Suolaiset joulutortut savutofumoussella

Kaupallinen yhteistyö Kymppi Maukkaat Oy | Savutofumoussella voi täyttää perinteiset tähtitortut tai tehdä pienempiä suupaloja glögin kaveriksi.


Kirjoitus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kymppi Maukkaat Oy:n kanssa. 

Minulta toivotaan usein joulun alla vegaanisia reseptejä, jotka sopisivat joulupöytään kalaruokien tilalle. Tofuskagen on jo vanha tuttu, mutta tänä vuonna päätin kokeilla kasvisversiota lohimoussesta ja voi nam miten hyvää siitä tuli! Kuohkea kaurapohjainen mousse maustetaan kahdella erilaisella savutofulla, punasipulilla, tillilä ja sitruunalla.

Savutofumousse on täydellistä suolaisten joulutorttujen täytteeksi. Lehtitaikinasta voi paistaa pieniä piparkakkumuotilla leikattuja tähtiä tai tehdä tavallisia tähtitorttuja, jotka täytetään moussella. Kotimainen Kympin lehti- ja torttutaikina on vegaanista ja tähän tulee kaunis väri ilman, että taikinaa täytyy erikseen voidella ennen paistoa. Taikina myös kohoaa ihana lehteväksi uunissa! Leivoin muuten tästä samaisesta taikinasta syksyllä helppoja omenakeikauspiirakoita, jotka sopivat loistavasti myös joululeivonnaiseksi.

Suolaiset joulutortut savutofumoussella

 • 2 pkt / á 500 g Kymppi lehti- ja torttutaikinaa
 • noin 250 g leppäsavutofua
 • noin 150 g kylmäsavutofua
 • 1 pienehkö punasipuli
 • 1 dl tuoretta tilliä silputtuna
 • 1 ½ dl makeuttamatonta kauravispiä
 • 2 dl turkkilaista kaurajogurttia
 • ½ sitruunan raastettu kuori
 • 2 tl sitruunan mehua
 • suolaa ja mustapippuria
 1. Valmista savutofumousse maustumaan jääkaappiin mieluiten edellisenä päivänä. Hienonna savutofut esimerkiksi haarukalla. Silppua punasipuli ja hienonna tilli.
 2. Vispaa jääkaappikylmä kauravispi jämäkäksi vaahdoksi. Lisää turkkilainen kaurajogurtti ja vatkaa vielä hetki. Kääntele seoksen joukkoon savutofut, punasipuli ja tilli. Raasta sekaan vielä sitruunan kuori ja purista mehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
 3. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan hyvissä ajoin ennen leipomista. Leikkaa lehtitaikinasta piparkakkumuotilla tähden muotoisia kuvioita (tai taittele tähtitortuiksi). Paista 225°C uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Halkaise tähdet ja täytä moussella. Jos haluat, voit laittaa hammastikun tähtien keskelle ja koristella tillillä.

Huomioita reseptistä

 • Reseptissä ei ole mainittu kappalemäärää, koska määrä riippuu siitä, minkä kokoisiksi paloiksi lehtitaikinan leikkaat. Savutofumoussea tulee kuitenkin ohjeesta vähintään 5 dl, joten se riittää isommallekin joukolle!
 • Käytin savutofumousseen kahta erilaista savutofua, mutta voit hyvin valmistaa sen siitä savutofusta, mitä on lähikaupassasi saatavilla. Tein moussen Jalotofun kylmäsavutofusta sekä YiPin -merkin leppäsavutofusta. Myös Tofumoonin ja Lidlin savutofut käyvät tähän mainiosti.
 • Voit korvata osan ohjeen tofusta myös porkkalalla.
 • Makeuttamatonta kauravispiä löytyy ainakin Oatlyn valikoimista (iMat Visp).
 • Savutofumousse on herkullista myös saaristolaisleivän päällä.

2 vastausta kirjoitukseen “Suolaiset joulutortut savutofumoussella

 1. Tosi hyviä tuli, kiitos ohjeesta! :) Kauankohan tuo mousse jääkaapissa säilyy, muutaman päivän? Tulikin aika satsi sitä omaksi yllätyksekseni, heh!

  1. 3-4 päivää varmasti säilyy ainakin oikein hyvin! Tää on superihanaa ihan vaan esimerkiksi voileipien välissä, tai vaikka uuniperunoiden täytteenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights