Porkkanalohi

Porkkanalohi eli porkkala on ollut tämän joulun ehdoton hitti. Pakkohan sitä oli itsekin testata!

porkkanalohi

Porkkanalohi on pyörinyt viime aikoina ympäri nettiä, siitä lähtien kun PS Olen Vegaani julkaisi alun perin Olives for Dinner -blogin Carrot lox -reseptistä suomenkielisen version Youtubessa. Buumin on huomannut myös Vegekaupassa: meillä on nestesavun myynti kevyesti kymmenkertaistunut tämän villityksen myötä!

Ja pakkohan sitä nyt oli itsekin testata, mistä on kyse. Lopputulos oli erittäin maukas ja sopii loistavasti esimerkiksi saaristolaisleivän päälle vegaanisen tuorejuuston, punasipulin ja tillin kanssa. ”Voiko syödä toisen?” kuului myös paremman puoliskon suusta, joten tätä voi huoletta suositella myös sekasyöjien hurmaamiseen! :)

porkkanalohi-3

Reseptiä varten kannattaa valkata kaupasta mahdollisimman paksuja porkkanoita. Ohuet porkkanat tulevat helposti liian suolaisiksi ja ne on uunin jälkeen hankala leikata siivuiksi.

Porkkanalohi eli porkkala

 • 4 paksua porkkanaa
 • noin 1 kg karkeaa merisuolaa*
 • 1 rk rypsiöljyä
 • 2 tl nestesavua
 • 1 tl valkoviinietikkaa

Lisäksi

 • saaristolaisleipää
 • vegaanista tuorejuustoa (esim. Oatly PåMackan)
 • punasipulisilppua
 • sitruunamehua
 • tuoretta tilliä
 • suolaa ja mustapippuria
 1. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä.
 2. Levitä uunivuoan pohjalle kerros suolaa ja laita porkkanat sen päälle. Lisää loput suolasta (porkkanoiden pitää olla kokonaan suolan alla). Kypsennä porkkanoita 175-asteisessa uunissa noin 1,5 h. Irrota porkkanat suolakuoresta ja anna niiden jäähtyä hieman.
 3. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkittäin siivuiksi esim. juustohöylällä.
 4. Sekoita yhteen öljy, nestesavu ja valkoviinietikka. Sekoita marinadi porkkanasiivujen joukkoon ja anna maustua 1-2 vuorokautta jääkaapissa.
 5. Tarjoa porkkanalohi tuorejuustolla voideltujen saaristolaisleipäpalojen kera. Ripottele päälle punasipulisilppu ja tuoretta tilliä. Mausta tilkalla sitruunamehua sekä suolalla ja mustapippurilla.

*suolan määrä riippuu uunivuoan koosta

porkkanalohi-2


22 vastausta kirjoitukseen “Porkkanalohi

 1. Aiai tästä on kyllä tullut kuultua useampaan otteseen! Näinköhän pitäisi kokeilla joulupöydässä. Äiti tekaa aina hirveästi superhyvää saaristolaisleipää, eli on ehkä pakko laittaa sen kaveriksi tätä!

 2. Tein ohjeellasi ja on kyllä herkkua, samaa totesi sekaani avopuolisonikin :) Tätä tehdään jouluksi iso satsi! :)

 3. Huippua! Osaatko yhtään sanoa, kuinka kauan nää mahtaa säilyä, ts. kuinka paljon ennen joulua näitä uskaltais tehdä?

  1. Pahoittelut, täällä on pientä ruuhkaa kommentteihin vastaamisessa! Säilyttäisin tätä sen verran kuin muutakin valmista ruokaa, eli nelisen päivää maksimissaan.

 4. Mistä nestesavua löytyy? Onko niitä saatavilla erilaisia? Apua-apua :)

  1. Tällä hetkellä aika nihkeästi mistään, koska ihmiset ovat porkkalan takia ostaneet koko Suomen tyhjäksi :P Ensi viikolla tulee valmistajille lisää ja sen jälkeen löytyy ainakin Vegekaupasta (linkki postauksessa) sekä joistakin hyvinvarustetuista marketeista.

 5. Vinkki etsiskelijöille: eilen ( = ma 19.12.) löytyi vielä joitain pulloja Liquid Smokea Helsingin keskustan Stockalta, Herkun maustekastikkeet-hyllystä. :)

 6. Minäkin tein jouluksi porkkanalohta, kun oli vegaanivieraita tulossa joulukylään. Mutta kun lähikaupasta ei löytynyt savuaromia, oikaisin ohjetta ja kokeilin uuttaa pari ruokalusikallista savupaprikaa pariin lusikalliseen rypsiöljyä. Annoin tämän omatekoisen savuaromin muhia tunnin, ennen kuin sekoitin sen muihin marinadiaineksiin. Muuten etenin ohjeen mukaan. Porkkanat olivat isoja luomuporkkanoita. Lopputuloksesta tykkäsivät kaikki.

 7. Mitä sille uunissa olleelle suolalle sitten? Toimiiko se uudelleen vai tapahtuuko sille jotain ”pahoja ja lopullisia” asioita?

  1. Suola kuivuu uunissa sellaiseksi kivikovaksi massaksi, mutta ilmeisesti sen voi jauhaa tehosekoittimessa ja käyttää uudelleen vaikkapa toisen porkkalasatsin tekoon! :)

   1. No juuri tähän etsin itsekin infoa netistä, hyvä kun löytyi tämä tieto! Ruuanlaittoni on aina tarveaineita säästävää joten jäi mietityttämään suolan jatkokäytön mahdollisuus, hyvä raaka-aine sentään….

 8. Suolalle voi antaa jotakin raskasta itse käytän lihanuijaa ja samaa suolaa 4-5-6 krt riippuu siitä miten ruskeaksi menee

 9. Suolapedissä ja uunissa porkkanoiden kypsentäminen on laittanut pohtimaan ja testaamaan muita vaihtoehtoja… Olen höyryttänyt porkkanat kuorineen ja huolehtinut suolauksesta marinoinnin yhteydessä… Pikaruuan himoissa olen myös paistellut pannulla porkkanasiivut marinointikastikkeessa. Sitä en tiedä onko lopputulos ollut uunikypsennystä vastaava, mutta täydestä on aina mennyt! Sushiin käytän näin valmistettua porkkalaa myös! Kiitos Elina jälleen ihanista Jouluresepteistä!

 10. Tässä pohdin näiden tekoa jouluksi, ja mietin, että pystyyköhän tätä pakastamaan?

  1. En ole itse testannut, mutta pahoin pelkään, että porkkanan rakenne saattaa kärsiä pakastimessa. Tämän voi kuitenkin ihan huoletta tehdä ainakin 4 päivää etukäteen.

 11. Vihdoin sain kokeiltua. Ihan älyttömän hyvää jo parin tunnin marinadin jälkeen kera tumman joululimpun ja Oatlyn iMat fraichen. Kiitos (taas)! Valkoviinietikkaa ei ollut, korvasin googlettelun perusteella sitruunamehulla ja sopii hyvib

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *