Hasselpähkinächai

Ilmat alkavat jo lupaavasti viilenemään, mikä tarkoittaa sitä, että pääsee taas keittelemään kaikkia ihania kuumia juomia!

hasselpahkinachai1

Sain aikaisemman GoGreen-yhteistyöpostauksen tiimoilta tuotepaketin mukana purkillisen hasselpähkinä-riisimaitoa. Ihastuin siihen niin, että olen ostanut sitä kesän ja syksyn mittaan monen monta purkillista lisää. Kyseinen maito sopii loistavasti puuron keittelyyn (voisin kuvitella, että tästä tulisi myös aivan superherkkua riisipuuroa jouluna!) sekä kylmänä juotavaksi sellaisenaan esimerkiksi vastaleivottujen pullien tai keksien kanssa.

On muuten ihan mahtavaa, miten paljon erilaisia kasvimaitoja on nykyään markkinoilla. Tuntuu, että tämän syksyn aikana kauppojen valikoimat ovat räjähtäneet käsiin. Muistan vieläkin elävästi sen, kun 14 vuotta sitten kaupasta ei saanut muuta kuin sitä yhtä oksennuksenmakuista soijamaitoa. Nykyään tilanne on aivan erilainen: pienten lähikauppojenkin hyllyiltä löytyy useita eri kasvimaitovaihtoehtoja ja isompien markettien vegaanisten maitojen hylly on jo ties kuinka monta metriä pitkä. Luulisi jokaiselle löytyvän mieluinen vaihtoehto, varsinkin kun kaikki kasvimaidot maistuu tänä päivänä niin hyviltä :) Ja ainakin minulla on vaikeuksia päättää, mitä maitoa valkkaisi kaupasta vaikkapa aamukahvin joukkoon. Toisaalta onneksi ei tarvitsekaan, kun voi joka kerta ostaa jotain erilaista! Vaikka taidan olla eniten soijamaitonaisia mitä tulee kahvimaitoon, on tämä hasselpähkinä-riisimaito aika hyvä kilpailija. GoGreenin uusi kookosjuoma on muuten sekin hyvää kahvin seassa, jos kaipaa makeuttamatonta vaihtoehtoa.

hasselpahkinachai3

Tällä kertaa hasselpähkinä-riisimaito päätyi chain pohjaksi, johon se sopi paremmin kuin hyvin! Chaireseptejä on varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin. Oma versioni vaihtelee kaapin sisällön sekä sen mukaan, mitä kasvimaitoa käytän chain pohjana. Kannattaa testata myös vaniljaista versioita! Yleisesti ottaen pidän kardemummaisesta, inkiväärisestä ja melko makeasta chaista. Jos käyttää makeaa kasvimaitoa (kuten tätä hasselpähkinämaitoa), ei makeutusta tarvita erikseen.

Hasselpähkinächai

2-3 annosta

 • 4,5 dl GoGreen hasselpähkinä-riisimaitoa
 • 1,5 dl vettä
 • noin 15 kokonaista kardemummaa
 • 1 tl kokonaisia maustepippureita
 • 1/4 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
 • 2 kanelitankoa
 • 4-5 ohutta inkivääriviipaletta
 • 2 tl mustia teelehtiä
 1. Lisää kattilaan hasselpähkinämaito, vesi, kardemumma, maustepippurit, fenkolinsiemenet, kanelitangot ja inkivääri. Kuumenna kiehuvaksi.
 2. Nosta kattila liedeltä ja lisää sekaan tee. Jätä chai kannen alle hautumaan noin 20 minuutiksi.
 3. Kuumenna chai vielä kertaalleen (älä kuitenkaan keitä sitä enää) ja siivilöi laseihin.

hasselpahkinachai2

Onko teillä jo laitettu kuumat juomat tulille kotona? Minun on pakko tunnustaa, että keitin glögiäkin ensimmäisen kerran jo pari viikkoa sitten! Omenamehu- tai siideripohjainen glögi sopii ihan loistavasti syksyyn.

hasselpahkinachai5

sponssi_musta (1)

Yhteistyössä GoGreen

14 vastausta kirjoitukseen “Hasselpähkinächai

 1. Hei tää onkin kokeilemisen arvoinen! Koska kauramaitoon keitettynä ainakin chai maistuu aivan järkyttävälle! :D

  1. Mä en oikein muutenkaan välitä kauramaidosta, ts. pidän sitä vähän turhana tuotteena, koska se ei maistu juuri miltään ja on suutuntumaltaan tosi vetistä. Poikkeuksena tuo uusi kahviin tarkoitettu kauramaito, josta kirjoittelin tuossa Ruotsi-postauksessa.

   Mutta tästä versiosta ei kyllä oikein voi olla tykkäämättä! :)

 2. Miten saat soijamaidon kahviin niin että se ei juoksetu? Kokeilin itse lisäämällä vähitellen ja koko ajan sekoittaen, sekä laittamalla ensin soijamaidon kupin pohjalle. Kahvinkeittimeni kahvi ei edes ollut kovin kuumaa. Vaihdoin tavalliseen maitoon takaisin. (En ole vegaani, koetin vain saada ei-hapanamaitotuotteet pois ruokavaliosta kun niistä selkeästi ei maha tykkää.)

  Samalla voi kai sanoa että kiitos kivasta blogista! :) …ja kiitos maailman parhaasta linssikeitto-ohjeesta!

 3. Noissa valmiissa kasvimaidoissa on vaan yksi harmittava vika. Niissä on tosi paljon lisättyä sokeria. Kuten tuossakin hasselpäkinäriisisssä, parin sokekeripalan verran yhdessä desissä. Tämän takia joudun itse jättämään ne kaupan hyllylle.

  1. Kasvimaidoista löytyy myös paljon sokerittomia vaihtoehtoja. Soija-, manteli-, riisi- ja kauramaitoja ainakin saa ilman lisättyä sokeria.

   Tämän hasselpähkinämaidon tyyppiset eivät tietenkään ole mitään janojuomia. Ne sopivat kuitenkin loistavasti leivontaan, jälkkäreihin ja tällaisiin makeisiin juomiin, joihin tulisi joka tapauksessa lisättyä itse makeutusta, jos sitä ei ole maidossa valmiina.

   1. Mua vaivaa tuo sama sokeriasia. Varsinkin pähkinämaitoja on lähisupermarketeistakin hankala löytää sokerittomina – puhumattakaan siitä, jos haluaisi maitonsa ilman valkoista sokeria JA luomuna. Alpron sokeroimatonta mantelimaitoa toisinaan löytyy. Mutta noin muuten valikoimat ovat tosiaan laajentuneet ilahduttavasti. Ex-paikkakunnallani ostin marketista aina ihanaa luomuriisi-mantelimaitoa, mutta samaa merkkiä ei ole löytynyt mistään päin Oulua, harmi kyllä.

    1. Mun lähikaupassa on kyllä makeuttamattomina mantelimaitoa, kookos-riisimaitoa, riisimaitoa, soijamaitoa ja kauramaitoa. Jos sopivaa ei löydy, kannattaa pyytää kauppiaalta sitä valikoimiin :)

 4. Tätä oli pakko kokeilla, mutta kun en voi hasselpähkinää käyttää niin käytin GoGreenin kookosmaitoa ja lisäsin joukkoon hieman kookossokeria. Arvaa vaan tykkäsinkö :)

 5. Kauramaito ei kyllä ole ollenkaan turha tuote, ainakin itselleni se on ihan ehdoton! Kokeilemani pähkinämaidot ovat olleet aivan liian rasvaisen makuisia jotta olisin pystynyt niitä juomaan ja kahvi tai kaakao veteen maistuu… no, vetiseltä. Kauramaito on just siitä väliltä, sopivan neutraalia.

  Tätä reseptiä voisi kyllä kokeilla, jos vaikka oppisin pitämään teestä kun kahviakin opin vähän aika sitten juomaan. Ja pähkinämaito voisi ollakin tässä omaankin makuuni sopiva :)

  1. Näistä makuasioista ei vissiin voinut kiistellä? :)

   Mutta pääasia on, että kasvimaitoja on paljon erilaisia. Niistä löytyy ihan varmasti joka makuun sopiva!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights