Peltipulla

Huomenna 4.10. on paitsi maailman eläinten päivä, myös kansallinen korvapuustipäivä! Kahden tärkeän päivän kunniaksi leivoin jo vähän ennakkoon vegaanista peltipullaa.

peltipulla

Bongasin viime viikolla 52 Weeks of Deliciousness -blogista peltipullan reseptin, joka päätyi saman tien to do -listalle. Ihmettelin tosin samalla, miksi en ollut keksinyt tätä aikaisemmin! Peltileipää on tullut tehtyä useasti, mutta en ollut hoksannut, että tietysti saman voisi toteuttaa myös pullana. Pullan leipominen ei enää voi muuttua tätä helpommaksi ja lopputuloksena oli todella kuohkea pulla, ilman ylimääräistä vaivaamista ja pyörittelyä. Myös täyteidean nappasin Annelta, mutta toteutin sen vegaanisena: käytin pullan täytteenä soijarahkaa, ja olisin käyttänyt alkuperäisen reseptin tapaan myös lakkoja, mutta lähikaupan huonon marjavalikoiman vuoksi ne vaihtuivat lennossa vadelmiin.

peltipulla3

Jos et ole aikaisemmin leiponut vegaanista pullaa, tässä vielä muutamia huomioita:

 • Kananmuna on pullataikinassa aivan tarpeeton ja monet perinteiset pullareseptitkin ovat kananmunattomia. Taikina kohotetaan hiivalla ja sitko tulee jauhoista, joten kananmunalla ei ole taikinassa mitään virkaa.
 • Älä laita taikinaan liikaa jauhoja, muuten pullista tulee kuivia.
 • Malta vaivata taikinaa tarpeeksi. Kunnon sitko on hyvien pullien juju.
 • Kookosmaitoon leivotuista pullista tulee erityisen pehmeitä, mutta kaikki kasvimaidot tai vaikka vesikin käyvät pullien leipomiseen.
 • Kamomillan konditoriasta löytyy loistava ohjeistus pullien voitelemiseen. Voitelen itse pullat yleensä kaurakermalla ja siirappi-vesiseoksella.

Peltipulla

1 uunipellillinen

Taikina

 • 5 dl kädenlämpöistä kasvimaitoa*
 • 50 g tuorehiivaa
 • 1,5 rkl kardemummaa
 • 1 tl suolaa
 • 1,75 dl sokeria
 • noin 12 dl vehnäjauhoja
 • 1,25 dl rypsiöljyä

Täyte

 • noin 200 g (makeutettua) soijarahkaa
 • 2 tl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 200g vadelmia (pakastetut käyvät hyvin)
 • voiteluun kaurakermaa
 • pinnalle raesokeria
 1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva.
 2. Lisää kardemumma, suola ja sokeri sekä suurin osa vehnäjauhoista. Lisää öljy sekä hieman lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia tai kunnes se on kimmoisaa.
 3. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota noin tunnin ajan.
 4. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
 5. Mausta soijarahka sokerilla ja vaniljasokerilla. Tee kohonneen pullan päälle koloja sormella. Täytä kolot soijarahkalla painele rahkan pinnalle vielä vadelmia. Voitele pullan pinta kaurakermalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
 6. Paista pullaa noin 10-12 minuuttia (oma uunini on 50 cm leveä, joten paistoaika on hieman tätä pidempi, koska pulla jäi paksummaksi) tai kunnes se on kauniin värinen.

*jääkaapissa oli purkinloput sekä soija- että kookosmaitoa, joten tällä kertaa käyttämäni maito oli sekoitusta.

Vinkki! Jos haluat täytteestä makeampaa, voit ripotella vadelmien joukkoon hieman sokeria ennen niiden lisäämistä pullien päälle.

peltipulla2

Vaikka peltipulla ei olekaan varsinainen korvapuusti, sopii sekin erinomaisesti korvapuustipäivän viettämiseen. Ja eläinten päivän kunniaksi (ja tietysti muutenkin) pullat kannattaa leipoa vegaanisena :)

14 vastausta kirjoitukseen “Peltipulla

  1. Alpro Go On, ja Vegekaupoissa on (satunnaisesti) Provamelin vastaavaa (purkissa lukee vaihtoehto rahkalle), joka ei ole makeutettua.

 1. Moi Elina! Anteeksi, että taas tuppaudun tänne valittamaan ongelmistani vegaaniksi ryhtymisessä, mutta mul on viel yks ongelma siihen liittyen. Oon siis se sama nainen, joka kysy sulta viel vähän aikaa sitten joitain neuvoja vegaaniks ryhtymisessä ja se joka sanoi, että vanhemmat ei oo innoissaan. Mutta sun viimeks kertomasi vinkit oli hyviä ja toteuttamiskelpoisia! Kiitos! Nyt mulla on paljon matalampi kynnys ryhtyä vegaaniksi. Mut viel on se ongelma, että mun vanhemmat tai muutkaan tutut aikuset ei anna mun ryhtyä vegaaniks silleen, että ne ihan oikeesti tekee konkreettisia juttuja, jotka estää mun siirtymisen vegaaniks. Mun vanhemmat ja muut tutut aikuiset sanoo, että ne ei ala mulle vegaanisia ruokia kustantamaan tai tekemään. Että semmosia ei sitten osteta kaupasta, eikä tehdä. Mitä mä siis voin tehä? Pitääkö mun odottaa siihen asti, että muutan omilleni? Ja isä kommentoi ikävästi, että ihmiset on luotu syömään eläinkunnan tuotteita, että tollanen pupun ruoan tauoton puputtaminen sais jo riittää. Mut siis mulle on suostuttu kokkaamaan ja ostamaan lakto-ovovege ruokia, mutta vegaanisia ei enää suostuta. Lisäks isä sano ikävästi (vaikkei se oo totta. Monipuolisella vegaaniruokavaliolla luusto pysyy kunnossa.), että jos en syö maitotuotteita, mun luusto menee huonoon kuntoon, jne. Ja sitten se sano vielä, että: ”Ootko vähän idiootti?” Jne. Että se oikein alko haukkuu mua siks, ett rakastan eläimii niin paljon, etten haluu satuttaa tai hyväksikäyttää niitä millään tavalla. Isä ei oo koskaan suostunu ymmärtämään mun rakkautta eläimiin. Mut niin, mitä mä teen, ku mun ruokia ei edes kustanneta? Tekee niin pahaa vaan syödä maito-ja kananmunatuotteita, liivatetta, hunajaa ja eläinperäisiä väriaineita ja käyttää villa- ja nahkatuotteita, että alkaa ahdistaa paljon. Haluisin karsia kaikki eläinperäiset tuotteet mun elintavoista. Mutta mitä teen, jos mulle ei nyt edes alkuun kustanneta edes vegaanisia ruokia? Onko sulla ideoita?

 2. Ai niin ja eläinperäinen kosmetiikka ja puhdistusaineet unohtu sanoa. Niitäkään en tosiaankaan haluaisi käyttää.

  1. Minkä merkkisiä kosmetiikkatuotteita käytät tällä hetkellä? Nykyäänhän löytyy paljon eläinystävällistä kosmetiikkaa :)

 3. Hei!
  Voisikohan soijajogurtista säveltää jonkinlaisen rahkan korvikkeen, kun pulla näyttää niin herkulliselta, mutta täällä asuinmaassani ei mitään rahkoja myydä?

  1. Voi kyllä! :) Valuta soijajogurttia yön yli kahvinsuodattimessa, niin toimii tässä myös hyvin. Varuiksi voit lisätä vähän peruna- tai maissijauhoja joukkoon.

 4. Hei Essi! Kysymyksesi ei ollut osoitettu minulle, mutta se rupesi minua niin mietityttämään, että en voi olla kirjoittamatta :). Olisiko mitään ideaa kysyä, saisitko kokata perheellesi hyvää ja terveellistä kasvisruokaa? Ehkä heidät saisi vaivihkaa hurmattua :). Ja sukulaisille voi vinkata vaikkapa Elinan blogista tai Vegaanituotteet sivusta. Tarjottavaa löytyy ongelmitta. Tai ehkä voi vaikka kylään mennessä kysyä, saisitko tuoda mukanasi vaikkapa tätä peltipullaa tai muuta herkkua.

  Mitä muuten isäsi tarkoittaa pupun ruoalla? Esim. tuosta kommentista (ja luustoasiasta) päätellen isälläsi on vegaaniudesta ihan virheellinen käsitys. Jotenkin täytyisi näitä harhaluuloja saada korjattua ja osoittaa, että vegaaninen ruoka voi hyvinkin olla terveellistä, monipuolista ja hyvän makuista.

 5. Anteeksi vähän hidas vastaustahti, mutta juu, kiitos paljon Mia sun neuvoista ja vastauksesta! :-) Ne tuli kyllä tarpeeseen! :) Mä voisin yrittää kysyä, että josko saisin kokata jotain vegaaniruokaa isälle ja äidille, mut en tiiä suostuuko ne, ku ne on sanonu, ettei kustanna mulle vegaaniruokia. Mut ainahan voi tietty yrittää. :) Muuten vinkkaisinkin tästä blogista ja vegaanituotteiden sivustosta, mutta mun sukulaiset on sen verran vanhanaikasia, ettei niillä oo tietokonetta tai netillistä puhelinta. Tosin voisin sit joskus näyttää vaik ite mun puhelimesta nää sivustot sukulaisille. :) Kiitos vinkistä. :) Hyvä idea! Voisin leipoa tätä peltipullaa sukulaisten maistettavaks. Jos sillä vähän saisin niiden ennakkoluuloja vegaaniherkuista lievennettyä. No isän mielestä kaikki kasvisruoat on sellasia, joita vaan pupujen kuuluu syödä. Että ihmisten ei kuulu sellasia kuulemma syödä. Niin, isällä on kyllä vääristyny kuva vegaaniruokavaliosta. Yritän nyt parhaani mukaan keksiä keinoja, joilla sais isän harhaluuloja korjattua.

  1. Hei Essi!

   Olin aikanaan vanhempieni luona asuessa sekasyöjä, mutta kouluruokailuissa söin kasvisruokaa. Kotona kasvisruuan vaatiminen tuntui minusta liian jyrkältä tai liiallisen vaivan aiheuttamiselta, joten jätin koko aiheen käsittelemättä. Omilleni muutettuani kokkailin lähinnä kasvisruokia kunnes aloin vegaaniksi. Ymmärrän kyllä perheesi huolet veganismista, sillä tietyt käsitykset ruuasta ja ravintoarvoista ovat melko tiukassa olleet itsellänikin. Vegaaniksi alkaminen oli mielestäni pitkään todella radikaalia ja ehkä jopa mahdotonta, kunnes tapasin opiskelujen kautta muita kasvissyöjiä ja vegaaneja, joilta sain tukea ja vinkkejä kokkailuun. Erityisen hyödyllinen oli Vegaaniliiton järjestämä infotilaisuus paikallisessa kirjastossa, missä käytiin läpi terveellisen vegaanisen ruokavalion koostaminen. Samoin Vegaaniliiton sivustot ja ilmaisesitteet ovat olleet kullanarvoisia ja lisänneet luottamusta omaan elämäntapaani.

   Suosittelen siis Vegaaniliiton sivustojen läpikäymistä ja esitteiden tulostamista/tilaamista. Kun joku jatkossa kertoo sinulle esimerkiksi maidon välttämättömyydestä, voit kertoa kasvismaitojen olevan ravintoarvoiltaan hyvin samanlaiset. Tieto ja kärsivällisyys ovat valttia! Itsekin olen antanut vanhemmilleni ”Miksi ja miten vegaaniksi?” -esitteen sekä keskustellut vanhempieni kanssa vegaanisesta leipomisesta, perustellut elämäntapaani (ympäristösyyt) ja pyrkinyt kuuntelemaan ja vastaamaan heidän epäilyihinsä. Tietenkin olen myös ehdotellut ja tarjonnut itse tekemiäni ruokia. Yksi ihan näppärä huomautus, mikä monesti unohtuu, on se, että monet tavalliset ruuat ja ruokakaupan tuotteet ovat jo valmiiksi vegaanisia tai hyvin pienillä muutoksilla vegaanisia! Ehdota muutoksia perheesi yleisiin ruokiin niiden vegaaniseksi tekemiseen tai huomauta eläinperäisten tuotteiden vegaanivaihtoehdoista. Monet arkiset asiat saattavat olla huomaamatta vegaanisia, esimerkiksi leffasipsit tai leivonnassa käytetyt voitaikinalevyt. Arjen pienet muutokset ja niiden tekeminen nähtäväksi ja mahdollisiksi on ainakin itselleni ollut tärkeää, ja siihen vegaanituotteet.fi ja vegaanikaverini ovat auttaneet paljon.

   Tästä vielä Vegaaniliiton linkkejä:
   http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/vegaaniliitto/vegaanipuoti/esitteet
   http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/lisatietoa

   1. Kiitos kaikille hyvistä Essille osoitetuista vinkeistä! :) Mulla ei näihin olekaan enää mitään lisättävää.

 6. Kiitos todella paljon Juho hyvistä ja monipuolisista vinkeistä! :) Ne tulee kyllä tarpeeseen. :) Ja kiitos myös Elinalle. :)

  1. Moi.
   myös jos netflixii pääset jossain niin Forks over knives kannattaa katsoa. Kun syö tarpeeksi ruokaa niin pärjää. Vaikka pelkillä perunoilla. Erityistuotteet on hieno lisä mutteivät pakollisia. Sitä pystyy olemaan ilman vegenakkeja. Pavutkin on edullisia ja niitä voi jatkojalostaa että ajatus kalleudesta on perusvirhe. Kasvimaidot valmiina voi olla kalliita mut lidlin soijamaito on edullista. Tai voi tehdä itse tehosekottimella. Esim banaanimaito on simppeli. Kypsä banaani ja hieman vettä ja valmis. Tai muutama pähkinä ja vettä. Säilyy jääkaapissa hyvänä kolmisen päivää.
   ja kun tekee vegaaniruokaa ei välttis tarvi heti kertoo mitä se on vaan voi olla yllätys että ruoka on todella maukasta ilman eläinperäisiä tuotteita.
   Ihmettelen kyllä silti kalleutta…Kaurakermakaan ei ole kuin ehkä 20 senttiä kallimpi kuin tav ruokakerma.
   tsemppiä. Varmasti ajan kanssa asiat menee paremmin.

 7. Nyt vasta löysin tämän reseptin, kun FB:n vegaaniruokasivulla jaettiin tämä.

  Halusin sanoa tuosta kananmunasta.

  En ole vuosikymmeniin laittanut kananmunaa pullataikinaan. Mielestäni se vain tekee pullasta liian kuivaa.

  En ole vegaani, mutta valmistan paljon vegaanisia ruokia.

  Tämäntapaista peltipullaa olen tehnyt joskus, ja se on kyllä hyvää. Kannattaa muidenkin kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights