroiduin tästä saksalaisen Lecker-lehden reseptistä, josta tein oman versioni. Saksalaisissa salaatinkastikkeissa on usein kunnolla öljyä, joten otin siitä tähänkin salaattiin mallia. Salaatista tuli raikas, mutta samalla täyteläinen! Tämä on ihana lisuke joulupöytään ja sopii mainiosti muiden jouluruokien kaveriksi.

Jouluinen kyssäkaalisalaatti

kuudelle lisukkeeksi

  • noin 600 g kyssäkaalia
  • 1 keskikokoinen omena
  • ½ iso granaattiomena
  • 70 g salaattisekoitusta tai rucolaa
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • kourallinen saksanpähkinöitä

kastike

  • 4 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1-2 tl dijon-sinappia
  • 1-2 tl agavesiirappia
  • 1 tl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Kuori kyssäkaali ja leikkaa se hyvin ohuiksi tikuiksi. Jos kotoa löytyy spiraalileikkuri, voit vaihtoehtoisesti käyttää sitä kyssäkaalin leikkaamiseen. Poista omenasta siemenkota ja leikkaa sekin ohuiksi tikuiksi.
  2. Irrota granaattiomenasta siemenet.
  3. Sekoita kastikkeen kaikki aineet yhteen.
  4. Sekoita suuressa kulhossa yhteen kyssäkaali, omena, salaattisekoitus ja lehtipersiljan lehdet.
  5. Levitä salaatti tarjoilulautaselle ja ripottele lopuksi joukkoon granaattiomenan siemenet ja murskatut saksanpähkinät.
  6. Syö salaatti melko pian valmistamisen jälkeen, etteivät salaatinlehdet nahistu.

Huomioita reseptistä

  • Jos haluat, voit korvata granaattiomenan siemenet kuivatuilla karpaloilla.
  • Jos olet pähkinöille allerginen, voit korvata saksanpähkinät esimerkiksi paahdetuilla auringonkukansiemenillä.
  • Käytin reseptissä Pirkka luomu salaattisekoitusta, mutta voit tehdä sekoituksen myös itse esimerkiksi rucolasta ja babypinaatista.

P.S. Olen 23.11. vieraana Ekotripin German Days -livepodcastissä juttelemassa vegaanina matkailemisesta Saksassa. Kunhan jakso tulee ulos, sen löytää täältä tai voi kuunnella myös Spotifyn kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights