Vegaaniset pinaattiletut

Pinaattiletut on klassikko, joiden vegaaniversio valmistuu helposti!

Vegaaniset-pinaattiletut

Olen alkanut viime aikoina haaveilla kaikista lapsuudesta tutuista perusruoista, kuten nakkikastikkeesta, makaronilaatikosta ja pinaattiletuista. Ehkäpä tuo syksyn saapuminen ja arkena päälle painava kaaos saa haikailemaan kaiken tutun ja turvallisen perään. Oli miten oli, tänään tarvitsin pinaattilettuja työpäivän päätteeksi.

Vegaanisten pinaattilettujen tekeminen on ihan yhtä helppoa kuin kananmunaa ja maitoa sisältävien lettujenkin. Omiini laitan lisäksi joukkoon kaurahiutaleita, joka tuo lettuihin rakennetta ja vehnäjauhojen lisäksi vähän kuitujakin. Letut tarjoillaan tietysti puolukkahillon kera :)

Vegaanin pinaattiletut

neljälle

 • 150 g pakastepinaattia
 • 2,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1/4 – 0,5 tl suolaa
 • 4,5 dl soija- tai kauramaitoa
 • 2 tl rypsiöljyä + öljyä paistamiseen
 • puolukkahilloa tarjoiluun 
 1. Sulata pinaatti esimerkiksi mikrossa.
 2. Sekoita yhteen jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola.
 3. Lisää soijamaito ja öljy sekä pinaatti. Sekoita huolellisesti.
 4. Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia.
 5. Kuumenna lettupannu ja lisää pannulle öljyä. Kaada lettupannun koloihin taikinaa ja paista melko kuumalla pannulla kunnes pinta on hyytynyt. Käännä letut ja paista vielä tovi toiselta puolelta.
 6. Tarjoa pinaattiletut puolukkahillon kanssa.

Vegaaniset-pinaattiletut-2

Onko teillä mielessä perusruokia, joista toivoisitte vegaanisia versioita? En lupaa mitään, mutta yritän parhaani saada toiveet toteutettua jollain aikataululla :)

47 vastausta kirjoitukseen “Vegaaniset pinaattiletut

 1. Ohoh, ihanko tosiaan ne pysyvät kasassa ilman kananmunaa? Tulin katsomaan tänne, että mitä käytit sitojana, chiasiemeniä, pellavansiemeniä… mutta ei, ehkäpä jos taikina vaan tarpeeksi turpoaa.. :)

  1. Taikinan turpoamisellakaan ei itse asiassa ole juuri tekemistä lettujen koossapysymisen kanssa (hyvin onnistuu ilmankin, testattu on ;) ). Kananmuna on monessa leivonnaisessa tarpeeton. Kaikenlaiset letut onnistuu hyvin ilman kananmunaakin, ja helpointa on paistaa ne lettupannulla. Jos tekee koko paistinpannun levyisiä lettuja, kääntäminen on helpointa kun taikinan tekee aavistuksen perinteistä lettutaikinaa paksummaksi.

 2. Juuri tähän tapaan olen jo vuosia tehnyt pinaattilettuni, nuo kaurahiutaleet on ihan ehdoton lisä, että täyttävät vähän paremmin :) Yleensä vaan tulee heiteltyä asioita kulhoon ja hyviä aina tullut!

  Ehdotan vegaaniseksi versioksi jotakin överimajoneesista salaattia, semmosta kunnon mättöä! :D Tonnikalamajoneesisalaatin ym. tyyliin taikka kunnon seitansalamin ohjetta :) Kaupan seitansalamit on tosi hyviä, mutta aika arvokkaita jos paljon syö.

  1. Joo, pinaattilettujen tekeminen on siitä helppoa, että taikinaan voi lisätä jauhopussien loput ja mitä nyt kaapista sattuu löytymään :)

   Kiitos reseptitoiveista!

 3. Heippa, osaatko sanoa onko mitään järkeä lähtee tuoreesta pinaatista kokeilemaan? Voisko onnistua? :) ja kiitos kiitos ihanista ohjeista ja inspiraatiosta!

  1. Toki! Tuoreen pinaatin voi ensin höyryttää ja sitten käyttää samaan tapaan kuin pakastepinaatinkin.

   1. Minä olen tehnyt tuoreesta pinaatista silppuamalla lehdet taikinaan sellaisenaan ja silppu ehti kypsyä sopivasti paiston aikana. Lapset ainakin tykkäsi tuloksesta.

 4. Kiitos reseptistä, laitetaan testiin :) Tykkään itse tehdä tosi yksinkertaisia arkiruokiakuten makaronilaatikkoa, mutta olisi kiva saada jotain vaihtelua ”täytteeksi” soijarouheen ja kasviksien lisäksi. Mitä muuta voisit suositella makaronilaatikkoon?

 5. Voiko tähän käyttää jotain muuta kasvimaitoa esim. makeuttamatonta mantelimaitoa vai tuleeko maku liiaksi läpi?

 6. Hei! Reseptitoiveeni ei ole tällä kertaa mikään perusreseptin veganisointi, vaan toivoisin Vegaanin keittiössä -kirjan linssi-couscouspyöryköistä gluteenitonta versiota. Yritin itse korvata couscousin kvinoalla, mutta koska käytin kotimaista, helposti puuroutuvaa kvinoaa, ja heitin sen kiehumaan yhtäaikaa linssien kanssa, sain tulokseksi löysää ja tahmeaa puuroa, josta oli hankala saada kunnon pyörykkätaikinaa. Korppujauhon tilalle laitoin sekoituksen gluteenitonta kauralesettä, tattarihiutaleita ja pellavarouhetta, koska minulla ei ollut gluteenitonta korppujauhoa. Laitoin kuivia aineita enemmän kuin ohjeessa oli, koska taikina oli niin löysää, mutta silti jouduin paistamaan ennemminkin pieniä pihvejä kuin pyöryköitä. Maku oli kyllä hyvä mutta koostumuksessa olisi parannettavaa!

  1. Kiitos reseptitoiveesta! Seuraavaksi ainakin kannattaa ainakin kokeilla sitä, että älä keitä linssejä ja kvinoaa samassa kattilassa. Nimenomaan se puuroutuva kvinoa on todella hyvä raaka-aine pihveissä ja pyöryköissä, ja uskoisin, että se toimii ihan mainiosti punaisten linssien kanssa, kunhan kummatkin valuttaa huolellisesti keittämisen jälkeen.

 7. Oli ihan pakko tehdä näitä kun alko tekee mieli. Ja hyviä oli!
  Samalla halusin tulla kiittämään sua mielettömän laadukkaasta blogista jolla on ollut aikanaan mun (ja varmasti monien muidenkin) vegaaniuuteen siirtymisessä tosi iso konkreettinen apu. Se, että voi vaivattomasti etsiä täältä kivoja reseptejä, ja ne KAIKKI ovat vegaanisia, ja reseptit vieläpä suomenkielellä, on niin iso käytännön apu ja helpotus tän elämäntavan ylläpitämiseen että ansaitset kyllä isoimman kiitoksen. Oon niin iloinen, että olen saanut oppia valtavasti vegaanisen kotiruoan laittamisesta sulta. Keep up the good work!!

 8. Kiitos taas hyvästä ohjeesta. Tuo kananmuna-uskomus itselläkin meinaa aina pilkistää, mutta olen jo kerran onnistunutkin paistamaan kananmunatta ihan ok lettuja.

 9. Hei! Onnistuukohan näiden lettujen paistaminen ihan normaalilla paistinpannulla, vai leviääkö letut tällöin liian ohuiksi? Meillä kun ei lettupannua ole… Kysäisisin myös, että montakohan pinaattilettua reseptistä tulee? Kiitos jo etukäteen, jos saan vastauksen! :)

  1. Voi tehdä myös normaalilla paistinpannulla! Taikinan voi siinä tapauksessa jättää hieman paksummaksi, niin se ei leviä pannulle. En valitettavasti laskenut lettujen kappalemäärää (ja varsinkin jos teet letut tavallisella pannulla, saattaa määrää vaihdella paljonkin).

 10. Kiitos ohjeesta! Just tämmöisiä ”vanhoja tuttuja” perusarkiruokia on hauska veganisoida :) En tosin malttanut olla vähän soveltamatta ja pinaatin sijasta testasin lettuihin lehtikaalia, hyvin toimi! Lettujen paistaminen onnistui muuten erinomaisesti myös vohveliraudalla.

  1. Eli pinaattilettujen sijaan teit oikeastaan lehtikaalivohveleita? :D Hyvältä kuulostaa sekin! Ja hienoa jos olin inspiraatioksi!

   1. No kieltämättä pari keskeistä tekijää muuttui aika lailla, mutta tästä reseptistä se ajatus lähti :D

 11. Vähensin jauhojen määrä ja lisäsin noin 1 dl härkapapujauho (rouheseos ensin jauheeksi tehosekoittimessa). Puoli lusikallinen sokeria mukaan ja lapsetkin söivät innolla! :)
  Kiitos loistavasta blogista!

  1. Ei nyt varmastikaan ihan millä tahansa jauholla, sitten saattaa tulla ongelmia koossapysymisen kanssa. En oo itse testaillut vielä eri versioita näistä, mutta usekoisin että joku gluteeniton jauhoseos saattaisi toimia ja tietysti myös, jos osan vehnäjauhoista korvaa muilla jauhoilla.

 12. Kiitos ihanasta blogista! Osallistuin tammikuussa 2017 vegaanihaasteeseen ja sille tielle jäin. Aikaisemminkin olin blogiisi kurkistellut, mutta nyt vierailen säännöllisesti. Ohjeesi ovat luotettavia, näillä onnistuu varmasti. Tarjosin pinaattiohukaisia sekaaniperheelleni ja hyvin maistui!

 13. Moikka! Aivan ihana resepti! Tein tuoreesta pinaatista ihan vaan silppuamalla pieneksi ja tuli tosi hyviä! Kaurahiutale sopivasti turvottaa taikinan, että on helppo kääntää, vaikka oliski huonoin kokki ikinä (niinku minä). :D

 14. Moi! Muokkasin tän reseptin pohjalta oman version, ja tuli tosi tosi hyviä! Mantelimaitoon (alpro roasted original), pinaatin tilalle ryöpätty nokkonen, jauhoista korvattu härkäpapujauholla 0,5 dl, lisäksi kourallinen seesaminsiemeniä ja 0,5 dl rypsiöljyä jo taikinaan… ja vähän vielä pannullekin. Nam nam!

 15. Oli todella todella herkullisia pinaattilettuja, mitkä tein ihan tämä ohjeen mukaan. Me ollaan aivan rakastuneita näihin. Kiitos! 🙂

 16. Hei,
  Kokeilin pinaattilettujen reseptiä tänään ja olivat herkullisia! Kiitos siis reseptistä! Käytin tuoretta uudenseelanninpinaattia.
  Mukavaa alkusyksyn jatkoa! :-)

 17. Nämä on tulleet mukaan meidän perheen vakio-ruokavalioon, kiitos reseptistä! Teen neljälle hengelle kolminkertaisen taikinan, jotta jää vähän ylikin. Paistan kahdella tavallisella pannulla isoja lettuja, jolloin homma sujuu joutuisasti. Oon tehnyt myös tuoreesta pinaatista ja hyvää tuli!

 18. Olen tässä pohdiskellut saisiko pinaattilettuihin lisättyä proteiina lisäämällä taikinaan proteiinilisää esim semmoista puhdistamon riisipohjaista jauhoa. Voisikohan osan jauhoista korvata sellaisella tai lisätä niitä muun jauhomäärän päälle jos on paistamassa isomalla pannulla ja taikinasta pitäisi tehdä vähän paksumpaa.

 19. Meidän perheen uusi herkkuruoka, kiitos! Oon korvannut 1 dl vehnäjauhosta kikhernejauholla, hyvin toimii!

 20. Saiskohan tästä reseptistä muokattua uunipannukakkuversion? Tarviikohan lisää rasvaa? Onko kukaan kokeillut?

 21. Hukkasin oman pinaattilettujen ohjeeni mutta onneksi löysin tämän. Laitoin desin verran kutakin seuraavista jauhoista: kikherne-, kaura-, graham- ja pari desiä vehnäjauhoja. Lorautin kauramaitoa siten, että sain paksuhkoa blinityyppistä taikinaa. Tykkään syödä näitä puolukkasurvoksen ja sienisalaatin kera. Letuista tuli ehkä hiukan liian tiiviitä, joten seuraavalla kerralla lisään kauramaitoa vähän enemmän. Maku oli kuitenkin kohdillaan ja letut hupenivat vauhdilla perheen suihin. Suuret kiitokset reseptistä!

 22. Kokeilimpa ensimmäistä kertaa tätä ohjetta – ja kyllä tuli niin onnistuneita ja maukkaita pinaattilettuja! Ohje oli helppo ja letut oli helppo paistaa, paistui kauniisti ongelmitta. Menee jatkoon :)

 23. Hei! Pitkään olen etsinyt hyviä, vegaanisia ohjeita allergiasyistä. Aamupäivällä tein blogisi ohjeella Runebergin torttuja. Nam! Nyt lähtee pinaattiletut kokeiluun :) Kiitos upeista, selkeästi toteutetuista ohjeista! Ilo tehdä vegaanisti!

  1. Ihana kuulla, että olet löytänyt mun reseptien pariin! Toivottavasti täältä löytyy monta uutta lempiruokaa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Verified by MonsterInsights