Suklaapiparit

Tiedättekin jo, että valmiit piparit eivät ole mielestäni mistään kotoisin, mutta rakastan raakaa piparkakkutaikinaa. Siitä ajatuksesta syntyi viime vuoden jouluhitti piparkakkutaikinatryffelit, mutta päätin vielä jatkojalostaa suklaan ja pipareiden liittoa. Suklaa toimii myös taikinan joukossa, ja pipareista tuli paistettunakin yllättävän hyviä :)

suklaapiparit

Seuraavaksi kun leivon pipareita, aion ryhtyä etsiskelemään omaa täydellistä maustesekoitusta. Kaupan valmiissa piparkakkumausteissa kun on aina liikaa jotain, tai liian vähän toista. Tällä kertaa käytin Meiran piparkakkumaustetta, ja siinä oli ainakin ihan liikaa neilikkaa. Katsotaan ehdinkö täydellisen mausteseoksen kehittelyyn vielä tänä jouluna, vai jääkö projekti ensi vuoteen :)

Suklaapiparkakut

 • 1 dl tummaa siirappia
 • 1 dl fariinisokeria
 • 125 g vegaanista margariinia
 • 1 pss/24 g piparkakkumaustetta
 • 1 dl kasvimaitoa
 • 0,5 tl soodaa
 • 0,5 tl leivinjauhetta
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • 5-6 dl vehnäjauhoja
 • 50 g tummaa suklaata + 150 g suklaata koristeluun
 1. Sulata kattilassa siirappi, sokeri ja margariini. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehahtaa. Jätä taikina maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi, välillä sekoitellen.
 2. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon kasvimaito. Sekoita sooda, leivinjauhe ja kaakaojauhe vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita jauhoseos nesteeseen muutamassa erässä.
 3. Anna taikinan vetäytyä kylmässä yön yli. Ota taikina huoneenlämpöön noin tuntia ennen leipomista. Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla noin 2 mm paksu levy ja painele muotilla kuvioita taikinaan.
 4. Nostele piparit varovasti uunipellille ja paista 200 asteessa 5-7 minuuttia. Piparit palavat helposti, joten pidä niitä koko ajan silmällä!
 5. Koristele valmiit piparit sulatetulla suklaalla ja annan jähmettyä.

Suklaarouheen takia piparkakkutaikina murenee normaalia helpommin, joten sitä täytyy kaulia ja käsitellä todella varovasti! Suosittelen rouhimaan suklaan hyvin pieneksi ja kaulimaan taikinan useassa erässä. Piparit kannattaa nostaa pellille esimerkiksi lastan avulla.

suklaapiparit2

Sain kesällä maahantuojalta Lékuén koristelukynän ja tällainen aivan tumpelo koristelija on kyllä ollut siitä enemmän kuin innoissaan! Siihen on syynsä, miksei Chocochili ole leivontablogi ;) En tosiaankaan jaksa näperrellä kakunkoristeiden parissa ja arvostan helppoja ja yksinkertaisia koristeluhommia. Tällä Lékuén kynällä tumpelokin saa koristeet kohdilleen. Erityisen hyvä tuo kynä on suklaakoristeita tehdessä: suklaan voi sulattaa mikrossa suoraan tuossa silikonikipossa ja siitä sitten vaan koristelemaan. Chocochili suosittelee! Sain samalla myös isomman koristelukynän, joka on varmasti yhtä näppärä esimerkiksi cupcakeja koristellessa. Isompaa kynää en ole vielä kerennyt testaamaan, mutta palaan asiaan!

suklaapiparit4

sponssi_musta (1)

Lékuén koristelukynä saatu maahantuojalta.

9 vastausta kirjoitukseen “Suklaapiparit

 1. Pysyisköhän taikina paremmin kasassa, jos suklaan sulattaisi siirappiin keittämisen jälkeen? En tiedä pitäisikö margariinin määrästä sitten vähän nipistää, jotta ei tulisi liian kosteaa taikinaa. Toisaalta suklaan jäähtyessä kovettuva rasva voi tehdä taikinasta jähmeää käsiteltävää? Kokeilisin joskus, ellen olisi 95% varma kaiken taikinan päätymisestä raakana omaan suuhun.

  1. Veikkaan, että taikinasta tulee liian kovaa, jos suklaan sulattaa joukkoon. Mutta ei tuo pipareiden leipominen mitenkään mahdotonta ollut näinkään. Kunhan tosiaan suklaan rouhii riittävän pieneksi ja kaulii varovasti hyvin jauhotetulla alustalla, niin ei pitäisi olla mitään hätää :)

 2. Piparkakkutaikina, nam! Teen yleensä joulukuun alussa ison satsin taikinaa josta teen piparkakkutalon, sitten loppujoulukuun syön jäljelle jäänyttä taikinaa ja jos siihen kyllästyn, paistan lopusta pipareita :D En ookaan tainnut käyttää piparkakkutaikinaan koskaan maitoa (tms), täytyykin kokeilla jos tulisi vielä herkullisempaa (taikinaa) :P Itse olen hyväksi mausteseokseksi havainnut seuraavan: (200 g marg ja n. 10 dl jauhoja kokoiseen taikinaan) 1 rkl kanelia, 2 tl inkivääriä, 2 tl pomeranssinkuorta, 2 tl kardemummaa, 1/2 tl neilikkaa (ja ripaus maustepippuria). Neilikkaa en välttämättä laita aina. Maustepippuri tuo mukavan säväyksen, joskus laitan sitäkin.

  1. Soijamaito (tai muu kasvimaito) tuskin vaikuttaa makuun kauheasti, se toimii lähinnä siinä tarkoituksessa, ettei taikinasta tule liian kuivaa :)

   Kiitos maustevinkeistä!

 3. Kiitos muuten, kun muistutit niistä piparitaikinatryffeleistä! Niistä tuli meillä viime jouluna vekaroidenkin ykkösherkkua! Teini hoksasi tehdä kuorrutteen niin, että sulatti sekä tummaa että valkoista suklaata, ja yhdisti ne sekoittamalla vain pari lusikanpyöräytystä. Olivat mielettömän kauniita marmoripintaisia namuja!

  1. Sori että vastaus kesti pari päivää!

   Taisin laittaa tähän jotakin Lidlin suklaata, mutta joku kaakaopitoisuudeltaan suht matala suklaa käy hyvin. Pirkan luomu tumma suklaa tai Pandan hurmaava tumma käyvät tähän mainiosti :)

 4. Näissä pipareissa on ihanasti makua. Hiukan työläs resepti, ainakin jos on vaikeuksia saada suklaa tarpeeksi pieneksi rouheeksi, vinkkejä siihen hommaan otetaan vastaan. En itse osaa koristella kummoisesti joten olin tylsä ja vaan levitin sulan suklaan piparien päälle kuorrutteeksi.

  1. Parhaiten suklaan saa hienoksi rouheeksi ison keittiöveitsen ja tukevan leikkuulaudan avulla! Veitsen käyttö tietenkin lähtökohtaisesti vaatii vähän harjoittelua, mutta mun mielestä tuo on ehdottomasti paras ja nopein tapa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights