Vegaaniset leivänpäälliset

Mitä vegaani laittaa leivän päälle? Tästä postauksesta löydät kaikki vinkit!


Minä laitan leivän päälle mieluiten erilaisia tahnoja, mutta valikoimaa riittää nykyään joka makuun! Tässä muistilista, mitä kaikkea vegaanista leivän päälle voi laittaa.

Margariinit ja vegaaniset voit

Vegaanisten margariinien maku on parantunut huimasti viime vuosina ja jokaiselle löytyy varmasti mieleinen vaihtoehto! Minulla on tällä hetkellä jääkaapissa useimmiten Keiju Merisuolaa (erinomaista leivän päällä ja sopii myös leivontaan) ja Eleplant-vegevoita niihin tilanteisiin, kun kaivataan vaikkapa ruskistettua voita tai voimaisempaa koostumusta leivontaan. Kannattaa testailla eri vaihtoehtoja ja valita niistä oma suosikki!

Kaikki tavallisissa kaupoissa myytävät vegaaniset margariinit voi kurkata vegaanituotteet.net -sivustolta.

Juustot

Juusto on monille (ymmärrettävästi) kynnyskysymys, mutta onneksi vegaanisten juustojen valikoima ja ennen kaikkea maku on viime vuosina parantunut huimasti! Omia juustosuosikkejani leivän päälle on Violifen Epic sekä Porlammin Vege Plus, jotka menevät mainiosti perusedamin tilalle. Lidlistä löytyy myös usein kausituotteina erilaisia vegejuustoja, joita kannattaa testata! Moni pitää myös vegaanisista vaihtoehdoista fetajuustolle, joita löytyy esimerkiksi Mön ja Violifen valikoimista.

Jos haluat tehdä lämpimiä leipiä, suosittelen juustojen sekoittamista kaurakermaan, esimerkiksi tällä ohjeella.

Herkuttelujuustoina toimii erinomaisesti erilaiset cashewpähkinäpohjaiset juustot, jotka ovat kalliita mutta herkullisia! Ilon valikoimissa on herkullinen pippurijuusto ja joistakin K-kaupoista löytyy Casheuryn pähkinäjuustoja.

tuorejuustot

Kaura- ja soijapohjaisia tuorejuustoja löytyy eri makuja ja kaikki on pääsääntöisesti oikein hyviä!

leikkeleet

Monet kasvisleikkeleet ovat oikeasti tosi herkullisia ja vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Santun Seitanin pepperoni ja salami (löytyy myös valmiina viipaleena) sekä Muun lauantaimakkaramaiset leikkeleet ovat omia lemppareitani. Myös Pirkan ja Makukeittiön valikoimissa on mainioita leikkeleitä.

tofu

Tiesitkö, että tofua voi leikata juustohöylällä leivän päälle? Savutofu on vegaanisia juustoja proteiinipitoisempi ja rasvan laadultaan parempi vaihtoehto leivälle. Esimerkiksi Lidlin ja Yipin -merkin kiinteitä savutofuja voi leikata juustohöylällä. Monet marinoidut tofut (esimerkiksi Jalotofu) sopivat myös hyvin leivälle! Tofua ei tarvitse kypsentää ennen käyttöä.

tahnat

Kaikkein eniten rakastan itse leivän päällä erilaisia tahnoja! Hummus on tietenkin klassikko, mutta vain mielikuvitus on rajana mitä kaikkea muuta herkullista leivälle voi laittaa. Tahnoja voi tehdä esimerkiksi pähkinöistä, pavuista, kasviksista, linsseistä ja tofusta. Kokeile ainakin seuraavia:

muut levitteet

Testaa myös vegaaniset pestot ja majoneesit, tapenade, valmiit hummukset, Tartex-tahna sekä Vegiar-merilevämätitahna.

makeat leivänpäälliset

Rakastan leipien päällä myös monenlaisia makeita juttuja! Maapähkinävoi ja muut pähkinävoit ovat herkullisia banaanin, omenan ja päärynäviipaleiden kanssa tai voit levittää leivälle vaikkapa suklaahummusta! Myös aikaisemmin mainittu cashewpähkinälevite sopii hyvin esimerkiksi tuoreiden viikunoiden ja siirapin kanssa.

kasvikset

Erilaiset kasvikset sopivat leivän päälle paitsi tahnojen joukossa, myös sellaisenaan ja marinoituna. Uunissa puolikuivatut miniluumutomaatit, aurinkokuivatut tomaatit, marinoidut munakoisot, artisokat ja paprikat (saa myös valmiina kaupasta) sekä erilaiset kaalisalaatit sopivat leivän päälle. Älä unohda myöskään avokadoa!

Mikä on sun suosikki (vegaaninen) leivänpäällinen tai niiden yhdistelmä? Jaa parhaat vinkit alle!

2 vastausta kirjoitukseen “Vegaaniset leivänpäälliset

  1. Ooh, suklaahummus menee kokeiluun! Oma suosikkileipäni on jälkiuuniruispala reilulla avokadolla ja tomaatilla, mausteena vähän limemehua ja mustapippuria. Myös ”cheddar” ja omena sopii ruisleivälle hyvin 😄 aina helppo vaihtoehto on hummus ja kasvikset.

    1. Ah kyllä, ruisleipä ja avokado on hyvä yhdistelmä! Mä laitan siihen päälle yleensä vielä ravintohiivahiutaleita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights