Stevialla makeutettu omenasose

Stevia ei ole varsinaisesti kuulunut suosikkiasioihini – vaikka se onkin luonnollista alkuperää, se maistuu ihan makeutusaineelta. Olen kokeillut myös stevian kasvattamista muutama vuosi sitten, mutta se jäi aika olemattomalle käytölle, koska se ei millään lailla hivele makuhermojani. Testasin nyt ensimmäistä kertaa steviajauhetta, ja se kyllä upposi yllättävän hyvin omenasoseen joukkoon!


Stevia-kasvia tai suoraan sen lehdistä valmistettuja jauheita tai uutteita ei saa markkinoida elintarvikkeena (paitsi niistä valmistettu stevioliglykosidia, jota ei sitäkään saa markkinoida steviana tai steviajauheena/-uutteena), joten niiden myyminen on saanut aika naurettavia piirteitä. Puutarhamyymälöissä myydään sitä rumaa, honteloa ja roikkuvalehtistä kasvia koristekasviksi, vaikka sillä ei todellakaan ole minkäänlaista koristearvoa. Omalla työpaikallanikin on Eviran toimesta käyty moneen kertaan varmistamassa, ettei stevian yhteydessä vaan käytetä minkäänlaisia makeuteen tai syötävyyteen viittaavia sanoja. Eviralla voisi mielestäni olla tärkeämpääkin tekemistä, kuten esimerkiksi eläintuotantotilojen valvonta!? Cocovilta saamani steviajauhepakkauksen kylkeenkin on painettu ohjeet, miten jauhetta voi käyttää kauneudenhoidossa, vaikka tuskinpa se siinä tarkoituksessa saa ihmeitä aikaan. Onneksi steviasta on viime vuosina puhuttu niin paljon, että ihmiset tietävät kyllä käyttötarkoituksen, vaikka siitä ei saa myyntiaikeissa hiiskua sanaakaan ;)

Vastoin Eviran ohjeita, söin steviajauhetta. Henki pihisee vielä ainakin 24 tuntia käytön jälkeen.

Stevialla makeutettu omenasose

 • 800 g hapahkoja omenoita
 • 0,75 dl vettä
 • vajaa 1/4 tl steviajauhetta
 1. Lohko omenat niin, että vain siemenkota jää jäljelle.
 2. Mittaa kattilaan vesi ja lisää omenlohkot. Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes omenat ovat soseutuneet.
 3. Soseuta omenasose vielä sauvasekoittimella, jotta kaikki kuorenpalasetkin soseutuvat.
 4. Mausta steviajauheella. Määrä riippuu omenoiden happamuudesta ja omista makumieltymyksistä!

Tämä omenasose on ihanaa ihan missä vain, mutta ainakin omenaisen chiajogurtin joukossa! Halutessaan omenasoseen voi vielä maustaa esimerkiksi kanelilla tai vaniljalla.

Onko joku muuten kokeillut leipoa steviajauheen kanssa? Millä olette paikanneet sokerin jättämän aukon leivonnaisten rakenteessa?

17 vastausta kirjoitukseen “Stevialla makeutettu omenasose

 1. Hei Elina, tosi kiva ohje! :)

  Osaatko arvioida, mtien kauan tämä säilyy?

  Itselläni on nestemäistä steviaa, joka on aika hasardia, kun yksikin ylimääräinen tippa voi tuhota koko ruuan. Kenties sama jauheen kanssa että pitää olla tarkka. Sokeri antaa enempi anteeksi, heh-heh ;)

  Stevialeivontaa en ole kokeillut. Jossain raakaohjeissa on ollut stevia vaihtoehtoisena makeuttajana vaahterasiirapille/taatelisiirapille/hunajalle. Stevia on tällä hetkellä sen verran pop, että luulisi jonkin keittokirjan pian putkahtavan markkinoille!

 2. Olen aikonut testata steviaa jo ties kuinka kauan, mutten ole saanut aikaiseksi. Yleensä käytän agavesiirappia ja hunajaa. Kiitti siis ohjeesta, tämä olisi hyvä tapa kokeilla. Omenat voi siis hyvin keittää kuorineen?

 3. Oho, onko stevia tosiaan noin ”voimakasta”, että 1/4 tl riittää tuohon satsiin, tai että tippa voi tosiaan merkata reseptissä? En ole steviaan tutustunut, mutta ihan mielenkiintoinen lisä olisi, sillä tällä hetkellä kyllästän itseäni ihan liikaa aspartaamilla ja asesylfaamilla, sorbitolista, ksylitolista, syklamaatista, sukraloosista ja muista puhumattakaan :) onhan stevia kuitenkin hiukan luonnollisempi.

 4. Jos ei ole valmiiksi puhtaalle steviajauheelle suunniteltua ohjetta, niin käytän Goviosid-valmistetta jota laitetaan puolet sokerin määrästä (siinä on steviaa ja erytritolia). Sitten vähän jauhoja tms lisäämällä saa taikinan koostumuksen pysymään oikeanlaisena eikä stevian maku tule liikaa läpi.
  Ehkä ärsyttävintä ikinä on ohjeet, joissa lukee ”steviaa maun mukaan”, kun sitä sitten laittaa aina väärin. Yleensä liian vähän. Steviaahan jos laittaa liikaa niin se maistuu heti kitkerälle ja jälkimaku on lakrtisamainen, eikä sekään ole kiva vaihtoehto!
  Niin ja vihreää steviakasvia ja vihreitä steviajauheita ei saa EU:ssa myydä elintarvikkeena, mutta niitä valkoisia jauheita eli stevioliglykosidia yms. kyllä saa, viime vuoden lopusta lähtien.
  Vihreä steviakasvi on muuten ihoa hyvin kosteuttava, ihan kuten xylitolikin on :)

 5. Mulla on steviajauhe ollut jo aika pitkään vakiokäytössä. Alkuun en pitänyt siitä lainkaan sen makeutusainevivahteen vuoksi, mutta pian alkoi löytää yhdistelmiä, joissa tuo vivahde ei maistunut ja lopulta koko jauheeseen taisi tottua siinä määrin, että se sopii lähes mihin tahansa korvaamaan muuta makeutta. Eikös Evira ole jo hellittänyt kantaansa stevian suhteen? Sitähän on jo joissain ihan tavan elintarvikkeissakin, vai onko se sitten jotain synteettistä versiota, huh?! Mutta tosiaan sitä seulaa voisi kääntää vähän yleishyödyllisempäänkin suuntaan, juuri niihin eläinten oloihin vaikka.

  Ihanan oloinen omppusose, taitaapa mennä kokeiluun kunhan äiti tuo oman puun omenoita :) Kauankohan sose säilyy? Varmaan pakastaminenkin onnistuu, jos ei sellaisenaan ole kovin säilyvää?

 6. Sanna & Minerva, en kyllä säilyvyydestä osaa yhtään sanoa, kun vasta eilen tein. Voihan tätä pakastaakin, niin sitten ainakin säilyy :)
  Steviajauhe on kanssa älyttömän makeaa, kannattaa laittaa sitäkin tosi varovasti!

  Hosuli, voi todellakin! En oo ikinä ymmärtänyt miksi ihmiset kuorii omenat ennen soseeksi keittämistä. Ihan turhaa vaivaa!

  Essi, on se tosiaan aika tymäkkää tavaraa, täytyy olla varovainen sen kanssa! Yliannostus steviaa pilaa kyllä ruuan.

  Saija, kiitos tuosta Goviosid -vinkistä!
  Oikeassa olet tuossa stevioliglykosidiasiassa, en sitä tajunnut erikseen tuohon kirjoittaa (mutta lisäsin nyt). Tuo Cocovin jauhehan on myös valkoista, mutta siinä ei ole mitään mainintaa stevioliglykosidista, vaan puhutaan ainoastaan jauhetusta steviasta.

 7. Mullakin on ollut hankaluuksia stevian kanssa – vähänkin liian suurissa määrin maku on ihan karmiva! Mulla on kaapissa juurikin jauhetta, mutten oo vaivautunut opettelemaan käyttämään sitä oikein. Jospa vihdoin opettelisin!

 8. Saitko sinä muuten silloin muutama vuosi sitten kasvatettua sitä Steviaa ihan syötäväksi asti? Ja miten siitä kasvista valmistetaan sitä jauhetta, onnistuuko se ihan kotikonstein?

  1. Mary, niitä kasvin tuoreita ja kuivattuja lehtiä voi käyttää makeuttamiseen. Muistaakseni testasin tuoreita mojiton joukossa ja kuivattuja teessä.

 9. Aika jännää. Luin kiinnostuneena ohjetta kunnes huomasin, että steviaa on ohjeessa vain neljännes teelusikallinen. Täällä Etelä-Euroopassa myydään steviaa myös sekä jauheena että nestemäisenä, mutta jauheen käyttöohje on kuin makeutusaineessa, eli tilavuudeltaan käytetään sama määrä kuin ohjeessa on sokeria (1 dl sokeria = 1 dl tätä ”meidän” steviajauhetta). Ja näin olen leipoessa usein toiminutkin, enkä ole kokenut mitään ällömakeussokkia. Taitaa olla eri valmistusmenetelmästä kyse.. (;

  1. Kaneliässä, Mä en yleensä käytä mitään makeutusaineita, mutta en oo tiennyt että niitä on sellaisiakin joita käytetään sama määrä kuin sokeria. Jotain Hermesetastakin laitetaan kahvin joukkoon sellainen ihan minikokoinen pilleri. Mitä muita aineita tossa siellä myytävässä steviajauheessa on? Se voisi toimia leivonnassa paremmin.

 10. Hi,

  The Apple Jam looks GREAT and I would love to make it….do you have this recipe in English?

  Thanks,
  Hannah

 11. Hei, osaatko nyt sanoa miten soseesi säilyi? :) kiinnostaisi tehdä sokerittomia soseita säilöön, kun satoa pukkaa..

 12. Olen leiponut steviajauheella kakkuja ja pipareita.
  onnistuu mutta maku hieman erilainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights